Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mika - специалист
съб окт 25, 2025 9:55 pmhidrazin написа:
И стига сте наричали мостовия проводник ПВВ-МБ1 кабел!
:partyman:
Да, прав сте! Мостов проводник!
valentino76bs - майстор
съб окт 25, 2025 7:31 pmmika написа:
Глупости?
Добре, ще се опитам да се обоснова.
1 Целта на моста в този кабел е за закрепване с пирони, което не съм виждал да се прави от години.
2 Плоскостта му пък е с цел пестене на мазилка, защото е направен за повърхностен монтаж без канали. Тук не мога да преценя дали мазилка по-дебела с 5 мм (приблизителната дебелина на кабела) излиза по-евтино от изрязването на канали. Но това, че жилата не са усукани а вървят паралелно определено не е добре - могат да се топят без да стане късо съединение.
3 Направата на равнинни завои с този кабел е трудоемка работа, защото е забранено усукването и прегъването му, а ако трябва пояс от 5-10 кабела вървящ хоризонтално да завие вертикално става истински кошмар. На практика повечето монтажници теглят една майна на закона и прегъват кабелите, което скъсява живота им.
4 Зачистването на това недоразумение също е проблем. За цветовете на изолациите се гадае по напречното сечение, защото е почти невъзможно да се свали само външната изолация. Това плюс ограничената светлина по обектите увеличава грешките при свързването на разклонителните кутии.
5 Невъзможността да се премахне само външната изолация прави проблемно и правилното използване на клеми Ваго 2273, защото няколко милиметра от вътрешната изолация би трябвало да влезе в клемите.
6 Кабела трудно се зачиства със саморегулируеми стрипери и за целта се използват клещи, чието погрешно регулиране може да направи насечка на жилото, която при спайка (все още се намират хора които да я използват!?) да го прекъсне в основата без това да се забележи.
7 От всички инсталационни кабели този е с най-слаба изолация 220/380V, а качествово на един кабел е основно неговата изолация.
8 Забранен е за полагане върху стоманени конструкции, също и за захранване на аварийно и евакуационно осветление (защо ли?)...

Мога да изброя още недостатъци, но са незначителни и затова преминавам към предимствата.
Единственото предимство на мостовака за което се сещам е неговата цена. Колкото обекта е по-голям, толкова по-изгоден става този кабел за предприемачите, а те го купуват не от немотия. Оттам идва и горното ми определение за него :wink:
Разбира се всеки има право на мнение и аз само споделям моето - боклук!
От тук изброените неща виждам само един недостатък които всички рекламират ,че трудно се работи с него като се заголва и т.н :)
Да дам и аз моето 5....
Мостовия пр. си е с точното предназначение!
Цената му е незначително по малка но на база общия метраж се усеща осезателно....НО да копаеш канали и да вграждаж ним кабел в тухлите на големи обекти просто скоро време не го виждам пък и според мен няма и смисъл а от там и цената хвръква яко.... труд +консумативи +време!
Не зная по какви обекти сте работили но при това естество на работа тука аз скоро не виждам да се мине на друг вид кабел освен плоския!
5,6мм се усеща осезателно при мазилка особено зидарията ако е направена добре което означава не много крива но равна щото да видиш майки по стените на големите обекти е кауза пердута.
Ето диаметрите на кабела айде сега да видим какво се случва при размер примерно 4,6мм!
Прикачен файл:
ПВВМ Б1 ДИАМЕТРИ.jpg
Добавяме скобата +2,3 мм ,+ 2,3, мм още понеже няма как да го изпънете плътно към стената и задължителните минимални 10мм на мазилката която трябва да го покрие и става долу горе около 2 см мазилка което е приемливо като разходна норма.Това го пиша ако някой предпочете да използва друг вид кабел хванат по същия начин без да го вгражда .
Изолацията въпреки ,че пише 220/380 е с изпитв. напрежение 2 kv и пак си е с точното предназначение!
Друго казвате за топенето ....то ако е направено всичко с правилните предпазители и оразмерено като трябва това да се случи шанса е минимален! ПВВМ Б 1 2,5 вграден в стена му дават 19 А допустим ток ...но това е горна граница която не е за предпочитане .Така ,че този кабел защитен с 16А предпазител има много дълъг експлотационен срок!
Тука да вметна и нещо много важно .....с различните мостови пр. се работи по различен начин имам предвид дали са турски, български, китайски и незнайни от къде!На едните изолацията се маха много лесно цепи се добре можеш да оставиш долната без никакъв проблем докато другите са си мъка.
Споменахте за Ваго клемите......къде се използват при този вид монтаж?
Забранено е такъв тип клема да се използва в разпрелителна кутия без контрол на достъпа сиреч замазана в стената някъде с един тон прахоляк и мазилка вътре.Ако кутията е открита МОЖЕ или поне да и се вижда капачката(грозна работа).
А и друго :) в 99% процента от проектите пише това!
Прикачен файл:
1761431263156.jpg
Лека нощ ,утре ще продължим!
п.п. и аз не съм кой знае какъв фен на мостовия ....но белия ми дроб и здравето ми са по важни :-D
mika - специалист
За щастие отдавна приключих с мостовака. В новите административни и офис сгради както и в моловете не се използва, а при ремонти обикновено се изрязват канали.
Казах си мнението за ПВВ-МБ1 и нямам намерение да оспорвам вашето. Всеки сам избира.

P.S. Стана ми весело, че давате пример с проект където пише "...ще се изпълни с проводник UTP 4x2x0,5 мм2...". Съставилият този документ явно не знае, че в случая 0,5 е диаметъра на жилото а не неговото сечение :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед окт 26, 2025 3:20 ammika написа:
... проводник UTP 4x2x0,5 мм2...". Съставилият този документ явно не знае, че в случая 0,5 е диаметъра на жилото а не неговото сечение :)
Като лаик, да попитам. Пише нула, пет квадратни милиметра... Сечение е в квадратни милиметри, диаметър в обикновени милиметри... ??
нед окт 26, 2025 5:59 amn_a написа:
нед окт 26, 2025 3:20 ammika написа:
... проводник UTP 4x2x0,5 мм2...". Съставилият този документ явно не знае, че в случая 0,5 е диаметъра на жилото а не неговото сечение :)
Като лаик, да попитам. Пише нула, пет квадратни милиметра... Сечение е в квадратни милиметри, диаметър в обикновени милиметри... ??
Нали на това се смее?! Иначе .....
КАБЕЛ UTP CAT5E CCA 4Х2Х0.5 24 AWG LAN КАБЕЛ, ...
https://www.tmt-elkom.com/kabel-utp-cat ... t2BmIzJTWJ
mika - специалист
нед окт 26, 2025 5:59 amn_a написа:
Сечение е в квадратни милиметри, диаметър в обикновени милиметри... ??
Да. В примера даден от колегата Трифонов коректно е отбелязано 24 AWG, което е равно на 0,511 мм диаметър или 0,205 кв.мм сечение, повърхнина.
Това са дребни подробности, но са важни. В горния пример освен категорията на кабела присъства и CCA, което пък означава, че жилата не са изцяло от мед, а от помеднен алуминий, за което подсказва и ниската му цена.
Винаги нащрек :lol:
prasse - специалист
нед окт 26, 2025 1:51 amvalentino76bs написа:
От тук изброените неща виждам само един недостатък които всички рекламират ,че трудно се работи с него като се заголва и т.н :)
Да дам и аз моето 5....

ТЦЪ!!! [-X

Цената му е незначително по малка но на база общия метраж се усеща осезателно....НО да копаеш канали и да вграждаж ним кабел в тухлите на големи обекти просто скоро време не го виждам пък и според мен няма и смисъл а от там и цената хвръква яко.... труд +консумативи +време!
Не зная по какви обекти сте работили но при това естество на работа тука аз скоро не виждам да се мине на друг вид кабел освен плоския!
5,6мм се усеща осезателно при мазилка особено зидарията ако е направена добре което означава не много крива но равна щото да видиш майки по стените на големите обекти е кауза пердута.

От подобни "технико - икономически" съображения сме на това дередже! #-o

Ето диаметрите на кабела айде сега да видим какво се случва при размер примерно 4,6мм!
Прикачен файл:
ПВВМ Б1 ДИАМЕТРИ.jpg
ПВВМ Б1 ДИАМЕТРИ.jpg [ 218.4 KиБ | Видяна 154 пъти ]
Добавяме скобата +2,3 мм ,+ 2,3, мм още понеже няма как да го изпънете плътно към стената и задължителните минимални 10мм на мазилката която трябва да го покрие и става долу горе около 2 см мазилка което е приемливо като разходна норма.Това го пиша ако някой предпочете да използва друг вид кабел хванат по същия начин без да го вгражда.

Кой го е измислил това - кабел под мазилка, без тръби и защо е необходимо всички да се прехласваме по такова дюлгерско решение. Дали го правят така в развитите страни?

Изолацията въпреки ,че пише 220/380 е с изпитв. напрежение 2 kv и пак си е с точното предназначение!

Тук вече си в голяма грешка! Изпитвателното напрежение НЕ Е работна характеристика!
СВТ кабел, по паспорт е с номинално напрежение Uo/U - 0.6/1kV, докато ПВВ-МБ1 е с номинално напрежение Uo/U 230/380V.
Ненапразно (или пък напразно), по-горе ти обясника, че ПВВ-МБ1 НЕ Е кабел, а е проводник!

Друго казвате за топенето ....то ако е направено всичко с правилните предпазители и оразмерено като трябва това да се случи шанса е минимален! ПВВМ Б 1 2,5 вграден в стена му дават 19 А допустим ток ...но това е горна граница която не е за предпочитане .Така ,че този кабел защитен с 16А предпазител има много дълъг експлотационен срок!

Грешка!
Условният ток на изключване на автоматичен предпазител 16А е 1.45xIn... 1.45х16=23,2А
Не са ти верни сметките!
До 18,08A - прекъсвачът 16А не трябва да се изключва ИЗОБЩО, това е токовият диапазон за нормалната му работа (0 до 1.13xIn)
18,08-23,2A - има вероятност термичният изключвател да сработи след някакво време (отчетено от диаграмата, а най-добре-измерено) и прекъсвачът 16А да се изключи. Никъде не се споменава, че е задължително да изключи!
При ток равен или по-голям от 23,2А - времето за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изключване на термичната защита ще бъде от 1 час (за ток 23,2A) до 4 сек (за ток 80А при крива С (тук вече навлизаме в обхвата на действие на електромагнитния изключвател и времето зависи от кривата на изключване - B, C, D...))

Как ти се струва, добре ли са едни 22А в замазан в стената ПВВ-МБ1 2,5кв.мм в продължение на 1 час, да речем? Ся, всеки "майстор" ще каже, какво толкова, нали две поколения така са изкарали? И да, не че ще стане нещо, ама при цикъл на повторяне на този процес от 100 пъти, какво ствава вече от този кабел?... Сметките не са верни.

Тука да вметна и нещо много важно .....с различните мостови пр. се работи по различен начин имам предвид дали са турски, български, китайски и незнайни от къде!На едните изолацията се маха много лесно цепи се добре можеш да оставиш долната без никакъв проблем докато другите са си мъка.

???

Забранено е такъв тип клема да се използва в разпрелителна кутия без контрол на достъпа сиреч замазана в стената някъде с един тон прахоляк и мазилка вътре.Ако кутията е открита МОЖЕ или поне да и се вижда капачката(грозна работа).

Де го пише туй за Ваго клемите?
valentino76bs - майстор
нед окт 26, 2025 2:21 pmprasse написа:
Да дам и аз моето 5....

ТЦЪ!!! [-X

От подобни "технико - икономически" съображения сме на това дередже! #-o
Какво му е на дереджето? Аз не се оплаквам? Пълно щастие няма никъде ....ако си с такава нагласа и където и да идеш все тая!

Прикачен файл:
ПВВМ Б1 ДИАМЕТРИ.jpg
ПВВМ Б1 ДИАМЕТРИ.jpg [ 218.4 KиБ | Видяна 154 пъти ]
Добавяме скобата +2,3 мм ,+ 2,3, мм още понеже няма как да го изпънете плътно към стената и задължителните минимални 10мм на мазилката която трябва да го покрие и става долу горе около 2 см мазилка което е приемливо като разходна норма.Това го пиша ако някой предпочете да използва друг вид кабел хванат по същия начин без да го вгражда.

Кой го е измислил това - кабел под мазилка, без тръби и защо е необходимо всички да се прехласваме по такова дюлгерско решение. Дали го правят така в развитите страни?
Вие да не сте на 15 години да задавате такива въпроси.Вероятно знаете отговора!
Ми той и НИМ кабела се замазва с мазилка ....кое е различното пак е дюлгерско? Само ,че режете като гламави канали....ама нали се сещате ,че няма само тухла има и бетонни шайби безброй ай кърти там като ненормален да вградиш шибания кабел в бетона.
Виж ако правиш някакво апартментче или нещо дребно можеш да се заиграваш както искаш ама на големи неща на които се гонят срокове и цени забравяш!

Тук вече си в голяма грешка! Изпитвателното напрежение НЕ Е работна характеристика!
Къде съм твърдял подобно нещо? То си пише 230/380 къде му се пуска повече?

СВТ кабел, по паспорт е с номинално напрежение Uo/U - 0.6/1kV, докато ПВВ-МБ1 е с номинално напрежение Uo/U 230/380V.
Ненапразно (или пък напразно), по-горе ти обясника, че ПВВ-МБ1 НЕ Е кабел, а е проводник!

Няма какво да ми обясняват неща които знам ....

Грешка!
Условният ток на изключване на автоматичен предпазител 16А е 1.45xIn... 1.45х16=23,2А
Не са ти верни сметките!
До 18,08A - прекъсвачът 16А не трябва да се изключва ИЗОБЩО, това е токовият диапазон за нормалната му работа (0 до 1.13xIn) Това за прекъсвачите на теория е вярно но зависи от марката на практика е друго 20 А прекъсвач за 1 мин с ток 21 ампера е изключил!
18,08-23,2A - има вероятност термичният изключвател да сработи след някакво време (отчетено от диаграмата, а най-добре-измерено) и прекъсвачът 16А да се изключи. Никъде не се споменава, че е задължително да изключи!
При ток равен или по-голям от 23,2А - времето за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изключване на термичната защита ще бъде от 1 час (за ток 23,2A) до 4 сек (за ток 80А при крива С (тук вече навлизаме в обхвата на действие на електромагнитния изключвател и времето зависи от кривата на изключване - B, C, D...))

Как ти се струва, добре ли са едни 22А в замазан в стената ПВВ-МБ1 2,5кв.мм в продължение на 1 час, да речем? Ся, всеки "майстор" ще каже, какво толкова, нали две поколения така са изкарали? И да, не че ще стане нещо, ама при цикъл на повторяне на този процес от 100 пъти, какво ствава вече от този кабел?... Сметките не са верни.

В някои каталози му дават 21 ампера допустим ток ...за колко време никъде не пише!
Има предпазители и предпазители .....теоретично е така но практиката ми говори друго! Има марки за което по горе написано не важи!Изключват за кратко време ако тока е с 1 2 ампера отгоре
На ним кабела да не би да му е по добро охлаждането? С този компаунд още повече го задушава!

???

???

Де го пише туй за Ваго клемите?
Ще намеря нещо и ще пиша!
Пак казвам нямам нищо против другите кабели то няма как просто и другите начини на полагания но търси се лесен и евтин вариант които върши работа.
Ако има някой мераклия да полага НИМ кабел в канали и т. н. да заповяда....
Много бързо се отказват обаче...
prasse - специалист
нед окт 26, 2025 3:37 pmvalentino76bs написа:
Това за прекъсвачите на теория е вярно но зависи от марката на практика е друго 20 А прекъсвач за 1 мин с ток 21 ампера е изключил!
Сам прецени за какъв прекъсвач (тотален боклук) става дума #-o #-o
От битака, вероятно...

Абе тези диаграми и характеристики, големите производители за къкъв чеп ги дават?
hidrazin - майстор
съб окт 25, 2025 7:31 pmmika написа:
Но това, че жилата не са усукани а вървят паралелно определено не е добре - могат да се топят без да стане късо съединение.
Може ли някакъв линк към наредба/закон/кодекс/национален код... или какъвто и да е документ?
Който визира че една от функциите на кабел с усукани жила е да направи късо когато се топи изолацията му.

Грешка някаква тука за това в червеното. Я го сметни...
Ми дай да видим какво правят в "развитите" страни - например САЩ.
Не ми отне много време да намеря нещо подходящо ама е доста "забавно". :-D
Може даже да пуснем анкета кой колко простотии е открил...
Тея кога докарат до нашето (Примерно прословутата Наредба 3 и да я изпълняват) поне на 70% , ще са на светлинни години от което са сега...

Тема "Кабел за нова инсталация на ново строителство с частичен гипсокартон по тавана само ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: