С киселинен или с не киселинен флюс щото е от значение
.Е сега разкачвах една спаикосана кутия в къщи да гледам за окиси.Ми нема окиси а е само с изоллирбанд.Баси и тъпанара съм.Ма колегата много убедителен.Явно преди 30 години са ги навивали спаиките по друга технология или са били доста медни кабелите.Сегашните сигурно с кабелна маса трябва да ги запечатвами
След доста съвети от колега от форума стигам до следното заключение:
1. 50А главен
2. 2-3 по 16А ( или да си сменям на 10А) за осветлението
3.1 16А климатик спалня
3.2 16А климатик хол
3.3 16А климатик детска/офис
4. 20А ( или мога да ползвам 25А с 4квадрата дето имам) за печката, котлони и микровълнова че ще са една над друга
5. ДТЗ 40А 30мА
5.1 16А контакти хол
5.2 16А контакти спалня
5.3 2x16А контакти детска/офис - 4 контакта на 2 кръга ? пояснение по надоло
5.4 16А контакти кухня
6.ДТЗ 40А 30мА
6.1 16А бойлер ( с 2,5кв2 ли да прекарвам ? )
Кабелите в Р.К. ще ги осуквам , запоявам и с самовулканизираща се лента.
Ще разпитам как стоят нещата да накарам ЕВН да ми пуснта заземяване от главното табло , за контактите , бойлера и печката прекарвам 3-ка , за освтлението и климатиците 2-ка кабели.
Ще слагам на всички тавани гипсокартон така че от таблото до стаите ще вървят по таваните , от тавана надоло до разпределителните кутия ще копам , купих си машинка за канали.
Единсвената стая с повечко консумация ще е детската/офиса тъй като ще се ползва за работилница на първо време. Ще има 2-3 3D принтера , в бъдеще малък лазер , компютър и периодично разни машинки.Дали има смисъл да е на 2 кръга или ?
Ще слагам табло на коридора за рутера/switch , и евентулано мисля там да слагам трафовете за скрито осветление за по лесна поддръжка и подмяна.Само да си харесам някакво табло за вграждане тъй като едната стена е гипсови блокчета покрай вградения гардероб на коридора и лесно ще се изкопа.До него лесно ще прекарам и ток тъй като там беше оригиналния ключ за хола. Хола и спалнята бяха преходни но ги разделих и си направих отделни стаи и килер.
Още не съм довършил модела но можете да придобиете груба представа за апартамента . И това са оригиналните разпределителни кутии , като в кухнята даже няма такава.