• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
пет май 16, 2025 8:20 pmcolor написа:
Искам да поясня, че не съм съвсем бос по отношение на тоците, но не смятам сам да си изграждам инсталацията. Проблема е,че контактувах с различни електротехници и получих различни мнения относно заземяването. Затова и изчетох доста неща по въпроса, включително и много теми във форума и пуснах и моето запитване. В крайна сметка вероятно ще направя заземяване със съответните измервания. Как ще се ползват двата двупроводни кабела 6 и 10 квадрата е въпрос, който още ме гложди обаче. И въпроса с мълниезащитата е нещо, което също ми е неясно. Бунгалото е миниатюрно, изцяло от дърво, на 7-8 метра отнего започва борова гора с дървета три пъти по високи от покрива. Някак си не ми се струва привлекателно да забуча гръмоотвод на покрива, който е много по-ниско. Тук обаче се изказвам съвсем лаишки, може да не съм прав. Пускам една снимка за ориентация.0000.jpg
Има и друго изпълнение за мълниезащита не е само със стърчащ кол но трябва компетентен човек който да ти направи постановката.
batkoce - специалист
пет май 16, 2025 8:20 pmcolor написа:
Проблема е,че контактувах с различни електротехници и получих различни мнения относно заземяването...
При нашите условия не е чудно, че сте получили разнородни мнения, защото не съществува един-единствен начин да се направи вашата инсталация.
Правилният и законен начин е, да изпълните инсталацията по проект. Проектът се изготвя от правоспособен проектант. Той е длъжен да се съобрази с особеностите на обекта и да изготви проект, отговарящ на задължителните норми и наредби. Проектантът носи отговорност за проекта.

Вие имате възможност да изградите вашето заземяване по няколко различни схеми, като всяка от тях е приложима и правилна, сама по себе си, но също така всяка си има собствени предимства и недостатъци.
Прочетете информация относно системите за заземяване и най-вече за системите TN-C-S и TT, тъй като най вероятно може да избирате само между тях.
hidrazin - майстор
съб май 17, 2025 7:08 amшоп написа:
Ще правя мълниезащита.
Имам набита 8 метра поцинквана тръба 1 1/2'' която не се използва вече за сондаж.
Много се изкушавам да я използвам за заземление, но проблема е, че се намира много близо до основата на къщата. Буквално 20-30 см.
Това проблем ли е?
Не е никакъв проблем да я използваш.
Но не е ясно дали ще е достатъчна защото моята тръба на сондата показа над 35 ома ... :)
:partyman:
prasse - специалист
Да, 35 ома са показанието на измервателя. Прякото попадение от мълния е ВЧ (високочестотен) процес. За мълнията може да се окажат и 350, кой да знае :) :)
hidrazin - майстор
съб май 17, 2025 10:26 pmprasse написа:
Прякото попадение от мълния е ВЧ (високочестотен) процес.
И колко високочестотен? :)
Все пак да не забравяме че мълнията в DC разряд...
prasse - специалист
Основната енергия е в частта от спекъра до 10kHz (по данни от руските форуми). Не че е панацея, де! Ама е логично при ВЧ да се вдига импеданса, заради индуктивната съставка и отделно - скин-ефекта. Абе - Божа работа!
hidrazin - майстор
съб май 17, 2025 10:51 pmprasse написа:
Абе - Божа работа!
Това в основното което трябва да се знае... И не, не се шегувам!

А иначе 10kHz са си ниска честота. :)
Груб пример - качествен НИСКОЧЕСТОТЕН усилвател с лента 20Hz - 20кHz Направо си е Hi-Fi ... :-D
Е, стига да покрива и други параметри за Hi-Fi де, но си е нискочестотен.
P.S. А уреда с който съм измерил онези над 35 ома е Fluke и измерва с честота 128Hz - вероятно има защо да е такава... :)
prasse - специалист
Правилно!
Имах предвид, като високи честоти, такива доста над обичайните за темата 0-50Hz. Иначе са си баш НЧ...
hidrazin - майстор
съб май 17, 2025 11:54 pmprasse написа:
Правилно!
Имах предвид, като високи честоти, такива доста над обичайните за темата 0-50Hz. Иначе са си баш НЧ...
Съгласен.
шоп - майстор
съб май 17, 2025 7:13 pmhidrazin написа:
Не е никакъв проблем да я използваш.
Но не е ясно дали ще е достатъчна защото моята тръба на сондата показа над 35 ома ... :)
[/quote]

Да, не е замервана. Засега към тази тръба съм заземил ТП, защото преди време един спец ми каза, че от блуждаещи токове често се пробивали пластинчатите топлообменници.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Предимства и недостатъци на собственото заземяване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: