• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
drastar - специалист
:-D :-D :-D
Ха ха, и аз мислех за Тинкито :-D само той е способен на 30+ страници тема

:partyman:
arxd129 - специалист
Реших и прекарах десетина метра десет квадрата многожилен кабел от моето апартаментно табло до откритата от мен заземителна (може би заземителна) шина.
Вече ДТЗ си работи перфектно.

То тук - добре.

Извиках препоръчана от съфорумниците лаборатория - да ми измери заземителния кабел.
Първият път отказаха да дойдат. Било имало много сняг и почвата била преовлажнена. ... ... Трябвало да не било валяло , да не било гърмяло... както и да е.

Виках ги завчера пак. Дойдоха.

От едно уредче, колкото ...15/10/10 см ... излизаха три кабела - зелен, червен и жълт. С дебелина ... най-много 1 кв.мм.
Зеления - го закачиха с едно крокодилче за моя PE (новия) кабел.
Червения, чрез едно мъничко крокодилче го свързаха за едно Т-образно колче, а колчето оставиха (ей така) върху замазката на пода в апартамента ми.
Жълтия - и него го закачиха с едно крокодилче за Т-колче, а колчето го пъхнаха под изтривалката на входната врата на апартамента - да го била притискала изтривалката към теракотения под на ЕТАЖНИЯ коридор.

Натискаха некакви копчета, мигА некакво екранче на въпросното уредче с трите кабелчета... И нищо. Караха ме да стъпвам върху колчета за по-добър контакт....
Местиха червения и жълтия кабели ту на парапета на балкона ми, ту в банята на пода, ту свързваха с крокодилче за вертикалните стълбове на една гипсофазерна стена, ту свързваха жълтия кабел за едно болтче някъде около асансьора...
Не става и не става. Уредчето не дава резултат. Лаболаторията вдигнА ръце... тръгват си. Нито пари ми искат... нито нищо. Намотаха си кабелаците...

Намесих се и аз: Чакайте, викам. К'во търсите?
Земно търсим, казват.
Ама чакайте викам, аз откога го търсяяя - а вие искате за половин час да го намерите.
Взех моята "вълщебна" пробна лампа. Свързах я с фазата ми чрез един 25 метров кабел.
Бре тук да светне, бре там. ... Светна на металната пластина, дето е бутона за извикване на асансьора. Добре ли е викам?... ОК - викат.
Викат още - търси ОЩЕ едно място, дето да ти светне лампата.
След още десетина минути търсене на светлината.... Лампата светнА на бравата на една метална врата.

Закачиха пак чрез крокодилчета - зеленото кабелче - за моя ПЕ.
Червеното кабелче и жълтото кабелче закачиха за двете места, дето светна моята пробна лампа.

Казаха ми - много ти е добро земното. Десет ома!

И си тръгнаха.
Питах ги за заплащане. Не искаха да плащам.
Питах ги, надежден ли е методът им на работа. По надеждни нямало, казват!
Питах ги дали технологията им на работа е научносъобразена. Перфектна била, думат.

Тръгнаха си извинение, че много са се забали да ми дадат резултата от замерването. Ама пак ме уверяваха че 10 ома бил мнооого добър резултат.

Аз обаче си останах с доста основателни съмнения за резулта относно заземяването ми.
Ето въпросите ми.
1. Защо искаха почвата да не е преовлажнена?
2. Защо искаха да не вали и да не е валяло скоро?
3. Защо искаха да няма гръмотевици в момента на измерването?
(Разбирам, ако бяха ползвали някакви колчета, които да забват по почвата около блока - може би има резон в горните им три изисквания. Ама при положение, че са правили измерванията си на около 25 м височина от прилежащия терен? Някак си горните им три изисквания ми идват като логически необосновани.)
4. Защо първоначално сложиха Т-образните си колчета върху циментовата замазка в апартамента ми. И върху теракота в етажния коридор? (Даже си помислих че се гъбаркат с мен.) Мислих скандал да вдигам. ... Ама кат ги гледам - сериозни и припотени физиономии... Вярват си в това, което правят. ... За мен обаче няма никакво обяснение в това което направиха: К'во търсиха по циментовата ми замазка и по теракота ми???!!!
5. Методиката им на работата правилна ли е. Може би е правилна... Моля, потвърдете. Или опровергайте тази методика.
6. Конкретното извършване на измерването - технически издържано ли е? Имам предвид, че те не измерваха нещо свързано със заземяването на заземителната шина, а провериха дали заземителната шина е свързана с асансьора и с някаква метална врата.

От цялата завчерашна хамалогия по измерване на прословутото ми заземяване - аз не останах убеден, че заземителната ми шина е заземена. А вие?

Ще съм много благодарен да коментирате всяко едно мое изречение; да ме опровергавате, или да потвърдите сънменията ми. Благодаря ви предварително.
Мисля да ходя да се разправям отново с тази лаборатория.

Моля за помощта ви.
tzetz009 - специалист
Първо , честит празник на всички съфорумници и техните семейства , които празнуват Цветница ! :drinkers:

А сега по темата . Като за първоаприлска шега е станало много добре . Много се съмнявам , че лаборанти биха "работили" така , дори пред тях да е най - големия лаик ! Това е подигравка с професията !!! Аз лично никога не съм разигравал такива "циркове" с надеждата да изкарам повече дивиденти .
От мен толкова , че скарата иска гледане .

:partyman: :partyman: :partyman:
valentino76bs - майстор
Честит първи април тази тема приключи отдавна!
П. Петков - специалист
arxd129 написа:
Реших и прекарах десетина метра десет квадрата многожилен кабел от моето апартаментно табло до откритата от мен заземителна (може би заземителна) шина.
Вече ДТЗ си работи перфектно.

То тук - добре.

Извиках препоръчана от съфорумниците лаборатория - да ми измери заземителния кабел.
Първият път отказаха да дойдат. Било имало много сняг и почвата била преовлажнена. ... ... Трябвало да не било валяло , да не било гърмяло... както и да е.

Виках ги завчера пак. Дойдоха.

От едно уредче, колкото ...15/10/10 см ... излизаха три кабела - зелен, червен и жълт. С дебелина ... най-много 1 кв.мм.
Зеления - го закачиха с едно крокодилче за моя PE (новия) кабел.
Червения, чрез едно мъничко крокодилче го свързаха за едно Т-образно колче, а колчето оставиха (ей така) върху замазката на пода в апартамента ми.
Жълтия - и него го закачиха с едно крокодилче за Т-колче, а колчето го пъхнаха под изтривалката на входната врата на апартамента - да го била притискала изтривалката към теракотения под на ЕТАЖНИЯ коридор.

Натискаха некакви копчета, мигА некакво екранче на въпросното уредче с трите кабелчета... И нищо. Караха ме да стъпвам върху колчета за по-добър контакт....
Местиха червения и жълтия кабели ту на парапета на балкона ми, ту в банята на пода, ту свързваха с крокодилче за вертикалните стълбове на една гипсофазерна стена, ту свързваха жълтия кабел за едно болтче някъде около асансьора...
Не става и не става. Уредчето не дава резултат. Лаболаторията вдигнА ръце... тръгват си. Нито пари ми искат... нито нищо. Намотаха си кабелаците...

Намесих се и аз: Чакайте, викам. К'во търсите?
Земно търсим, казват.
Ама чакайте викам, аз откога го търсяяя - а вие искате за половин час да го намерите.
Взех моята "вълщебна" пробна лампа. Свързах я с фазата ми чрез един 25 метров кабел.
Бре тук да светне, бре там. ... Светна на металната пластина, дето е бутона за извикване на асансьора. Добре ли е викам?... ОК - викат.
Викат още - търси ОЩЕ едно място, дето да ти светне лампата.
След още десетина минути търсене на светлината.... Лампата светнА на бравата на една метална врата.

Закачиха пак чрез крокодилчета - зеленото кабелче - за моя ПЕ.
Червеното кабелче и жълтото кабелче закачиха за двете места, дето светна моята пробна лампа.

Казаха ми - много ти е добро земното. Десет ома!

И си тръгнаха.
Питах ги за заплащане. Не искаха да плащам.
Питах ги, надежден ли е методът им на работа. По надеждни нямало, казват!
Питах ги дали технологията им на работа е научносъобразена. Перфектна била, думат.

Тръгнаха си извинение, че много са се забали да ми дадат резултата от замерването. Ама пак ме уверяваха че 10 ома бил мнооого добър резултат.

Аз обаче си останах с доста основателни съмнения за резулта относно заземяването ми.
Ето въпросите ми.
1. Защо искаха почвата да не е преовлажнена?
2. Защо искаха да не вали и да не е валяло скоро?
3. Защо искаха да няма гръмотевици в момента на измерването?
(Разбирам, ако бяха ползвали някакви колчета, които да забват по почвата около блока - може би има резон в горните им три изисквания. Ама при положение, че са правили измерванията си на около 25 м височина от прилежащия терен? Някак си горните им три изисквания ми идват като логически необосновани.)
4. Защо първоначално сложиха Т-образните си колчета върху циментовата замазка в апартамента ми. И върху теракота в етажния коридор? (Даже си помислих че се гъбаркат с мен.) Мислих скандал да вдигам. ... Ама кат ги гледам - сериозни и припотени физиономии... Вярват си в това, което правят. ... За мен обаче няма никакво обяснение в това което направиха: К'во търсиха по циментовата ми замазка и по теракота ми???!!!
5. Методиката им на работата правилна ли е. Може би е правилна... Моля, потвърдете. Или опровергайте тази методика.
6. Конкретното извършване на измерването - технически издържано ли е? Имам предвид, че те не измерваха нещо свързано със заземяването на заземителната шина, а провериха дали заземителната шина е свързана с асансьора и с някаква метална врата.

От цялата завчерашна хамалогия по измерване на прословутото ми заземяване - аз не останах убеден, че заземителната ми шина е заземена. А вие?

Ще съм много благодарен да коментирате всяко едно мое изречение; да ме опровергавате, или да потвърдите сънменията ми. Благодаря ви предварително.
Мисля да ходя да се разправям отново с тази лаборатория.

Моля за помощта ви.
Част от инструкция:

Модел 6015 може да осъществи 3 или 4 проводен тест на заземително съпротивление. Тестовете се провеждат в общи линии по един и същи начин. При провеждане на 3-проводен тест има ограничение в дължината на свързващите проводници, докато при провеждане на 4-проводен тест дължината на свързващите проводници между уреда и изследваната инсталация не е критична.

ВНИМАНИЕ

Уредът генерира напрежение около 100V между букси “Earth“,“Line“,“ERT1“ и “ERT2 в зависимост от избрания тест.
НЕ ДОКОСВАЙТЕ НАКРАЙНИЦИТЕ НА ТЕСТОВИТЕ ПРОВОДНИЦИ ИЛИ ИНСТАЛАЦИЯТА ПО ВРЕМЕ НА ТЕСТ!

13.1. Нормално измерване на заземително съпротивление (3-проводно)
1. Изберете позиция “Earth res” на функционалния превключвател.

2. Изберете 3-проводен тест като използвате бутони “Function” “+” и “-“.

3. Изберете обхват 20, 200 или 2000 като използвате бутони “Range” “+” и “-“.
4.Поставете заземителните колчета в права линия, както е показано на
фигура 2. Рзстоянието между колчетата зависи от земното съпротивление, но обикновено разстояние от 5-10m е достатъчно.

5. Свържете зеления проводник към букса “Earth” на тестера и към тествания заземителния електрод. Свържете черния тестов проводник към тествания електрод и към букса “ERT2” на уреда.

6. Свържете жълтия тестов проводник към букса “ERT1” и към средния (по-близкия) заземителен електрод.

7. Свържете червения тестов проводник към букса “Line” и към другия (по-далечния) заземителен електрод.

8. Отчетете съпротивлението.

Важно
Ако почвата в която са забити спомагателните колчета е суха, намокрете я, като я полеете. Ако е невъзможно да забиете колчетата в земята, например въпросната област е покрита с бетон, може да се получи добър резултат, ако колчетата се поставят легнали на съответните места на земята и се намокрят обилно с вода. Описаният метод не може да се прилага на асфалт. Със сигурност освен при асфалт, измерването е некоректно при теракот, фаянс, стъкло, емайлирани повърхности, да не говорим за електропорцелан и т.н.

Колегите е трябвало да прочетат инструкцията докрай, а не само началото.

Като за първи април, измерване може да се направи и върху паркета в хола, но трябва да се полее подобаващо поне с няколко кофи вода. (И да се понакисне!).

А ето и беззлобен, първоаприлски коментар за усилията на подлога (при меренето):

Прикачен файл

Я вовсе не упрекаю вас.jpg
muhala - майстор
Малко встрани от темата... Въпрос към автора... Кой е строителя на сградата и къде точно се намира? :?:
arxd129 - специалист
tzetz009 написа:
Много се съмнявам , че лаборанти биха "работили" така , дори пред тях да е най - големия лаик ! Това е подигравка с професията !!!
Каквооооо?! Искаш да кажеш, че са се гъбаркали с мен?!
Не мога да повярвам.
hidrazin - майстор
arxd129 написа:
Искаш да кажеш, че са се гъбаркали с мен?!
Ми то и аз помислих че е първоаприлска шега. :?
Ако е истина, то да - паднал е луд смях за твоя сметка. :lol:
То и за тава не са ти искали пари. Толкоз майтап с пари не се купува!
Ще има години да го разправят...
:partyman:
arxd129 - специалист
П. Петков написа:
Колегите е трябвало да прочетат инструкцията докрай, а не само началото.
Не мога да повярвам как са ме бъзикали.
arxd129 - специалист
muhala написа:
Кой е строителя на сградата и къде точно се намира? :?:
Строителят ли? Притеснявам се да го споменавам.
Люлин 2.
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34

Тема "Грешка /проблем/ в една диференциалнотокова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: