• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
krasi92 - майстор
С киселинен или с не киселинен флюс щото е от значение :-D .Е сега разкачвах една спаикосана кутия в къщи да гледам за окиси.Ми нема окиси а е само с изоллирбанд.Баси и тъпанара съм.Ма колегата много убедителен.Явно преди 30 години са ги навивали спаиките по друга технология или са били доста медни кабелите.Сегашните сигурно с кабелна маса трябва да ги запечатвами
DevilsDj1990 - напреднал
След доста съвети от колега от форума стигам до следното заключение:
1. 50А главен
2. 2-3 по 16А ( или да си сменям на 10А) за осветлението
3.1 16А климатик спалня
3.2 16А климатик хол
3.3 16А климатик детска/офис
4. 20А ( или мога да ползвам 25А с 4квадрата дето имам) за печката, котлони и микровълнова че ще са една над друга
5. ДТЗ 40А 30мА
5.1 16А контакти хол
5.2 16А контакти спалня
5.3 2x16А контакти детска/офис - 4 контакта на 2 кръга ? пояснение по надоло
5.4 16А контакти кухня
6.ДТЗ 40А 30мА
6.1 16А бойлер ( с 2,5кв2 ли да прекарвам ? )

Кабелите в Р.К. ще ги осуквам , запоявам и с самовулканизираща се лента.
Ще разпитам как стоят нещата да накарам ЕВН да ми пуснта заземяване от главното табло , за контактите , бойлера и печката прекарвам 3-ка , за освтлението и климатиците 2-ка кабели.
Ще слагам на всички тавани гипсокартон така че от таблото до стаите ще вървят по таваните , от тавана надоло до разпределителните кутия ще копам , купих си машинка за канали.
Единсвената стая с повечко консумация ще е детската/офиса тъй като ще се ползва за работилница на първо време. Ще има 2-3 3D принтера , в бъдеще малък лазер , компютър и периодично разни машинки.Дали има смисъл да е на 2 кръга или ?
Ще слагам табло на коридора за рутера/switch , и евентулано мисля там да слагам трафовете за скрито осветление за по лесна поддръжка и подмяна.Само да си харесам някакво табло за вграждане тъй като едната стена е гипсови блокчета покрай вградения гардероб на коридора и лесно ще се изкопа.До него лесно ще прекарам и ток тъй като там беше оригиналния ключ за хола. Хола и спалнята бяха преходни но ги разделих и си направих отделни стаи и килер.
Още не съм довършил модела но можете да придобиете груба представа за апартамента . И това са оригиналните разпределителни кутии , като в кухнята даже няма такава.

Прикачен файл

Screenshot 2021-10-13 172550.png

Прикачен файл

Screenshot 2021-10-13 172512.png

Прикачен файл

IMG_20210926_152008.jpg

Прикачен файл

IMG_20210926_151802.jpg

Прикачен файл

IMG_20210926_151735.jpg
Последна промяна от DevilsDj1990 на ср окт 13, 2021 10:05 pm, променено общо 1 път.
iliya_i - майстор
Това което си пропуснал е, че в кухнята освен фурна, котлони и микровълнова ти трябват и още 2-3 контакта над плота за дребни електроуреди - кафемашина, кана, тостер, миксер и т.н.
Тях си пусни на отделен бушон 16А с ДТЗ.. А също и за хладилник.
На 4 мм2 можеш спокойно да сложиш 25А.

ЕВН земя няма да ти пускат. Виж пак схемата, които ти дадох на първата страница и обърни внимание на едно малко оранжево мостче отляво, след което PEN проводника вече е разделен на PE и N проводници.

А това дето се вижда на последната снимка - усукването на сините проводници, изнесени в ляво горе хич не е добре направено. Необходимо е още доста стягане.
Последна промяна от iliya_i на ср окт 13, 2021 10:10 pm, променено общо 1 път.
DevilsDj1990 - напреднал
ср окт 13, 2021 9:51 pmiliya_i написа:
Това което си пропуснал е, че в кухнята освен фурна, котлони и микровълнова ти трябват и още 2-3 контакта над плота за дребни електроуреди - кафемашина, кана, тостер, миксер и т.н.

ЕВН земя няма да ти пускат. Виж пак схемата, които ти дадох на първата страница и обърни внимание на едно малко оранжево мостче отляво, след което PEN проводника вече е разделен на PE и N проводници.
Да забравил съм да напиша за кухнята контактите , поправих го . Ами нз спомена ми един колега че го е правил нз възможно ли е или не , както казах ще разпитам. Предполагам казваш кухненските да са на отделен ДТЗ тъй като са основно неща които ще се пипат? Или просто да не се натоварва този за другите контакти
DevilsDj1990 - напреднал
ср окт 13, 2021 9:51 pmiliya_i написа:

Колкото до схемата , от етажното табло идват фаза и нула - влизат в апартамента - от там нулата я разделям към още един клеморед който да използвам за заземяване ? До колкото разбрах това го правя ПРЕДИ ДТЗ ?
iliya_i - майстор
Слагай едно ДТЗ 40А на три бушона по 16А.
Едно за 5х16А е малко.
За това ще ти трябват 2 ДТЗ за контакти.
iliya_i - майстор
ср окт 13, 2021 10:11 pmDevilsDj1990 написа:
Колкото до схемата , от етажното табло идват фаза и нула - влизат в апартамента - от там нулата я разделям към още един клеморед който да използвам за заземяване ? До колкото разбрах това го правя ПРЕДИ ДТЗ ?
:supz:
DevilsDj1990 - напреднал
ср окт 13, 2021 10:13 pmiliya_i написа:
Слагай едно ДТЗ 40А на три бушона по 16А.
Едно за 5х16А е малко.
За това ще ти трябват 2 ДТЗ за контакти.
Значи може би хол , спалня , кухня - 3 x 16A към 1 ДТЗ 40А 30ма и за офиса 2x16A още един ДТЗ
Към момента принтерите които имам са 2 с 12V 400W захранване и домашното ми производство по личен дизайн и проект е 24V 400W , като тези машинки може да работят нон стоп до няколко дни зависи от размера на принта . За в бъдеще мисля да взимам един малък CO2 лазер 50-60W , основно за рязане на акрил и дърво , евентулно гравиране на метал , ама зависи от лазера. Имах и план за CNC фреза ама нея май май ще я слагам в гаража на бащата че е шумничка машинка. Само да ми остане време и пари за чаркалъците да я сглобя
krasi92 - майстор
Силовата инсталация с троика кабели. Само осветлението може с двоика.
DevilsDj1990 - напреднал
Ок всичко пускам 3 освен осветлението , А И да уточня това са СТАРИТЕ кутии аз такива грозотии не бих направил. А за бойлера 2,5 да пускам ?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Подмяна ел.инсталация ПОМОЩ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: