• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Сечениe на кабела - 3х6мм2 достатъчно ли е за 12 киловатов бойлер ?
bulhomes2 - майстор
Признавам си - не четох цялата тема, че мноооого дълга. Мисля, че хванах принципа в началото. Барбекюто ми временно (от няколко години) е захранено с двупроводен кабел. От там са захранени басейна, строежа, гаража, няколко работилнички и дворното осветление. Напоследък се опитвам да си усложнявам живота откъм филтрацията на басейна с малко непредвидими откъм ток измислици, та взех някаква китайска 25А ДТЗ за 35-40лв. За сефте пипам такова нещо и предвид двупроводната инсталация и множеството нерегламентирани (и странно свървани от бащицата) лампи, уреди и инструменти - очаквах веднага да почне да изключва и ред по ред да изключвам клоновете, докато напипам проблемните. Много бях щастлив, че от всичко само единия клон на дворното осветление изключваше ДТЗ-то. Кабелите на едната лампа бяха опирали в металната тръба (стойка). Та много съм доволен от ДТЗ-то и мисля да си натурям и на трите фази, захранващи вилата.

Обобщение: ДТЗ е готина работа - слагайте си! Работи и на дву и на трипроводна инсталация. Разликата между двете е, че при трипроводната ще изключи при появата на проблем и за да откриеш проблема ще трябва да изключваш всички уреди подред. При двупроводната ще изключи като тръгне тока да те удря. Ти няма и да усетиш, че той на там бил тръгнал, но поне ще знаеш от кой уред е дошъл проблема.
hidrazin - майстор
ДТЗ за двупроводна инсталация няма.
:partyman:
lubomirlz - специалист
Забранено е и е опасно да се слага ДТЗ на двупроводна инсталация [-X
bulhomes2 - майстор
Няма да влизам в спорове, че сигурно сте го казали за тия 17 страници...
hidrazin - майстор
Ти по-добре сподели как си натворил тая ДТЗ на двупроводна инсталация докато не е станало късно.
Ако не е трипроводна е по-добре да я няма !!!
bulhomes2 - майстор
Влизат фазата и нулата от захранването (след автоматичен предпазител на фазата) и продължават към фазата и нулата на инсталацията.

Все ми се щеше да не питам, че не съм прочел цялата тема, ама нали изключва при проблем? К'во лошо може да направи?

ПП. Дочетох първата страница и мисля, че разбрах:
mo_mo написа:
имах в предвид, че е забранено да се поствя в двупроводна(четирипроводна) мрежа- TN-C, защото нулевият проводник играе ролята и на защитен такъв, а във веригата на защитния проводник е забранено да се монтират прекъсвачи!
Вероятно ще я поместя до уредите на басейна и ще дръпна допълнителна нула преди ДТЗ-то. На строежа съм набил 2 заземителни кола, прекарал съм кабел до таблото, но още не съм си довършил инсталацията, че да ползвам земното

В заключение - опасното, за което говорите е ДТЗ-то да изключи само нулата. На практика дали е възможно?
Последна промяна от bulhomes2 на вт авг 07, 2012 4:08 am, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
ДТЗ-то ще изключи при утечка, но ще ти остави уредите без защитно заземяване (зануляване) защото в твоя случай прекъсва не само фазата а и нулата.
Сега си представи че единят контакт на ДТЗ-то не изключи - този на фазата. Тогава всички уреди след това ДТЗ остават напълно офазени !!!
Просто си реализирал една добра руска рулетка. :fluch:
Или си пусни трети проводник или незбавно я махай !!!
P.S. Правилно си прочел и това за забраната хич не е случайно. Махни я за сега и като си готов с третия проводник си я вържи пак.
bulhomes2 - майстор
Не ми се разглобява (щото май ще е необратимо), за да видя физически възможно ли е да изключи само единия клон. Има ли някъде чертеж на устройството. Нямам впредвид ония с магнитите, а практически. За да видя дали "люлката" на изключването е една за двата клона или са отделни. :partyman:
8180 - майстор
Мисля, че я чета тази тема редовно и внимателно.
Експериментите и разсъжденията на Булхомс ми изглеждат интересни и заслужаващи по-задълбочено изясняване. Тук или в др. тема и друг колега твърдеше, че ДТЗ работи и в 2-проводна.
hidrazin написа:
ДТЗ-то ще изключи при утечка, но ще ти остави уредите без защитно заземяване (зануляване) защото в твоя случай прекъсва не само фазата а и нулата.
Сега си представи че единят контакт на ДТЗ-то не изключи - този на фазата. Тогава всички уреди след това ДТЗ остават напълно офазени !!!
Описаният случай ми изглежда коректен, НО тази ДТЗ, в ТОЗИ случай, според мен изобщо не върши никаква работа поради ДЕФЕКТ. Няма да я свърши и в 3-проводно свързване - опасната за човек "утечка" ще си остане. Остава надеждата да сработи автоматичният предпазител.
От което пък ми възниква въпросът "за чий" ДТЗ прекъсва и двата проводника? :?
Сигурно има някакъв друг случай, който го изисква, ама...
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: