Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Baлepu - специалист
вт дек 23, 2025 9:11 ambatkoce написа:
Това е само началото. Когато ще правим стабилизиран и регулируем захранващ блок, ще трябва да се съобразим с още много неща...
Мисля, че успя. Като гледам, основната цел на поста ти е да го откажеш, като си включил и план "б", ако не стане от раз.
Би ли се аргументирал, с колко на всеки целзиев градус разлика се променя вторичното напрежение? С колко - при промяна на мрежовото? На каква полезна мощност (или на каква друга различна от номиналната би могъл да разчита)? Какъв реактивен товар си представяш, че може да включва и каква максимална мощност би могъл да ползва в най-лошия случай?
MamaMy - майстор
Ето ти на готово в 15страници всичко което ти трябва за да си сметнеш мрежов трансформатор. Ако го разгледаш само сам ще си отговориш на всички въпроси.
Baлepu - специалист
Принципно полезна информация, но не мисля, че точно без нея никой не би могъл да си навие трансформатор. Все пак едва ли някой ще тръгне да си навива траф за "захранване на български радиоприемник" :wink:
Някой би ли ми разтълкувал израза: "Обикновено максималната допустима работна температура на трансформатора е с 10-15 °С по-висока от температурата на повърхността му. :?:
batkoce - специалист
вт дек 23, 2025 11:52 amBaлepu написа:
...основната цел на поста ти е да го откажеш...
Нямам за цел да отказвам никого. Сравнително лесно може да се направи регулируемо захранване. Просто повтаря схемата и готово. Само че не е реалистично да се очаква, че с 300-ватов траф от микровълнова, ще може да направи 250-ватов регулируем стабилизиран модул. Ако използва линеен регулатор, може да очаква примерно около 50-60 вата полезна изходна мощност средно. При използване на импулсен стабилизатор, нещата са по-различни, но там трябват допълнителни познания.

Аз също нямам лабораторни захранвания от висок клас, а ползвам доста обикновени и не много мощни, правени от мен.
Преди няколко години започнах да работя по лабораторно захранване от най-висок клас за собствени нужди, но това е скъпо и времеемко занимание.

Може още много да се пише, но нямаме пълната информация от автора на темата. На практика темата за този род захранвания е безкрайна...
Какъв реактивен товар си представяш, че може да включва...
Ако ползваме грец с филтров кондензатор, това е капацитивен товар. Може да погледнете с осцилоскоп формата на токовете в един такъв изправител...
gogo7777 - майстор
Да, може много да се пише за захранванията, както и за трафчетата. Понеже доста съм се занимавал и с двете като лаик, си позволих да се включа. Не ми харесаха "рецептата" и се тръгна към теорията и изчисленията. Който е навивал трансформатор с подръчни средства ще ме разбере. Едва ли някой знае вида на силициевата ламарина на ламелите, с която разполага или сечението на проводника, с който ще се навива трафа.... :wink: Работи се с к'вот има в архивите :)

При мен първите няколко навити трансформатора бяха пълен провал, а много четох и смятах.....От както опростих теорията и взех под внимание само няколко параметъра, нещата ми потръгнаха и нямам лошо навит трансформатор. Признавам, че нямам опит с магнитопроводи от микровълнови фурни. Иначе с витите и броневите трансформатори сме "приятели"

:drinkers:
MamaMy - майстор
При използване на готов траф, лесно може да му се хванат данните и то със сравнително добра точност. Дори без да измерваме сърцевината от дебелината на първичната можем да съдим за неговата мощност. Ако няма етикет, дори без да го разглобяваме навиваме 10 навивки през процепите. Включваме го и мерим полученото напрежение. Така пък директно получаваме коефициента на трансформация. Като знаем първичното напрежение, измерили сме вторичното. Знаем и броя намотки на вторичната. Трафа е доста проста електрическа машина и сравнително лесно могат да му се променят параметрите. Вие тук задълбахте все едно ще сваляте совалките с него. :-D
Знаещия какво прави, ще знае и какво ще получи. Този който тепърва се учи, ще трябва и да почете теория. Само с клипчета от тубата не става.
gogo7777 - майстор
Тъй де, не е кой знае какво.....нито сложно.
:partyman:
MamaMy - майстор
Явно за някого е сложно да прочете 15 страници от които даже половината са таблици. Не ми се пише, а ме мързи повече от кандидат трансформаторджията. :lol:
gogo7777 - майстор
Спомням си, че веднъж при навиването на първичната с последвала проба, получих доста звучен електромагнит.....направо завъртя една отвертка на масата към магнитопровода :-D
Fredfred7171 - специалист
вт дек 23, 2025 2:11 pmbatkoce написа:
вт дек 23, 2025 11:52 amBaлepu написа:
...основната цел на поста ти е да го откажеш...
Нямам за цел да отказвам никого. Сравнително лесно може да се направи регулируемо захранване. Просто повтаря схемата и готово. Само че не е реалистично да се очаква, че с 300-ватов траф от микровълнова, ще може да направи 250-ватов регулируем стабилизиран модул. Ако използва линеен регулатор, може да очаква примерно около 50-60 вата полезна изходна мощност средно. При използване на импулсен стабилизатор, нещата са по-различни, но там трябват допълнителни познания.

Аз също нямам лабораторни захранвания от висок клас, а ползвам доста обикновени и не много мощни, правени от мен.
Преди няколко години започнах да работя по лабораторно захранване от най-висок клас за собствени нужди, но това е скъпо и времеемко занимание.

Може още много да се пише, но нямаме пълната информация от автора на темата. На практика темата за този род захранвания е безкрайна...
Какъв реактивен товар си представяш, че може да включва...
Ако ползваме грец с филтров кондензатор, това е капацитивен товар. Може да погледнете с осцилоскоп формата на токовете в един такъв изправител...
Данните са:
660 навивки първична, 60-70 вторична напрежение 22v незная какъв ток дава, написах 1, и нещо ампера, но това е ако се дели 300 на 200v, видях по-малки трансформатори дават ги 5-10 ампера, при този ако се дели 300 на 22 излиза доста повече..
Иначе сечението е 3.7 на 5.5
Аз искам да направя просто рег. захранване с lm317, гледах и други с транзистори, но това ще ми е по-сложно може би е по-добро и повече ще науча...трябва си време и четене, а не само преписване и сглобяване, но..
Бях чел, интресувах се от захранвания за комп. които са импулсни, по сложни но принципно донякъде им схванах принципа, макар и бегло. При тях малко си ми остана загадка нулата и заземяването, две отделни понятия, нулата доколкото ми стана ясно е нулев потенциал от неутрализиране на плюсов и съответно минусов от имплсния трансф.
Те са по интересната тема, но тук сега ми попадна тоя трансформатор и реших да го използвам, пък и нещо да понауча повече, макар че са прости машини, но не са и те за прости хора..

Благодаря на всеки който коментира занапред, и който е коментирал, голям лаик съм, но имам желание, трябва си време, четене, не желая всичко наготово, но нямам много време и спокойствие, малко повече съм експериментатор, но за имп. захранвания както написах четох повечко и гледах схеми коментари..та това е, пак ще пиша какво съм получил и направил, може да не е интересна тема, но пък едни от друг все някой научава нещо..

Тема "Навит трансформатор ръчно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: