• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
чет ное 04, 2021 8:36 aminfomar написа:
Чета, че законът не прави разлика между централа която не продава и която продава ток на енергото. Правилата са еднакви и за двата типа. Не срещнах никъде как се регулира поставяне само на фотоволтаик от който не продавате ток а е само са своя консумация.
Десет пъти ли трябва да се обяснява? Законът прави разлика само между мощностите на централите.
Никъде, в който и да е закон НЯМА централа само за собствено потребление и без да продава дори излишъка.
:partyman:
P.S. Процедурата е облекчена до 1000kWp
Важна е разликата до и над 30kWp.
До 30kWp ЕРП-тата са длъжни да те присъединят и да изкупуват енергията ти.
Над 30kWp не са длъжни и може да ти откажат.
fantom - специалист
ср ное 03, 2021 7:05 pmgenko82 написа:
Ако направиш централа 5 kW и за една година изкарваш 365х24х5 обещавам да те направя милионер.. не не милиардер :supz:
Повярвай ми имам достатъчно опит точно с фотоволтаици. Макса е 23 % с хиляди условности, условия и уговорки. Реалното на елетромери двупосочни показанията са това което ти казвам. И изплащането на една централа не е баш 6-7 години... Нещата отиват към 12-15.
1. Написал съм: "...В моя случай (почти идеален), ще се избие за 6-7години, за тебе може и 10 да не са достатъчни за да си заслужава. ..."
2. Никъде не коментирам опита ти, за това давам факти, числа, примери и решения, всеки да си мисли и да си преценява. Може да имам повече опит от теб в сферата?
3. 23% ефективност на панела ли? Написал съм: "... НО не е важно колко кВч правиш, освен за оразмеряването на системата. ..."
Предполагам изпускаш факта че аз говоря за система, ти си мислиш че говоря за ФВ панели. м?
Virtex - майстор
чет ное 04, 2021 2:45 pmyanko78 написа:
А някой може ли да обясни, защо се изкупуват масово селски имоти, в които явно трябва да има партида, дори и със съборетини в нях и се правят волтаници? Няква далавера с продажбата на тока явно има?
За определена категория земи е забранено да се слагат фото волтаици вече. Тези с възможности купуват такива имоти, защото там може и пак продават тока.
чет ное 04, 2021 6:32 pmhidrazin написа:
До 30kWp ЕРП-тата са длъжни да те присъединят и да изкупуват енергията ти.
Днес говорих с приятел на темата. До колкото помня, независимо от мощността и типа система, може* ЕРП-то да те пренасочи към някаква агенция, която издава сертификат, чиято цена е доста солена.

"Може" не значи винаги, но каза, че ако ЕРП-то реши да се заяжда може много лесно да те "откаже".

Ако тази процедура е така - важи ли за под тези 30kW?

Другото, което се чудя - ако системата се качи на покрив, трябва ли да има изградена мълниезащита ?
hidrazin - майстор
чет ное 04, 2021 9:38 pmVirtex написа:
За определена категория земи е забранено да се слагат фото волтаици вече.
Ми то е забранено в земи от V-та категория нагоре още от пролетта на 2011г.
Това не попречи да се построят много такива и в категории I-IV ...
Включително в "Натура 2000" - само дето там си плащаш и за "екологична оценка".
Всичкото това с любезното съдействие на управляващите ни по това време.

Днес говорих с приятел на темата. До колкото помня, независимо от мощността и типа система, може* ЕРП-то да те пренасочи към някаква агенция, която издава сертификат, чиято цена е доста солена.
За какъв сертификат става дума?

"Може" не значи винаги, но каза, че ако ЕРП-то реши да се заяжда може много лесно да те "откаже".
По принцип всяко ЕРП иска да те откаже. Особено пък ако не познаваш законите и нормативните документи.
Знам поне няколко начина по които се пробват.
Това не важи ако си "наш човек".

Ако тази процедура е така - важи ли за под тези 30kW?
Коя процедура, по присъединяването ли? Ако е така то да. Една папчица документи.
Документацията за централа над 1000kWp е около 5 кашона 40х40х60 сантиметра.
Това само проектната, без екзекутива.

Другото, което се чудя - ако системата се качи на покрив, трябва ли да има изградена мълниезащита ?
Силно препоръчително.
infomar
Гледам, че гаранционните срокове средно за елементите в средниqт ценови диапазон на ФЕЦ се движат около 10 години, и за много скъпите 15 и повече. За 10 години се оказа, че тя не може да се изплати - нещата отиват реално към 20. Кои елементи най-често дефектират след десeтата година средно статистически?
С колко се намалява ефективността на панелите и акумулаторите след десетата година и това влияе ли чувствително на нейното изплащане.
От различни публикации на отделни лица закупили и поставили си малки домашни ФЕЦ се оказва, че всички съпътстващи разходи по доставка, монтаж, узаконяване на системите то тези разходи варират от 1,4-1,6 от цената на оборудването, ако ще се свързва с енергото и се прави от фирми. Сериозно перо.
Законно ли е ако някой си закупи и монтира сам в двора си ФЕЦ до 5 kWp свързвайки консуматори в затворен кръг не свързан с енергото - никакъв контакт с външно захранване. Примерно - осветление, хладилници, дребни консуматори, а излишната енергия, ако я има, за подгряване на вода (лятото за къпане, зимата за отопление).
Изисква ли се поставяне на гръмоотвод, на ФЕЦ в двора? Предполагам, че отговорът ще е - "силно препоръчително".
Въпросите ми са дилетански, но съм новобранец в тази област и много неща не ми са ясни, та не ми се карайте.
hidrazin - майстор
пет ное 05, 2021 8:45 aminfomar написа:
Гледам, че гаранционните срокове средно за елементите в средниqт ценови диапазон на ФЕЦ се движат около 10 години, и за много скъпите 15 и повече.
Никъде няма такива гаранционни срокове. За панелите гаранцията обикновено е 0 (нула) години - докато ги монтираш.
Инверторите - според зависи но не повече от 2 години с малки изключения.

За 10 години се оказа, че тя не може да се изплати - нещата отиват реално към 20.
Пълни глупости. Изплаща се за 5-6-7 години като тези до 5kWp се изплащат най-бавно но пак около и под 10 години.
С новите цени на тока изплащането става още по-бързо. :-D

Кои елементи най-често дефектират след десeтата година средно статистически?
По принцип инвертора е консуматив и се предвижда да бъде сменен поне веднъж в срока на експлоатация.

С колко се намалява ефективността на панелите и акумулаторите след десетата година и това влияе ли чувствително на нейното изплащане.
Панелите - зависи от качеството им. При мен за близо 10 години няма забележим спад.
Кви акумулатори? Забрави!

Законно ли е ако някой си закупи и монтира сам в двора си ФЕЦ до 5 kWp свързвайки консуматори в затворен кръг не свързан с енергото - никакъв контакт с външно захранване. Примерно - осветление, хладилници, дребни консуматори, а излишната енергия, ако я има, за подгряване на вода (лятото за къпане, зимата за отопление).
Няма как да стане без акумулатори. А с акумулатори - забрави.

Изисква ли се поставяне на гръмоотвод, на ФЕЦ в двора? Предполагам, че отговорът ще е - "силно препоръчително".
Правилно.
infomar
пет ное 05, 2021 9:45 amhidrazin написа:
пет ное 05, 2021 8:45 aminfomar написа:
За 10 години се оказа, че тя не може да се изплати - нещата отиват реално към 20.
Пълни глупости. Изплаща се за 5-6-7 години като тези до 5kWp се изплащат най-бавно но пак около и под 10 години - мое мнение базирано на предположение.
С новите цени на тока изплащането става още по-бързо. :-D

Имате в предвид когато го е изпълнила фирма и продаваш ел.ток на енергото, а не за собствени цели?

Кои елементи най-често дефектират след десeтата година средно статистически?
По принцип инвертора е консуматив и се предвижда да бъде сменен поне веднъж в срока на експлоатация.
Какъв експлоатационен срок слагате - 10 години.... 20 години на панелите и на ФЕЦ като цяло??

Законно ли е ако някой си закупи и монтира сам в двора си ФЕЦ до 5 kWp свързвайки консуматори в затворен кръг не свързан с енергото - никакъв контакт с външно захранване.

Virtex - майстор
пет ное 05, 2021 9:45 amhidrazin написа:
Няма как да стане без акумулатори. А с акумулатори - забрави.
Т.е. дори са акумулатори няма как да стане ?
чет ное 04, 2021 10:25 pmhidrazin написа:
Силно препоръчително [за гръмоотвода]
На това се казва f*ck...ще стане по-сложно явно.
шоп - майстор
пет ное 05, 2021 9:56 pmVirtex написа:
С акумулатори става без никакви разрешителни и да не си вързан към външна мрежа, но икономически не е оправдано. Ако ти се наливат през 4-5-6 години пари в акумулатори си взимаш един островен онвертор и си ти.

Всъщност може и да грееш вода и да се топлиш, да изпомпваш вода и неща от този сорт и без акумулатори. Взимаш си да кажем един интелски контролер, който да държи панелите в най-добрата им волт амерова точка и пак си ти.
fantom - специалист
съб ное 06, 2021 5:37 amшоп написа:
пет ное 05, 2021 9:56 pmVirtex написа:
С акумулатори става без никакви разрешителни и да не си вързан към външна мрежа, но икономически не е оправдано. Ако ти се наливат през 4-5-6 години пари в акумулатори си взимаш един островен онвертор и си ти.

Всъщност може и да грееш вода и да се топлиш, да изпомпваш вода и неща от този сорт и без акумулатори. Взимаш си да кажем един интелски контролер, който да държи панелите в най-добрата им волт амерова точка и пак си ти.
По-сложно е туй с цената...
Наливаш за оловно-кисели...
300лв на MWh
aйде по-сериозно и без предубеждения :)

Изображение
Изображение
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Да слагаме ли вече фотоволтаици и вятърните генератори вкъщи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: