• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
пет дек 15, 2023 10:45 amDundyTheCroc написа:
То заземиш ли едното, заземяваш и двете, понеже са свързани вътре в генератора, поне в моя е така де.
Благодаря,
:drinkers:
DundyTheCroc - майстор
пет дек 15, 2023 11:50 amТрифон П.Трифонов написа:
Е, ае стига ве Гога, стига превземки!
Ако е в ползу Тему, убу, да бъде, Амин!
В инверторни затворени, като моите, с пластмасови "ламарини", заземява ония защитни пластини в шукото, дето са си баш за заземление.
При генераторите с метален корпус, вероятно заземява и него. Не съм мерил Райдъра, ама не искам да стресирам повече Козлин.
Айде, за да не съм "хлъзгав"- Заземява и корпуса на ламаринените тенекии по генераторите дет ги имат!

МамаМу, моля да смекчиш ръмженето до ниско честотно боботене, че вече Мамка му!!! От лаене и квичане в темата де и всеобширния ни Форум!
Предния панел с копчетата не е ли метален? При мен е, баш на него е шпилката за заземяване и вътрешно е свързана с пластините на контактите.
пет дек 15, 2023 1:04 pmDundyTheCroc написа:
Предния панел с копчетата не е ли метален? При мен е, баш на него е шпилката за заземяване и вътрешно е свързана с пластините на контактите.
https://www.onlinemashini.bg/invertoren ... -21l/31437
Пластмаса
https://www.onlinemashini.bg/invertoren ... 0sei/61468
Пластмаса
В клипчето с мултицета ставаше ясно че има верига муежду защитните пластини и болта за заземяване.
Не съм го отварял, но твърдя, че са свързани.

Локумджиите да са спокойни с инверторните си пластмаси, че заземявайки "корпуса", всъщност сключват застраховка "електро отговорност" на включените си консуматори, дори и на полето/къмпинга! Правят окръжаващата ги Природа напълно безопасна, дори полезна.
Моля да ме извинят, ама електрофобията ми идва леко над капака!

За сведение, на она тъп хейтър, който не се свени да клевети без срам и страх от Шефа, имам поне десетина случая, при които съм гасил под напрежение. Ако някой се съмнява все още, нека си представи пожар в гетото! Колегите дори се шегуват, че така се рефрешвам, а ако някъде има съмнение за обект, в който захранването е .........дублирано небрежно, казват "Имаме си "Фазомер" в смяната".
Бих могъл да съм смел поради глупост и незнание, а дали е така, може да поумуват още малко лайнометите.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пет дек 15, 2023 1:35 pm, променено общо 1 път.
B0bi - специалист
чет дек 14, 2023 10:57 pmiliya_i написа:
Потенциалът е относително понятие. Определя се спрямо някаква база. За база се приема потенциала на земята.
Абсолютно понятие е е потенциалната разлика. Нея никой в темата не я отрича.

Та не разбрах какъв апокалипсис вещаеш, ако потенциала на единия край на намотката го изравним с базовия (защото той сам по себе си няма стойност), а другия оставим да има разлика спрямо него.
Не вещая апокалипсис, мечтая за нулеви смъртни случаи или поне колкото може по малко, на хора докоснали "фаза" и с "добър" контакт със земята.
Мога да се съглася, че при заземен край на токоизточник, заземеният се приема (условно), че е с нулев потенциал. Ако вържем другия край, ще го набедим, че той е с нулев потенциал. Предлагам за "онагледяване" да разгледаме постоянно токов източник (да речем 100V). Свързваме със земята минуса и за плюсовия извод казваме, че има потенциал +100V. Обратно - свързваме плюсовия със земя и казваме, че имаме -100V.
При променливо на напрежение казваме само "потенциал", без значение кой от двата е заземен.
НО! Нито един от двата няма потенциал спрямо земята ако никой от двата края не е зазмен. За който и от двата да се пипне, хване човек стъпил бос на мокра земя нищо няма да му се случи. Също като птичка на жицата. Да, човекът ще има (условно) потенциал. През него земята "ще получи" неговия потенциал, но ток няма да протече. Нали това няма да го отречете?
Също - ако пробие към корпус намотката на монофазния генератор и корпусът не е свързан със земята (даже специално е изолиран с тампони), на него ще има потенциал, но не към земя. Ако бос човек се докосне до корпуса му, нищо няма да му се случи. Това така ли е или не е? Появяването на такъв (условен) потенциал на корпуса (изолиран от земя) може да бъде регистрирано и да довежда до изключване/спиране на агрегата. Може или не може?
Въпросите ми са основно към Илия и МамаМу.
Хидразин е освободен да не отговаря.
пет дек 15, 2023 1:34 pmB0bi написа:
...
Не вещая апокалипсис, мечтая за нулеви смъртни случаи или поне колкото може по малко, на хора докоснали "фаза" и с "добър" контакт със земята.
Боби, не твърдя, че е напълно безопасно, но ако наистина ти твърдиш, че е много опасно..........разбираш, че от вчера съм МНД, което означава- въздържам се и щадя нежната ти психика.
Прочети предният ми пост, ако си пропуснал!
На тежък пожар, сухо място не остава, повярвай!

пп. Започнахме да прекаляваме и с кавичките.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пет дек 15, 2023 1:43 pm, променено общо 2 пъти.
fbr - майстор
Боби набляга на факта, че офазен корпус при система с изолиран звезден център не е опасен за човека, т.к. няма как да се затвори веригата през човека, но няма и да се знае, че такъв пробив в тази машина съществува. Ако хипотетично, друга част от корпуса, изолирана, или контактуваща през високо съпротивление с останалата част от корпуса, се появи утечка към другата фаза, се получават части от корпуса с различни потенциали един към друг. Ето това вече е много опасно. Затова и при системи, при които се работи с изолирана неутрала, първото нещо което се прави, е да се постави земна контрола, която ни дава сигнал, че по веригите има утечка към корпус. Освен това, "хвърчащи" вериги, галванично развързани от земя, също не е редно да се оставят, т.к. може да се натрупа статично електричество върху тях и да пробие изолацията, в такъв случай, вентилни отводи към земя са задължителни.
gogo7777 - майстор
Някой може ли накратко да ми обясни тая синусуида къде се намира.....над абцисата ли :? ...щом няма нула.
И другият ми въпрос....реално в монофазен генератор какъв алтернатор има трифазен или монофазен.... ако може така да ги нарека.
:drinkers:
hidrazin - майстор
пет дек 15, 2023 1:34 pmB0bi написа:
При променливо на напрежение казваме само "потенциал", без значение кой от двата е заземен.
НО! Нито един от двата няма потенциал спрямо земята ако никой от двата края не е зазмен. За който и от двата да се пипне, хване човек стъпил бос на мокра земя нищо няма да му се случи. Също като птичка на жицата. Да, човекът ще има (условно) потенциал. През него земята "ще получи" неговия потенциал, но ток няма да протече. Нали това няма да го отречете?
Също - ако пробие към корпус намотката на монофазния генератор и корпусът не е свързан със земята (даже специално е изолиран с тампони), на него ще има потенциал, но не към земя. Ако бос човек се докосне до корпуса му, нищо няма да му се случи. Това така ли е или не е?
Абе дечко бягал от уроцитеи не можещ да мисли, а какво ще се случи ако едната линия на инсталацията някъде се заземи след пробив/дефект бе?
Изведнъж вместо тъпата ти система IT без заземяване ще имаш система TN система - заземен през повредата един проводник.
Но това няма да знаеш заради ниските токове на земно съединение.
И в този момент ти си 50/50 СГОТВЕН/ИЗПЪРЖЕН - остава ти само да докоснеш някъде другия проводник и си ГОТОВ.
На всичкото отгоре так където все още е допустима, изграждането на IT започва първо с изграждането на ЗАЗЕМЯВАНЕ.
Много добро локално заземяване, скъпо, редовно проверявано и НИКОЯ компания няма да ти захрани къщата ако нямаш съответните измервания, протоколи и сертификати.
:partyman:
P.S. Набий си го в ... глава - НЯМА да измислиш нова електротехника. Малък ти е "багажа" за това, да не кажа никакъв.
B0bi - специалист
Хидразин, нали ти казах, че си освободен да не ми отговаряш. По-надолу го казвам пак, но и специално за теб: случайният пробив може да се регистрира мигновено и да доведе до изключване ако е необходимо. Когато си учил не е имало ДТЗ изключващо от 30мА, нали. Днес има. Има достатъчно по-съвършенна техника да изключи свевременно и безопасно, от буквално късо съединение. Или ще речеш, че ще е скъпо?

fbr, казваш "може", но за по-сигурно го правим нарочно :)
"Земна контрола" ... Начини много. Делител от два висикоомни резистора. Двата края свързани към намотката, средният - към корпус. Пада върху двата е по половин от цялото напрежение. При пробив към корпус върху единия става двойно (или поне повече). Това е напълно достатъчно за индикация и управление (изключване) ако е необходимо. Повтарям необходимо, защото при класическото свързване то си е факт "по дефолт".
За статичното електричество ... За можене, щом казваш, може и да може ... Все пак ми се струва, че има и други методи за борба с него, различни от директно свързване на токоизточника със земя.
Добре, отказвам се. Няма да ви питам повече. Ясно е, че няма как да влезете в моята кожа. Да ви не дава Господ да загубите близък нелепо докоснал оголен проводник или пробил уред и злощастно стъпил на земята без специални боти!
hidrazin - майстор
пет дек 15, 2023 2:16 pmgogo7777 написа:
И другият ми въпрос....реално в монофазен генератор какъв алтернатор има трифазен или монофазен.... ако може така да ги нарека.
Масово нямат алтернатор. Имат отделна намотка в самия генератор + изправител.

Прикачен файл:
Схема генератор.jpg

:partyman:
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: