Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitcd - специалист
Значи втората е вярна.Релета не съм добавял то винаги си е било там.Не ми се сваляше бутона за да се сетя как съм го правил.Затова писах че е нещо такова.Погледни пак схемата -имаш хем променливо хем право напрежение.А тва за махане на диода и с един резистор са глупости на търкалета,защото диода се използва за изправител на релето а с един резистор ще светят по слабо след натискане на бутона.А ако са за различни напрежения тия светодиоди то в паралел единия може изобщо да не свети.Я по добре ти качи една схема за да ти намеря 1000 кусура.
ELEMENTAL - специалист
И що да не става с един резистор?

Прикачен файл

led2.jpg
Като е натиснат бутона свети червения светодиод, иначе свети зеления.
led2.jpg (24.23 KиБ) Видяна 2381 пъти
mitcd - специалист
ELEMENTAL много ми харесва как чертаеш тия схеми.С един резистор като натиснеш бутона и червения ще светне по слабо.А ако зеления е на по ниско напрежение то червения няма да светне
ELEMENTAL - специалист
И от кога зелените светодиоди са с по-ниско прагово напрежение от червените :wink: ?
.......
mitcd написа:
С един резистор като натиснеш бутона и червения ще светне по слабо
Ще светне по-слабо при положение, че другия светодиод е със сходно напрежение на запалване.

Прикачен файл

led z r.jpg
Зелен светодиод (2,5V) , зелен(1,87V), червен(1,75V)
led z r.jpg (12.46 KиБ) Видяна 2356 пъти
mitcd - специалист
Не ми се вярва тока след резистора да е един при двете състояния на бутона .И релето ще лампне малко ток.А диоди с различен ток имам бол мога да ти пратя да видиш.По принцип на схема със светодиоди се вържат или последователно или всеки с отделен резистир(Без фенерите щото са на 4,5 в от батерии) .Давай да приключваме с тая тема че много се разточи
ELEMENTAL - специалист
Така или иначе е възможно да се вържат 2-та светодиода с един резистор.Важното е да не са с близки прагови напрежения.В случая релето не оказва влияние, нито пък номиналния ток на светодиодите.Както и да е не ми се спори, който както иска да ги връзва диодите.Важен е крайния резултат.

Тема "Подсветка на звънчев ключ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: