Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
B0bi - специалист
В такъв случай ДТЗ-то няма ли да пада веднага, а не чак след включване на консуматор? Между късото нула/земя и ДТЗ-но трябва да има и прекъсване на нулата.
kozl - майстор
пет юли 28, 2023 6:57 amB0bi написа:
В такъв случай ДТЗ-то няма ли да пада веднага, а не чак след включване на консуматор? Между късото нула/земя и ДТЗ-но трябва да има и прекъсване на нулата.
Дали ще изключи ДТЗ без консуматор при окъсени нула и защитен проводник зависи от разликата в потенциалите на нулата и защ.проводник.
Вероятно това ще се случи когато инсталацията е натоварена. Вероятростта е правопропорционална на дължината на нулевия проводник от захранване до ДТЗ и тока протичащ през нулевия проводник.
zz_stefanov - майстор
Козл, прав си, но до сега винаги са ми изключвали при замостване на нула с земя.
Така си търсех коя е защитата и групата и предпазители, когато не бяха маркирани по таблата на магазините.
DMN - майстор
Май освен инсталацията да се "прозвъни", трябва да се "прозвънят" и мебелистите, и да се пита, ако помнят - какво и как са свързали при удължаването на кабела. Ако е единичен случай за тях, свързалият би трябвало да помни какво е свързал. Ако не помни, значи им е честа практика да бутат по инсталации...

И според мен има:
- окъсяване на нулев и защитен проводник
- или в мястото на удължаване са удължили само двата проводника - фазата и защитния, а нулевият не са го свързали, щото примерно толкова разбират и могат, и са преценили, че от две "нули" няма нужда) :-D .
- или вече грешка в таблото нещо, или по самата инсталация(разклонителни кутии, контакти).

Ако са окъсени нула и защитен ДТЗ не е задължително да изключи, ако няма товар( като зависи защитният къде е свързан в новото строителство по таблата). Когато се включи товар/консуматор тогава се вдига потенциала на нулата спрямо земя/защитен проводник и протича ток между нула и защитен, и ако той е примерно над 25-30 милиампера ДТЗ изключва. Когато са окъсени(нулев и защитен) след ДТЗ, токът на консуматора вече преминава и по трите проводника(фазов,нулев и защитен), и така токът през нулевия проводник не е равен на този през фазовия, защото част от него преминава и през защитния, и ДТЗ ще изключи.

Ако не е свързана нулата, а е свързан защитният проводник на нейно място, тогава е ясно, че ДТЗ ще изключи и от една лампа.

А щом ДТЗ пак изключва и при вземането на нула от друг контакт, то явно този другият контакт не е свързан в кръга на това същото ДТЗ и настава объркване.

Все пак, може би снимка на таблото в апартамента нямаше да е излишна.

Да кажа и аз нещо по темата със странния проблем :weedman: .
iliya_i - майстор
нед юли 30, 2023 10:13 amDMN написа:
А щом ДТЗ пак изключва и при вземането на нула от друг контакт, то явно този другият контакт не е свързан в кръга на това същото ДТЗ и настава объркване.

Все пак, може би снимка на таблото в апартамента нямаше да е излишна.

Да кажа и аз нещо по темата със странния проблем :weedman: .
И понеже от няколко дни и мен ме напира и аз да се изкажа:
Тук въобще не е ясно дали този кварталния разбирач знае какво е ДТЗ и дали от контакта е взел наистина "нула" или това, което е на пластините.
Ако неговите познания се изчерпват просто до "нула" и "фаза" то резултата би бил този.
Ако знаеше каква е разликата между "нула" и "земя" със сигурност щеше да опита и нещо друго.
brum - майстор
пон юли 24, 2023 4:40 pmivanovbg написа:
Принципно ДТЗ за печките не е препоръчително.
Това е страшна тъпотия. Би ли споделил аргументите си?
нед юли 30, 2023 5:09 pmiliya_i написа:
Тук въобще не е ясно дали този кварталния разбирач знае какво е ДТЗ
Не знае. Ако знаеше проблема нямаше да търси решение във форума.
ivanovbg - майстор
нед юли 30, 2023 5:36 pmbrum написа:
пон юли 24, 2023 4:40 pmivanovbg написа:
Принципно ДТЗ за печките не е препоръчително.
Това е страшна тъпотия. Би ли споделил аргументите си?
нед юли 30, 2023 5:09 pmiliya_i написа:
Тук въобще не е ясно дали този кварталния разбирач знае какво е ДТЗ
Не знае. Ако знаеше проблема нямаше да търси решение във форума.
При по старите печки ДТЗто изключва когато печеш във фурната мусака или ориз. Не е приятно по средата на печенето да ти изключва защитата. На доста мои познати съм откачил печката от тази линия на защита и съм я оставял само занулена. В края на краищата съм на 60г. и досега нямам познат дето е умрял от токов удар от занулена печка нито съм чел за такъв случай. Да не говорим, че съм само на зануляване в къщи.
И не ме питай защо мусака и ориз. В 90% това са оплакванията от хората.
brum - майстор
Ясно. Значи печката има утечка към корпус, ама вместо да оправим печката оправяме "проблема".
ivanovbg - майстор
пон юли 31, 2023 5:05 ambrum написа:
Ясно. Значи печката има утечка към корпус, ама вместо да оправим печката оправяме "проблема".
Няма, но от парата във фурната се получава понякога.
gogo7777 - майстор
......Внимавайте като отваряте фурната с печения заек, от йонизацията в парата може да ви тресне тока..... :)

Тема "Странен ел. проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: