Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
KingLin - майстор
От дето и да го погледнеш, при всяко ЕРП в България клиента е от надупената страна. Аз примерно все си мисля че 15 kW трифазно няма да ми стигнат и клоня да пускам още едни 15 kW монофазно. По на далавера ще ми е така от колкото да влизам в по-горната група която е над 2к лева. Само дето двойно бумащина и тичане нагоре надолу ще има.
hidrazin - майстор
вт окт 23, 2018 10:09 pmDMN написа:
Малко ми се струва тука много нечестна работата(то какво ли друго да очакваш ама)...Цената е 444лв. за предоставена мощност до 6 киловата, а да ти нахлузят предпазител 6А за същата цена си е.......
И кое му е нечестното? Цената е ДО а не ЗА.
Искаш да имаш ток на всяка цена. Проучването показва че могат да ти предоставят 2000W което си е 10А бАшон за гаража.
Ти се съгласяваш, получаваш партида 2kW , бАшон 10А и плашаш 444 кинта.
Не се съгласяваш и ... получаваш газена ламБа която сам си купуваш и зареждаш с гаСССС...
Та те тва е, елементарно....
вт окт 23, 2018 10:19 pmKingLin написа:
... и клоня да пускам още едни 15 kW монофазно. По на далавера ще ми е така от колкото да влизам в по-горната група която е над 2к лева. Само дето двойно бумащина и тичане нагоре надолу ще има.
Да бе, да... Те кльопат доматите с коловете... Знаеш ли колко такива тарикати са виждали? ...
Партидата е за имот. Пи проучването ще ти предложат (евентуално и ако има възможност) увеличаването на предпоставената мощност.
Ще се наложи "само" да доплатиш разликата между партидите.
Примерно имаш 15кW която е 696 кинта. С новите 15kW вече е 2316+26=2342 лева
Като извадим цената на сегашната партида става 1646 лева. Шариш тези 1646 кинта и получаваш 30kW ...
По-добре си пусни за 50 kW - цената ще е същата + около 20-тина кинта...
:partyman:
P.S. Става и по твоя начин с две партиди за по-тънко.
Разделяш имота на две части и искаш да захраниш втората която е без ток.
Подаваш всички докИменти като за нов имат на гола поляна. И така плащаш само 696 кинта.... :-D
P.S.2
Аз в апартамента съм с "партида" която е 30kW ноооооо ... това е друга бира... :shock:
nikolov333 - майстор
Навремето явно е можело две партиди, но вече не става или може за определени обекти, понеже в един гараж под блока регистриран като магазин има две отделни партиди монофазна и трифазна, пуснати при демокрацията 1993-4г. .. Не им знам мощността, но бяха захранени с едно СВТ 4х4мм2..
kozl - майстор
Теория на относителността :?
DMN ще допълня поста на Хидразин с това, че предприемача, построил сградата, продава апартаментите със заложена в ЕРП партида. В повечето случаи, поне в моето житие на предприемача се налага да изгради присъединяването към мрежата на ЕРП и в последствие заложените уредби, преносна мрежа и ГРТ да се придобиват от ЕРП, като на предприемача се възстанова разликата по изграждането, ако докаже, че е в повече от такса присъединяване. Така ето вече стимул, предприемача да заложи 1kW за гараж. Много гаражи в сградата, значително намаление на инсталираната мощност. След това апартаментите се продават, партидите се прехвърлят с тази мощност и те така. После всеки собственик може да си подаде за проучване, като си плати таксата за проучване и да чака отговор. При положителен ще получи възможност за увеличение на мощността и както Хидразин писа ще доплаща разликата в таксите за присъединяване или до 6kW не трябва да доплаща.
И тука сега е интригуващото, защото аз като участник в строителството присъствах на спор м-у Проектант и ЧЕЗ относно съгласуването на линейните схеми. Всички предпазители в ГРТ бяха намалени по мощност от ЧЕЗ в линейните схеми на Проектанта. Причината бе в коефициента на едновременно действие. Проектантът се бе въоръжил с некакви нормативни документи, но какво от това. ЧЕЗ си приложиха техния коефициент и редуцираха мощностите на вътрешните обекти. И понеже сградата беше вече завършена на практика се получи, че в апартаментните табла главния предпазител остана с по-голяма мощност от този в ГРТ.
И да се върна на теорията на относителността.... За потребителя несправедливо е да плати за 6, а да получи 1kW. Е да ама ако се въведе потребителска справедливост и на всички гаражи, мощноста на предпазителите се увеличи, кой ще гарантира, че главния на главното ще издържи :?
А и да добавя, че има случаи, в които за сградата от ЕРП могат да предоставят мощност до ... , по съществуващата изградена мрежа и после се разпределя по вътрешни обекти. И на финала собственика се :? защо имам по-малка предоставена мощност, като цената за присъединяване е до .... kW.
А некой потребител замислял ли се е според теориятапна относителността, ако си премести относителната точка на мислене към тази на ЕРП-то какво означава КТП с голяма инсталирана мощност и малък товар и при това електромерите отмитан НН, демек след трафопоста?
DMN - майстор
hidrazin написа:
И кое му е нечестното? Цената е ДО а не ЗА.
А кое му е честното да плащаш една и съща цена, а да получиш в пъти по-малко за един и същ продукт? Като не могат да му осигурят тази мощност, ще му вземат пари толкова, за колкото могат, ама не им е изгодно, нали трябва да лапат яко и затова са им такива условията, а и си връзват гащите така . Ами че то и мощност от 1 ват пак си е ДО....
Кое му е честното да ти сложат 6А предпазител, а после да ти кажат, че трябвало да бъде 25А?
А дали колко хора има в същото положение, които не знаят, че са ощетени?
hidrazin - майстор
ср окт 24, 2018 1:28 pmDMN написа:
А кое му е честното да плащаш една и съща цена, а да получиш в пъти по-малко за един и същ продукт?
Нещо бъркаш щатите. Това е цена за ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ, еднократна е и няма много общо с това дали е 1 или 5 киловата.
Електромера, таблото, кабелите, предпазителите, заземителния кол, транспортните разходи и цената за труд и в двата случая за 1 и за 5 киловата са горе-долу едни и същи.
Та те затова казвам "кое му е нечестното".
Щеше да е нечестно ако имаше месечна такса "електромер" и тя е еднаква както за 1 , така и за 5 киловата.
P.S. Между другото тези условия и цени са много вехти и на са променяни поне 16 години.
Последната промяна на решението е от ДКЕВР през 2002-а година когато нямаше нито ЧЕЗ, нито ЕВН ...
Ако например погледнем потребителската такса при лекарите, то тези цени трябваше да са поне два пъти по-високи... :-D
batvenko - специалист
Цените може и да не са променяни 16 години, но ... са си кожодери от класа.
Тази година вкарахме ток в 5 гаража /комшии/. Всеки един от нас си плати поотделно такса за проучване и такса за присъединяване.
Таблото се монтира на 100 м от гаражите. Ток се взе от касетата на един от входовете на блок /имаше и по близък вход, ама ... /
Разхода на ЕНЕРГО ПРОстите беше само поставянето на таблото /колко ли струва?/, а ние се изръсихме общо с около 3000 лв. Отделно копахме за наша сметка, за да се положи в земята + кабел + гофрираната тръба /също за наша сметка/ ....Майката ни се разката, а тия тарикати-обирджии си въртят синджира и ти гледат сеира... :axe:
DMN - майстор
hidrazin написа:
Нещо бъркаш щатите. Това е цена за ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ, еднократна е и няма много общо с това дали е 1 или 5 киловата.
Електромера, таблото, кабелите, предпазителите, заземителния кол, транспортните разходи и цената за труд и в двата случая за 1 и за 5 киловата са горе-долу едни и същи.
Разбирам те, но би ли ми обяснил - в какво е разликата между партида ДО 6kW(444 лв.) и партида от 7 ДО 15kW(696 лв.) освен в цената ? Вкъщи сечението на проводниците от главното табло в мазата до апартамента е 6 кв. меден проводник, предпазителят там е 63А, не знам каква е партидата, блокът е строен преди 47г. На село на вилата проводниците от таблото на улицата до къщата са 10кв. алуминиев проводник, а предпазителя е 40А, партидата е до 6kW.
Наскоро гледах таблото на улицата на един колега в едно селце, предпазителя също беше 63А, партидата е стара, той просто купуваше къщата, а проводниците също бяха 6кв меден проводник.
Даже сега се сетих, че се опитваха да го метнат да си открие нова партида за имота, който е бил от доста време необитаем, но като поровили тук-там по негово настояване се оказа, че такава партида има вече открита на предишните собственици....Абе...ако мине...що да не излъжат някого...
Та къде е разликата чисто технически между партидите до 6kW и от 7 до 15 ?

А batvenko е дал много красноречив пример - как се случват нещата.

kozl - майстор
ср окт 24, 2018 4:35 pmDMN написа:
Разбирам те, но би ли ми обяснил - в какво е разликата между партида ДО 6kW(444 лв.)
Пак да намесим теорията на относителността. От страната на клиента партидите до 6 и от7 до 15 нямат разлика в присъединяването, която да се отрази на цената за присъединяване.
Но отнесено от страната на ЕРП за 100 клиента, за партида до 6 кВт ще е необходим траф 600кВА, а за 100 клиента с партида от 7 до 15 два по 600 и един 400 кВА. Та ако според относителността на клиента няма разлика за присъединяване в партидите до 6 и от 7 до 15, то за относителността на ЕРП-то вече има разлика.
Години наред хората са приемали, че слънцето се върти около земята, защото не са могли да си представят център на координатната система извън земята. Не са могли да си променят гледната точка. Т.е. когато си промениш гледната точка, е напълно възможно да се променят възприятията и нещата да изглеждат противоположни.
hidrazin - майстор
ср окт 24, 2018 4:35 pmDMN написа:
Та къде е разликата чисто технически между партидите до 6kW и от 7 до 15 ?
......................................
А batvenko е дал много красноречив пример - как се случват нещата.
Прав си. Разликата между двете партиди е нищожна.
Та приеми малката партида като бонус. Законодателя я е предвидил именно за такива малки обекти - гаражи, офиси...
Щото пък щеше да е рев ако трябва да плащаш такса за да имаш ток в апартамента и същата такса за един гараж където ти трябва една ламБа и един контакт за прахоСмучка.
Между другото не всички гаражи са електрифицирани. (моя не е)
Та batvenko и компания са искали екстри и са си платили.
Ако им се е видяло скъпо има и друг вариант - слагат си по 1-2 соларни панела, акумулатор и готово.
Ще имат за осветление и ще се отърват от "тарикатите-обирджии".
Между другото цените за партидите не се определят и приемат от ЕРП-тата.
Ако оставиш на тях, тая ниската (бонуса) въобще нямаше да я има и най-ниската щеше да е до 15kW.
P.S. Интересно, никой не реве когато му вземат 700 кинта за да му напляскат едни плочки в 3 квадрата баня.
И след няма и 10-тина години ще са за смяна а голям рев за една партида която е завинаги.

Тема "Минимална мощност 6 квт ЧЕЗ - предпазител?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: