Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mika - специалист
Имах предвид, че закона допуска в някои случаи мълниезащитата и заземяването да не са обединени и споменава за изолирана мълниезащита.
Това което намирам за забавно в случая е, че мисли от рода на "Няма да обединявам заземяването, нека мълниезащитата си е изолирана." не правят мълниезащитата изолирана.
За да може една мълниезащита да е изолирана, тя трябва да отговаря на доста изисквания, описани подробно в Наредба 4.
Аз така чета закона, разбира се може и да греша.
hidrazin - майстор
вт сеп 01, 2026 10:53 pmVirtex написа:
трипроводна, нова инсталация.

Както гого-то каза - малко стана две питания - едното е за заземяване на инсталацията (инвертори, консуматори) и дали мога да ползвам енергото за това.

Но какво да правя и със самите соларни панели на покрива. Има 8мм или 10мм алуминиев проводник специално за тях оставен. Идеята до колкото съм запознат е да се заземят корпусите им и предполагам трябва отделни колове за тях, не мога да ползвам тези на енергото. Вероятно не е добре да използвам общ (корпуси на соларни панели + консуматори) на едно място
1.Да, можеш да използваш земното на енергото за заземяване на инсталацията (инвертори, консуматори).
2.Не можеш да използваш земното на енергото за заземяване на мълниезащита.
3.Защо заземяване на мълниезащита?
Ми щото панелите с Халуминиевите рамки и металната конструкция на които са закрепени са един ГОЛЯМ МЪЛНИЕПРИЕМНИК на покрива. :)
4.Какво се случва ако не направиш нищо за защита на панелите и по тях тресне мълния?
- Заминават поне част от панелите и много вероятно самия инвертор. Защо?
Ми защото падналата на панелите мълния си търси "най-лекия" път за да отиде в земята.
Та мълнията "прескача" от рамката към клетките правейки дупки в EVA покритието, тръгва по DC кабелите и отива право в ... ИНВЕРТОРА и се заземява ... през него. :rock:
(Имам нагледни снимки на такива панели но ФОРУМА не ми позволява да ги кача.)
5.Какво се случва ако заземиш панелите и металната конструкция с оня 8мм алуминиев тел и тресе мълния по панелите?
Обикновено заминават само панелите (част от тях) а инвертора е сравнително обезопасен.
6.Как да си защитиш читаво (щото 100% зашита няма) панелите, инвертора, батерията...?
Ми с читаво изпълнена мълниезашита и заземяване. Такива която не позволяват на мълнията да тресене директно по панелите.
7.Как да бъдат изпълнени тези неща? Дълго е за обяснение и е по-добре с картинка. Щото си има и особености...
(Мисля че имам нагледна картинка как да стане но ФОРУМА не ми позволява да ги кача.)
8.За да е читава защитата от мълнии е необходимо изграждането на допълнителна заземяване.
Това допълнително заземяване може да се обедини с това за къщата и дори с това на местното ЕНЕРГО.
Ама за да се обедини си има ОСОБЕНОСТИ. Най-лесно е да ги покажа с картинка.
(Имам май такава картинка но ФОРУМА не ми позволява да я кача.)
Което не стана ясно - питай.
:partyman:
P.S. Има и друго решение - решението на българските "бизнесмени".
- Даваш някой лев на "проектант" да ти направи проект за мълниезащита на "солара".
- Нека е с "активен" мълниеприемник (Който не работи, ама на теб какво ти дреме?)
- Правиш си ЗАСТРАХОВКА. И когато мълнията ти тресне панелите, инвертора и батериите ... предявяваш ИСК. :supz:

Допълнителни въпроси? Ще се радвам да им отговоря. Ако мога де...
Avas - специалист
ср сеп 02, 2026 9:30 pmhidrazin написа:
вт сеп 01, 2026 10:53 pmVirtex написа:
трипроводна, нова инсталация.

Както гого-то каза - малко стана две питания - едното е за заземяване на инсталацията (инвертори, консуматори) и дали мога да ползвам енергото за това.

Но какво да правя и със самите соларни панели на покрива. Има 8мм или 10мм алуминиев проводник специално за тях оставен. Идеята до колкото съм запознат е да се заземят корпусите им и предполагам трябва отделни колове за тях, не мога да ползвам тези на енергото. Вероятно не е добре да използвам общ (корпуси на соларни панели + консуматори) на едно място
1.Да, можеш да използваш земното на енергото за заземяване на инсталацията (инвертори, консуматори).
2.Не можеш да използваш земното на енергото за заземяване на мълниезащита.
3.Защо заземяване на мълниезащита?
Ми щото панелите с Халуминиевите рамки и металната конструкция на които са закрепени са един ГОЛЯМ МЪЛНИЕПРИЕМНИК на покрива. :)
4.Какво се случва ако не направиш нищо за защита на панелите и по тях тресне мълния?
- Заминават поне част от панелите и много вероятно самия инвертор. Защо?
Ми защото падналата на панелите мълния си търси "най-лекия" път за да отиде в земята.
Та мълнията "прескача" от рамката към клетките правейки дупки в EVA покритието, тръгва по DC кабелите и отива право в ... ИНВЕРТОРА и се заземява ... през него. :rock:
(Имам нагледни снимки на такива панели но ФОРУМА не ми позволява да ги кача.)
5.Какво се случва ако заземиш панелите и металната конструкция с оня 8мм алуминиев тел и тресе мълния по панелите?
Обикновено заминават само панелите (част от тях) а инвертора е сравнително обезопасен.
6.Как да си защитиш читаво (щото 100% зашита няма) панелите, инвертора, батерията...?
Ми с читаво изпълнена мълниезашита и заземяване. Такива която не позволяват на мълнията да тресене директно по панелите.
7.Как да бъдат изпълнени тези неща? Дълго е за обяснение и е по-добре с картинка. Щото си има и особености...
(Мисля че имам нагледна картинка как да стане но ФОРУМА не ми позволява да ги кача.)
8.За да е читава защитата от мълнии е необходимо изграждането на допълнителна заземяване.
Това допълнително заземяване може да се обедини с това за къщата и дори с това на местното ЕНЕРГО.
Ама за да се обедини си има ОСОБЕНОСТИ. Най-лесно е да ги покажа с картинка.
(Имам май такава картинка но ФОРУМА не ми позволява да я кача.)
Което не стана ясно - питай.
P.S. Има и друго решение - решението на българските "бизнесмени".
- Даваш някой лев на "проектант" да ти направи проект за мълниезащита на "солара".
- Нека е с "активен" мълниеприемник (Който не работи, ама на теб какво ти дреме?)
- Правиш си ЗАСТРАХОВКА. И когато мълнията ти тресне панелите, инвертора и батериите ... предявяваш ИСК. :supz:

Допълнителни въпроси? Ще се радвам да им отговоря. Ако мога де...
Бла-бла. Голям рев, голямо чудо, че си ебаси пича, а България не обича москалски ...
Ми, шушляк, качи си снимките в https://imgur.com/, примерно и всичко ще е ОК.
Само за пример -
Изображение
hidrazin - майстор
ср сеп 02, 2026 1:48 ammika написа:
Изолирана мълниезащита! Там става интересно :)
Е колко да е интересно?
Шри условие че освен изолирана мълниезащита има и ... ЕЛЕКТРИЧЕСКИ изолирана мълниезащита дето е друга бира.
Препоръчвам ровенето и четенето из сайта на DEHN
За мен тия са "Мерцедеса" на мълниезащитата...
Доколкото знам вече отдавна са членове и на ICLP.
А самите ICLP си затвориха секцията за АКТИВНИ МЪЛНИЕПРИЕМНИЦИ преди ... 10-тина години.
Поради факта че години наред НЕ СЕ НАМЕРИ ЕДНО доказателство че "активните" мълниеприемници работят както е описано... :)
Демек мача е свирен - НЯМА активни мълниеприемници. Никой от тях не се доказал и показал че работи.

Тема "Въпрос за заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: