ср авг 25, 2021 7:45 pmmironcho написа: От къв зор да гадая по снимка от някъде си, дай чертежа и ще ти кажа каква е. Ако няма чертеж значи е самоделка. То май съм на прав път щом не го пише в наредбите.В наредбите щом не го пишело...май си поредния зубрач наизустил всичко и вярва сляпо каквото пише по книгите.![]()
Може пък да си я тикнал там да имаш повод да се правиш на видял нещо яко![]()
Ще ти кажа какво пише в наредбите, които цитираш. Например за гръмоотводни инсталации под 10 ома заземяването в сградата може да се върже към заземителните колове. Ти сигурно би го свързал , аз такива глупости няма да правя.
И ако няма чертеж значи са измишльотини, а без чертеж ти НЕ МОЖЕШ да се оправиш явно. Ясен си ми.
На темата : при пренапрежение или попадение на мълния в нулевия или фазовия проводник, всички неща свързани в мрежата НН ги брой за умрели. В случая вилата, която правя е в близост до МТП и всички кабели са въздушни. В почти никой чертеж за бита няма да видиш в ГРТ или ТАП начертани и предвидени катодни отводители. Аз ги слагам в рискови зони, въпреки, че в западна Европа ги има в почти всяко табло.
Изискването е че връзките от входния предпазител през катодния отводител до заземителната шина,не трябва да надвишават 50см. Това условие е свързано със специфичното съпротивление на кабела, евентуалния ток протичащ при мълния и т.н.,та в общи линии пиковото напрежение на метър кабел ще е около 1000 волта. За това и заземителната шина на снимката, която ти показах е съвсем близо до таблото. Според вида инсталация се монтира и различен катоден отводител, само при TT и TN-S може да се сложи дифиренциален КО. При останалите инсталации са опростени варианти.
... Нямало да гадае на снимка, сигурно на чертежи гадаеш ми се струва. Повече няма какво да ти казвам мирончо. Има още много да учиш.