Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tarlyo - специалист
Ел техник като извикам, ще може ли да потвърди, че при мен всичко е наред, ако проблема в момента го няма? Комшиите кой на работа, кой на село по празниците и ако проблема е в тях и проблемния уред е изключен, как ще се разбере?
plamen6703 - майстор
Явно ти харесва да четеш врачувания във форума и за това продължаваш да питаш и питаш :-D
Като дойде на място електротехник ще разбереш /може и да не разбереш/ къде е проблема, но тук във форума освен логорея по тоя тема вече няма какво друго да се каже :wink: ! :partyman:
DMN - майстор
чет дек 27, 2018 7:10 amkozl написа:
И така бойлерът е останал занулен към инсталацията свързана към апартаментното табло, а най-вероятно водопроводните тръби в жиището са поцинковани и вкопани в земята от което следва, че са заземени. Та потенциалната разлика е вече м-у нулата и заземените тръби.
Аз в подобен случай установих към 2А ток и към 40 V напрежение м-у метала на разкачения, занулен бойлер и поцинкованите тръби.
За мен това е най-вероятния проблем.

А и ако се върнем на първия пост, авторът е сменил възвратния клапан, който се вижда, че е метален, новите бойлери май повечето идват от завода с пластмасови, ако беше пластмасов нищо нямаше да искри :-D .
Имам един въпрос към автора - можеш ли да измериш напрежението между гайката, която се завива на клапана и оплетката, така както са свързани към бойлера? Ти си измерил напрежението при разкачена връзка. Искренето, което показваш на клипа се получава когато допреш отвертката до гайката и оплетката, което означава, че не са галванично свързани, а ти правиш тази връзка с отвертката. Имам тук при мен една такава мека връзка, която отдавна съм я махнал от бойлера, като измеря с мултицета - няма електрическа връзка между гайката и оплетката, има някаква гумичка, която явно прави изолацията.
Искам да ми отговориш на въпроса в червеното.
tarlyo - специалист
пет дек 28, 2018 2:05 pmplamen6703 написа:
Явно ти харесва да четеш врачувания във форума и за това продължаваш да питаш и питаш :-D
Питам и пиша, за да науча нещо.

DMN, в момента при изкл бойлер 0.2V, при вкл бойлер 0.8V. Това измерено м/у оплетката и гайката. При свалена връзка меря м/у тръбата на бойлера и тръбата в стената. Същите стойности. В момента.
Последна промяна от tarlyo на пет дек 28, 2018 6:55 pm, променено общо 1 път.
plamen6703 - майстор
пет дек 28, 2018 6:45 pmtarlyo написа:
пет дек 28, 2018 2:05 pmplamen6703 написа:
Питам и пиша, за да науча нещо.
Електротехника се учи в училище с учебници! Тук във форума голяма част от "преподавателите", които ти дават "акъл" са с около твоите знания, а проблема при теб е такъв, че си иска човек със съответния профил да го разреши. Това го казвам, ако наистина искаш да си решиш проблема :wink: ! :partyman:
DMN - майстор
tarlyo написа:
DMN, в момента при изкл бойлер 0.2V, при вкл бойлер 0.8V. Това измерено м/у оплетката и гайката. При свалена връзка меря м/у тръбата на бойлера и тръбата в стената. Същите стойности. В момента.
Ами щом и при свалена и закачена мека връзка имаш същите напрежения, значи е така както казвам - има изолация между гайката и оплетката, следователно нула не минава през меката връзка, както смятахме в началото няколко съфорумци. Значи би трябвало да отпадне варианта, че някой взема нула от теб или ти от него по металния тръбопровод, чрез зануляването на бойлера. Между другото аз също досега мислех, че винаги може да протича ток по меката връзка, щото е метална, но се оказа, че не винаги е така, както писах по-горе - моите също са изолирани от гайката. И аз научих нещо полезно от тази тема :) .

Остава въпросът - как тогава бойлерът казваш, че работи и с откачена нула?
Ами и при мен е същото - бойлерът занулен работи с откачена нула, обаче тръбите са пластмасови и инсталацията след водомера ми е с такива тръби - няма откъде да вземе нула освен от шпилките в стената чрез корпуса на бойлера и зануляването :? .
Преди малко пак го пробвах, откачих нулевия проводник от захранването на бойлера, включих бойлера и той заработи без нулев проводник, измерих с амперклещите токът на фазовия проводник и той беше около 12-13А, ток през нулевият проводник нямаше(нали е откачен). Измерих и тръбите с амперклещите въпреки че са пластмасови, няма ток, а и такъв ток не може да мине по водата в тях, остават само шпилките в стената. Чуваше се и малко странен шум когато бойлера работеше без нулата. В един момент "вълшебната нула" изчезна, сега в момента не иска да работи без нулевия проводник, явно нещо някъде прекъсна и то в най-интересния момент, защото с измервания щях да го хвана откъде взема нулата.
:partyman:
Последна промяна от DMN на пет дек 28, 2018 8:05 pm, променено общо 1 път.
tarlyo - специалист
Днес при включени консуматори общо около 12 kW, напрежението бесе качи до 1.6V. При моята мека връзка има някакъв контакт м/у гайката и оплетката. Като меря с мултицета на верига, писукането е накъсано. А за шума в бойлера когато има проблем и при мен се чува, все едно бързовар в малко вода, съскане някакво. Силен шум е. а бойлера ми е на по-малко от година и няма течове. Мислих да не е пробила тръбата за топлата вода някъде ниско и да не се пълни до горе с вода, ама тогава термометъра няма да показва коректно (вертикален бойлер е) и топлата вода ще е малко, а с жената се къпем двамата и водата ни стига.
Дано като извикам техника, да разбере нещо.
DMN - майстор
tarlyo написа:
Да, най-добре викни някого за твое успокоение, опитваме са да помогнем, кой с каквото може, но по форумите е трудно, особено в такива случаи. Усещам, че започваме да говорим за различни неща.
:)
valentino76bs - майстор
пет дек 28, 2018 8:03 pmtarlyo написа:
И да не забравиш да пишеш какъв е проблема :) ,не за друго ми да видим на коя врачка кълбото познава!
DMN - майстор
пет дек 28, 2018 8:03 pmtarlyo написа:
При моята мека връзка има някакъв контакт м/у гайката и оплетката. Като меря с мултицета на верига, писукането е накъсано.
Аз затова се спрях вчера с обясненията. Защото на всеки твой отговор, трябва да задавам поне по два въпроса - има особености при измерване :) . И може да се объркаш още повече.
Важен е звукът, който си чул от зумера на мултицета, има голяма разлика какво си чул. Ако звукът е постоянен, но е нещо като щурче(как да го опиша и аз не знам) ...така се получава защото мултицета в обхвата със зумера, с който правиш измерване започва да "мърка", защото имаш променливо напрежение в двете точки на измерване. А това в никакъв случай не означава, че има електрическа връзка между гайката и оплетката - уредът те подвежда. Според мен точно такова "мъркане" си чул, ако си измервал при закачена към бойлера мека връзка.
Ако си правил измерване при разкачена от бойлера връзка между гайката и оплетката, и при разбутване или въртене на гайката се чува откъслечен пресеклив звук, това вече е съвсем друго :)
Както и да е :) .
В крайна сметка може да се окаже, че имаш излишни притеснения, и че в повечето домакинства с двупроводна инсталация съществува този проблем - има напрежение между нулата в инсталацията и водопровода.

:partyman:

Тема "Някакъв ток по бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: