Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Винаги може да калайдиса кабелите. Резултатите са почти идентични с кримпването. А поялниците май са по-разпространени от кримпвачките.

Обаче съм съгласен, че човек трябва да има малко контролирана практика преди да почне да прави такива неща. Хубавото е, че сега поне знае за разни детайли и може да изконтролира майстора :) .

На мен някой хубавец ми беше монтирал фурната с многожичен кабел без да го кримпне или калайдиса. 10 години беше работила и един хубав ден замириса на изгоряла пластмаса. Клемата зад фурната се беше разтопила. Кабела беше оксидирал и не правеше хубав контакт. Изкара 10 години някак си, обаче при един КОВИД и липса на обоняние нещата можеха да завършат с пожар...
vuccappella - напреднал
Някои хора малко се превземат и имам чувството че дори не четат темата.

1. Плана беше кабела да се смени защото има щепсел, а няма да се слага в контакт, не защото мисля че няма да издържи на натоварването на печката от производителя, а и защото не искам гаранцията да отпадне на уреда, ако директно отрежа щепсела :?:

2. Чух се със сервиза в последствие и те ми казаха че мога да отрежа щепсела и че няма да е проблем с гаранцията, така че дори кабел не трябва да се сменя :roll:

3. Да, имам кримпер всъщност (тоест брат ми има :-D ), въпреки че не ми се налага да го ползвам, че дори и за LAN кабели имам :mrgreen:

4. Не , сигурно нямам подходящи кабелни накрайници, както нямах и подходящи клеми, твърди връзки, нов кабел (при нужда и т.н) , да, те могат лесно да се закупят, това да е проблема :?:

5. Разбирам загриженоста от някои потребители, но наистина не бих се захванал с това сам, ако не съм абсолютно сигурен как всичко става, за това и до момента не съм си свързал уредите, а и защото моят познат не може да дойде тези дни и седя и чакам без печка и котлони :mrgreen: :!:

6. Да, тези неща са опасни и крият рискове, но аз съм на мнението че ако си внимателен и осъзнаваш рисковете, всеки който има желание може да го научи и да го направи сам! Не е ядрена физика хора, да свържеш 2 клеми и няколко жици или да сложиш един контакт, моля не се превземайте, но естествено трябва да бъдем внимателни. :rolleyes:
kozl - майстор
Имаме фурна за вграждане Горение на 18 г. До сега съм я вадил за ремонт и разкачал от твърдата връзка 4 пъти, не помня през какви интервали. Над фурната имам двойка керамични котлони Brandt. С котлоните до сега вече 18 г. никакви проблеми.
Обаче в една твърда връзка са свързани и фурна и котлони и като вадих фурната се налагаше да разкачам и котлоните. За това на сина направих две твърди връзки, па дано нещо му се не поврежда.
На тъщата печката години наред работи с контакт и щепсел шуко. Е поне веднъж имам спомени да съм ги сменял. Преди години монтирах контакт с щепсел за 25А и освен тва интересното на комплекта е, че щепсела не може да се обръща на 180 гр. и заземяването също е на щифт.
На майка ми печката съм я връзвал с контакт и щепсел за 25А български от соца, но са много обемни и непрактични и контакта не е предвиден за вграждане. Нямам точни спомени, но печката аз я купувах по времето на големото чакане по опашки при празни магазини, мое би 88, 89 г. Та към 30 и повече години няма проблеми с този контакт и щепсел.
Като изключим факта, че на големина е съизмерим с печката :-D

Тема "Фурна и котлони на един контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: