Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
Милен написа:
Имал си звънци на 220V и траф 220/12V който е изгорял. Защо не захранихте съществиващите звънци с 220V, а сте се набутали с нов траф и звънци за 12V. :?:
Защото е по-безопасно!
Justy - майстор
Загадката е в следното - намотката за 220 в. е много по високоомна от тази за 12 в. Очаква се, че при включването и към 12 в. звънецът няма да работи. Както писах по горе звънчевите трафове са изчислени за краткотрайна работа / т. нар. Продължителност на включване - ПВ < 10 % /. При тези продължителни натискания, при това на няколко звънеца / те са се усъмнили в инсталацията или звънците / - трафът е изпекъл.
Спорът мина в неприятна плоскост - моето мнение - темата да се заключи или изтрие.
Тани - модератор
Justy написа:
Загадката е в следното - намотката за 220 в. е много по високоомна от тази за 12 в. Очаква се, че при включването и към 12 в. звънецът няма да работи. Както писах по горе звънчевите трафове са изчислени за краткотрайна работа / т. нар. Продължителност на включване - ПВ < 10 % /. При тези продължителни натискания, при това на няколко звънеца / те са се усъмнили в инсталацията или звънците / - трафът е изпекъл.
Спорът мина в неприятна плоскост - моето мнение - темата да се заключи или изтрие.
Justy , особено ценя мненията ти и може би бъркам , но колкото по-високоомна е намотката , не би ли трябвало да натоварва по малко трафа?
Тани написа:

Прости сметки:

Звонок 220В/0,03А 85дБА | Hager SU213

3 звънеца по 0,03А = 0,09А

R = U/I = 220/0,09= 2445 ома

I = U/R = 12/2445 = 0.0049 А

Няма такъв трансформатор, който да се натовари , а да не говорим да изгори от такъв ток!
Къде бъркам? Не взимам предвид индуктивности и капацитети , защото не знам схемата на звънеца , но предполагам , че и те няма да са толкова от значение в случая! А дали някога е работил този траф само може да гадаем , защото и да работи и да не работи ефекта от натискането на бутоните би бил еднакъв!
Johny - майстор
Интересуваше ме дали има причина различна от късо няъде по веригата за да изгори трафа??.. Всички знаен че няма как да проработят звънци на 220V на 12V.
НЕ, НЯМА!
Justy - майстор
Само Биги може да ни каже - имало ли е напрежение на вторична страна. Ама пък разбрах, че трафа изпушил :shock: Който е отварял звънец знае, че изводите на бобината се намират в двата края на каркаса, единият отдолу, другият отгоре - да стане окъсяване е сложна работа. А бутона е последователно - и той сам по себе си не може да окъси. Само Господ и стари баби знаят какво се е случило :lol: Хайде да пием по бира и да се занимаваме с други теми :prost:
biggie - напреднал
И аз предлагам темата да се заключи или изтрие! Мисля че е изчерпана.

Благодаря за мненията
Johny - майстор
Justy написа:
Хайде да пием по бира и да се занимаваме с други теми.
Mного добро предложение! :drinkers:
biggie - напреднал
Според мен Johny имаще предвид, че резултантното съпротивление на три паралелно свързани съпротивления по 0,03ома е 0,01ома, а не 0,09ома както би било при последователно свързване, но в случая това няма никакво значение вече.
Justy - майстор
Сумираше се тока на три звънеца - 3 Х 0.03 А = 0.09 А

Тема "Какво ще стане?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: