Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
Fori написа:
Няма смисъл да хвърлищ толкова труд за прокарване на допълнителен проводник. Може би по добро решение е веригата на бутоните да управлява намотката на реле,а контактите на релето да управляват включването на стълбищ.автомат. Мисля че индикаторите ще успеят да се захранят през намотката на релето . Ако не се ориентитрате по обясненията ше Ви начертая една схема.
Това можи би е най доброто решение.
Фори, обеща на човека схема.
Бих опитал и аз, но съм сменял само автомат, а не знам колко вида инсталации има.
Вероятно са повече, защото елктронните автомати са отдавна, а ключовете нови (или някаква импровизация)!!
Fori - специалист
Добавих схемата към предишният си пост, на предната страница.
8180 - майстор
Fori написа:
Добавих схемата към предишният си пост, на предната страница.
=D>
patz - напреднал
Сори, обаче явно не ми е по силите... става доста сложно за резултата, който искам да постигна.
Fori - специалист
"patz" всъщност не толкова сложно колкото изглежда.

1.Купи си едно реленце 220V/1 нормално отворен(н.о.)контакт - то има 4 крачета(най - често) 2 са намотка 2 са контакта.
2.на първият край на намотката(произволно избран) трябва да се подаде фаза (определяш с фазомер от къде да вземеш от клемореда на автомата).
2 и 1/2. ИЗКЛЮЧВАШ ЗАХРАНВАНЕТО НА ОСВЕТЛЕНИЕТО НА ВХОДА.
3.на другия край на намотката подаваш проводника който идва от бутоните и преди това е влизал да задейства автомата за вкл.на лампите.
4. на първият извод за контакт на релето си вземаш "нула" (би трябвало да има на клемите на "автомата за вкл.на лампите").
5.вторият извод на контакта заменя проводника който досега е влизал да задейства автомата за вкл.на лампите.
Това е.
Включваш и пробваш.
Не забравяй да си провериш лампите вътре в бутоните дали са в изправност.
ИЛИ намери някой комшия който да е по наясно с "жиците".
Така или иначе винаги е по-добре(задължително) да работят по двама. БЪДИ НАЯСНО ОТ КЪДЕ СЕ ИЗКЛЮЧВА ЗАХРАНВАНЕТО и бъди нащрек БЕЗОПАСНОСТТА ПРЕДИ ВСИЧКО.
Успех.

Ако може направи няколко снимки на автомата и/или таблото.
galin.com - специалист
Забелязал съм че при високоетажните сгради с цел икономия на енергия, някои схеми са направени така че ключовете на стълбищата включват на групи от по 3-4 етажа, а не цялата сграда.
Това може да се окаже проблем при промяна на инсталацията и захранването й с фаза от някъде. Ами ако някой друг е решил нещо подобно 7 етажа по-нагоре ?!?

Тема "Как да свържа стълбищните ключове (с индикатори) ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: