Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Тази шина под таблото е да си чистиш подметките от кал.
:partyman:
Ники274 - специалист
ср авг 25, 2021 7:45 pmmironcho написа:
От къв зор да гадая по снимка от някъде си, дай чертежа и ще ти кажа каква е. Ако няма чертеж значи е самоделка. То май съм на прав път щом не го пише в наредбите. :cool:
Може пък да си я тикнал там да имаш повод да се правиш на видял нещо яко :mrgreen:
В наредбите щом не го пишело...май си поредния зубрач наизустил всичко и вярва сляпо каквото пише по книгите.
Ще ти кажа какво пише в наредбите, които цитираш. Например за гръмоотводни инсталации под 10 ома заземяването в сградата може да се върже към заземителните колове. Ти сигурно би го свързал , аз такива глупости няма да правя.
И ако няма чертеж значи са измишльотини, а без чертеж ти НЕ МОЖЕШ да се оправиш явно. Ясен си ми.
На темата : при пренапрежение или попадение на мълния в нулевия или фазовия проводник, всички неща свързани в мрежата НН ги брой за умрели. В случая вилата, която правя е в близост до МТП и всички кабели са въздушни. В почти никой чертеж за бита няма да видиш в ГРТ или ТАП начертани и предвидени катодни отводители. Аз ги слагам в рискови зони, въпреки, че в западна Европа ги има в почти всяко табло.
Изискването е че връзките от входния предпазител през катодния отводител до заземителната шина,не трябва да надвишават 50см. Това условие е свързано със специфичното съпротивление на кабела, евентуалния ток протичащ при мълния и т.н.,та в общи линии пиковото напрежение на метър кабел ще е около 1000 волта. За това и заземителната шина на снимката, която ти показах е съвсем близо до таблото. Според вида инсталация се монтира и различен катоден отводител, само при TT и TN-S може да се сложи дифиренциален КО. При останалите инсталации са опростени варианти.
... Нямало да гадае на снимка, сигурно на чертежи гадаеш ми се струва. Повече няма какво да ти казвам мирончо. Има още много да учиш.
mironcho - специалист
Не ми се еналагало да гадая по чертеж, на тебе може би - за това съчиняваш. А дали има предвидени защити срещу пренапрежение - ами като всяко друго нещо получаваш това за което си платил. Ако не си платил - получаваш майстор, който се прави на професор и съчинява според това, което е видял на запад докато е връзвал кутии и е носил клещите на професионалистите. А 50-те сантиметра - като не си чел - това се получава - съчиняваш стоманена шина до таблото.
Всъщност наистина мяза на стъргало :-D :weedman:
Hoвoceлckи - майстор
пон авг 23, 2021 12:23 amНики274 написа:
... ДТЗ ще следи разлика в потенциалните между нула и фаза, при нужда ще изключва.
Аз пък си мислех, че ДТЗ следи за разлика в токове по двата проводника (по-големи от 30мА), а тя следила потенциалите им ...
nikolov333 - майстор
"..нищото съдържа всичко като вероятностен информационен потенциал в състояние на пълен покой." За съжаление, пълен покой няма..:-D :lol: :lol:

https://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%BF%D ... 0%B0%D0%BB
hidrazin - майстор
ср авг 25, 2021 11:40 pmНики274 написа:
Изискването е че връзките от входния предпазител през катодния отводител до заземителната шина,не трябва да надвишават 50см.
До коя шина, оная стъргалка под таблото ли?
ср авг 25, 2021 11:40 pmНики274 написа:
В почти никой чертеж за бита няма да видиш в ГРТ или ТАП начертани и предвидени катодни отводители.
Да се види...

Прикачен файл:
Табълце.jpg
Табълце.jpg (109.6 KиБ) Видяна 768 пъти

:partyman:
ushuaya - специалист
Стана ми интересно за този катоден отвод. Каква е разликата със заземяването? :?
Hoвoceлckи - майстор
Ако попадне мълния във фазовия проводник. Него нали не можеш да заземиш :wink: Това образно казано е като ценеров диод - пробива при по-високо (пре-)напрежение. Само тогава заземява ... като се "изтощава". След няколко задействания трябва за се смени. Може да го срещнеш като "арестор".

Тема "Ел. инсталация в кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: