Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Ел техника му би трябвало да знае повече от нас, което пък ме довежда до недоумение, как го е оставил да стигне до някакъв форум!
Не бих си позволил да пиша напътствия към специалист.
TytusPulo - помощник
чет ное 02, 2023 7:03 pmivanovbg написа:
чет ное 02, 2023 1:02 pmTytusPulo написа:
Благодаря за мненията, ако може и една схема само и ще хвана елтехника ми за изпълнението или да ми даде съвет за марки на компонентите.
Покажи на елтехника ти какво сме писали, кажи му изискванията си и той ще го направи. Много е просто.
Така май ще е най-добре. Доста изчерпателна беше темата, благодаря на всички.

Имам един последен въпрос:
По-бюджетен тягов акумулатор и зарядно предполагам ще се съберат в 300 лева. Ще имаш значително по-голяма автономност от UPS със същият акумулатор.
Тук се има в предвид, че при еднакви капацитети на акумулатора и батерията на UPS акумулатора ще държи повече ли? Също така от няколко разреждания до по-голяма степен повечето акумулатори не се ли прецакват, поне такъв опит имам с автомобилите ми ако им падне акумулатора. Само май сегашния ми оцеля след 2 падания и е ок, но предполагам защото е AGM...
Няколко пъти се спомена Тягов акумулатор. Поне два пъти само от мен.
С акумулатор и зарядно ще издържа малко повече, понеже UPS има собствена консумаци и КПД не е 100%.
Имам фотоволтаична системка за къмпинг, която е на този принцип.
Акумулаторите захранват хладилника, фотоволтаичния панел ги зарежда през соларен контролер/зарядно.
С UPS ще има допълнителни загуби от допълнителното преобразуване 230-12 волта.
brum - майстор
Да, при един и същи акумулатор UPS-а ще издържи по-малко отколкото директно захранен хладилник. Разликата ще е в пъти.

И да - акумулаторите дават фира ако се разреждат много. Но умишлено съм писал тягов акумулатор. Проектиран е за цикли на разреждане и последващо зареждане. А тия акумулатори дето ги споменаваш за колите са стартерни и са проектирани да отдават голям пиков ток за да завъртят стартера.
Освен това, според новите изисквания за 8 часа (бяха 3), съм му сметнал акумулатор, който ще се разрежда само до 50%. Това гарантира дълъг живот.
TytusPulo - помощник
Разбрах вече, благодаря отново.
ivanovbg - майстор
чет ное 02, 2023 7:25 pmTytusPulo написа:

Имам един последен въпрос:
По-бюджетен тягов акумулатор и зарядно предполагам ще се съберат в 300 лева. Ще имаш значително по-голяма автономност от UPS със същият акумулатор.
Тук се има в предвид, че при еднакви капацитети на акумулатора и батерията на UPS акумулатора ще държи повече ли? Също така от няколко разреждания до по-голяма степен повечето акумулатори не се ли прецакват, поне такъв опит имам с автомобилите ми ако им падне акумулатора. Само май сегашния ми оцеля след 2 падания и е ок, но предполагам защото е AGM...
Това е нормално защото юпса преобразува 24 или 12в в 220в. Има си така нареченото КПД, тоест част от енергията на акумулатора отива в поддръжка на самия юпс и се губи при преобразуването. Така че юпса ще харчи ток от акумулатора дори и на хладилника да не му трябва ток в момента.

Моя съвет е да сложиш два 12 волтови акумулатора и да си ползваш твоето зарядно.
чет ное 02, 2023 8:32 pmivanovbg написа:

Моя съвет е да сложиш два 12 волтови акумулатора и да си ползваш твоето зарядно.
След известно време ще пита дали може да замени само издумкалият акумулатор.
Неговото не е зарядно.
Останалите неща вече бяха обсъдени.
Lutchezar - майстор
Лидълското поддържащо зарядно днес го гледах за 35 лева. И даваше 13.8 по спомени. През деня ще го видя в офиса.
пет ное 03, 2023 12:18 amLutchezar написа:
Лидълското поддържащо зарядно днес го гледах за 35 лева. И даваше 13.8 по спомени. През деня ще го видя в офиса.
Лъчо, лидълско няма да върши работа, освен ако не са отстранили един основен минус.
Не тръгва след спиране на тока.

Тема "Съвет за UPS" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: