пет май 16, 2025 8:20 pmcolor написа: Искам да поясня, че не съм съвсем бос по отношение на тоците, но не смятам сам да си изграждам инсталацията. Проблема е,че контактувах с различни електротехници и получих различни мнения относно заземяването. Затова и изчетох доста неща по въпроса, включително и много теми във форума и пуснах и моето запитване. В крайна сметка вероятно ще направя заземяване със съответните измервания. Как ще се ползват двата двупроводни кабела 6 и 10 квадрата е въпрос, който още ме гложди обаче. И въпроса с мълниезащитата е нещо, което също ми е неясно. Бунгалото е миниатюрно, изцяло от дърво, на 7-8 метра отнего започва борова гора с дървета три пъти по високи от покрива. Някак си не ми се струва привлекателно да забуча гръмоотвод на покрива, който е много по-ниско. Тук обаче се изказвам съвсем лаишки, може да не съм прав. Пускам една снимка за ориентация.0000.jpgИма и друго изпълнение за мълниезащита не е само със стърчащ кол но трябва компетентен човек който да ти направи постановката.
пет май 16, 2025 8:20 pmcolor написа: Проблема е,че контактувах с различни електротехници и получих различни мнения относно заземяването...При нашите условия не е чудно, че сте получили разнородни мнения, защото не съществува един-единствен начин да се направи вашата инсталация.
Правилният и законен начин е, да изпълните инсталацията по проект. Проектът се изготвя от правоспособен проектант. Той е длъжен да се съобрази с особеностите на обекта и да изготви проект, отговарящ на задължителните норми и наредби. Проектантът носи отговорност за проекта.
Вие имате възможност да изградите вашето заземяване по няколко различни схеми, като всяка от тях е приложима и правилна, сама по себе си, но също така всяка си има собствени предимства и недостатъци.
Прочетете информация относно системите за заземяване и най-вече за системите TN-C-S и TT, тъй като най вероятно може да избирате само между тях.