Сечениe на кабела - 3х6мм2 достатъчно ли е за 12 киловатов бойлер ?
Признавам си - не четох цялата тема, че мноооого дълга. Мисля, че хванах принципа в началото. Барбекюто ми временно (от няколко години) е захранено с двупроводен кабел. От там са захранени басейна, строежа, гаража, няколко работилнички и дворното осветление. Напоследък се опитвам да си усложнявам живота откъм филтрацията на басейна с малко непредвидими откъм ток измислици, та взех някаква китайска 25А ДТЗ за 35-40лв. За сефте пипам такова нещо и предвид двупроводната инсталация и множеството нерегламентирани (и странно свървани от бащицата) лампи, уреди и инструменти - очаквах веднага да почне да изключва и ред по ред да изключвам клоновете, докато напипам проблемните. Много бях щастлив, че от всичко само единия клон на дворното осветление изключваше ДТЗ-то. Кабелите на едната лампа бяха опирали в металната тръба (стойка). Та много съм доволен от ДТЗ-то и мисля да си натурям и на трите фази, захранващи вилата.
Обобщение: ДТЗ е готина работа - слагайте си! Работи и на дву и на трипроводна инсталация. Разликата между двете е, че при трипроводната ще изключи при появата на проблем и за да откриеш проблема ще трябва да изключваш всички уреди подред. При двупроводната ще изключи като тръгне тока да те удря. Ти няма и да усетиш, че той на там бил тръгнал, но поне ще знаеш от кой уред е дошъл проблема.