• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Тя би трябвало да работи когато има разлика примерно по-голяма от 30mA в токовете протичащи във фазата и в нулата.
Те нали това е и принципът - диференциална разлика между двата тока. Протичащият ток е достатъчен да сработи
намотката за изключване. Ще трябва да разглобя една - лошото е че нямам дефектна такава и не ми се набутва.
Ето само тук намерих някаква вътрешна снимка.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Resid ... tBreak.jpg
:partyman:
8180 - майстор
hidrazin,
Тъй де - мисля, че ми е ясна идеята - ще сработи, ако има причина, но ако не прекъсне фазата - някой може да си иде и с 2, и с 3-проводно свързване.
И обратното - ако е наред, ще свърши някаква работа и в двата случая, според мен (+Булхомс и др.).
Допълнителното офазяване през други уреди (кръгове) е отделен проблем (но и проектно, неясно за мен, заложен в ДТЗ). Както писах - би трябвало да сработи авт. педпазител на кръга с дефектиралата ДТЗ и да елиминира проблема по класическия начин.

Бих се радвал някой да ме поправи, че все повече ми се струват набутвация тези задължителни ДТЗ и 3-проводни кръгове, спрямо грамотно изпълнена инсталация по стария начин. Както с много неща на днешен ден.

Дотук горе-долу приемам, че биха предпазили от директен допир до фаза (все още не съм посмял да пробвам на живо) и за тези 300мА при хипотетичен "лек пробив" против пожар и то, ако пробивът не е м/у фаза и нула.
pavelari - майстор
Колега 8180 в подкрепа на твоите съмнения ще добавя един допълнително утежняващ мотив - всички производители са означили къде е мястото на нулата - -т.е. ако някой ти подаде разменени фаза и нула, производителя си измива ръцете...
Мога да кажа много в полза на ДТЗ и разполагам с факти и доказателства. Работя в един от най-рисковите сектори. Въпреки това трябва да започнем оттам,че третия проводник е задължителен - дории без ДТЗ. Това ни гарантира винаги по-малко или никакво натоварване /според системата на заземяване/, което от своя страна гарантира висока надеждност на заземяването /зануляването/.Независимо от конструкцията на ДТЗ, винаги е възможно изключване само на едната контактна система - ето защо не бива да използваме устройството при двупроводна система,която продължава като такава и след ДТЗ и зануляваме локално.
Защо изклюва двете/4-те/ контектни системи - парадокс, но все пак такова е изискването - прекъсваме работните проводници. Напрактика от нулата не трябва да ни удари тока, но ако нулата всъщност не е нула и може да ни удари ток от нея/поради авария или друго/ трябва да бъде прекъсната - въпреки парадокса, че ако там не е свързана нула никой не носи отговорност :) шантава работа :)
moimoimoi - майстор
и аз имам въпрос за дтз и двупроводна ........
конкреностава въпрос за дтз,след него до контакта е трипроводна инсталация,но в контакта се включи уред захранен с 2 жила/фаза и нула/-примерно пресата за коса на жената,понеже има и модел с пара и един пробив в изолацията на нагревателя+пара може да се окаже интересен
въобще има много уреди с метален корпус и двупроводно захранване,при тях коректно ли ще сработи дтз-то
Junak - майстор
Определено трябва да изключи, но след като човека го удари ток - през него ще мине утечното напрежение. Но това не е коректно сработване.
Повечето консуматори с двупроводно захранване са с двойна изолация и производителя гарантира безопасността им.
bulhomes2 - майстор
Дали "човека го удари ток" е коректно. Доколкото разбрах изключването на ДТЗ-то е толкова бързо, че човек не може да усети, че е щял да го удари ток. Кое е вярното?
8180 - майстор
pavelari написа:
Колега 8180 в подкрепа на твоите съмнения ще добавя един допълнително утежняващ мотив - всички производители са означили къде е мястото на нулата - -т.е. ако някой ти подаде разменени фаза и нула, производителя си измива ръцете...
Клега,
Благодаря за вниманието.
Да попитам (извън официалните твърдения/измивания), според теб, размяна на фаза/нула в ДТЗ влияе ли върху работата й? (според мен - не, за механичните).
Виждал съм и препоръки за вход/изход - там какво мислиш? (според мен - не, за механичните).
Дори и в тази тема (мисля), се твърди, че ДТЗ без читав защитен проводник няма да работи?
Основно визирам защитата от директен допир като основна функция на ДТЗ - според мен, ще сработи.
Тук е интересно да се уточни, каква е логиката - трипроводната линия е задължителна "по норматив" или за коректна работа на ДТЗ (каквото е масовото твърдение)? Да изключим (в това питане защита от пожар).
Другото май са малковероятни хипотези, но някои от твоите практически примери вероятно ще са интересни за мен и четящите любители.
Junak написа:
Определено трябва да изключи, но след като човека го удари ток - през него ще мине утечното напрежение. Но това не е коректно сработване.
Колега,
Аз доколкото схващам идеята това е основното предназначение на ДТЗ - "да го удари", но да не го убие, ако директно или индиректно се докосне до фаза/потенциал предизвикващ 30мА през човека.
Апропо, някой ще сподели ли какво е реалното усещане от тези 30мА за средата, в която са се случили - за възрастен, евентуално за дете.
Junak - майстор
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0% ... 0%B0%D1%80

Разтриса, и то силничко. но за 400 мS не може да нанесе поражение.

Коментира се за детски заведения - ясли, градини и др. да се поставят ДТЗ на 10 мА - но засега стандарт и масово производство няма.

Работи коректно и с разменени L и N, а също и с разменени вход и изход.

Но щом производителя дава препоръки за монтаж и свързване, те трябва да се спазват
8180 - майстор
Юнак,
Благодаря. Теорията съм я чел, но (или заради това) не съм пробвал "на живо". С един самоделен тестер се разхождам.
Иначе, един гребен ме ядосваше на изход и изкушаваше да разменя, ама спазих указанията за L/N.
Останаха още 2-3 въпросчета, ако имаш време за мнение.
А и още едно край темата - как най-лесно се размножава N, когато са повече кръгове на една ДТЗ. Бях харесал тези стойки/държачи Wago viewtopic.php?p=441142#p441142, но не ги открих и ги съчинявах от обикновена рейка?

:partyman:
Junak - майстор
Ми то зависи от бюджета.

Най често срещам варианта две отделни медни шини /без връзка помежду им/ и на едната жълто-зелените, на другата - сините.

Другия често срещан вариант - две групи клеми на еврошина с два гребена от едната страна /и пак без връзка помежду им/ и редиш жълто-зелените и сините.

Твоя вариант е от хубавите, ама е малко скъпичък.

Видях и вариант - от долната страна на ДТЗ-то гребен, влиза от долната страна на автоматите, а отгоре вързани кабелите към консуматорите.

А най добре е ДТЗ за всеки контактен излаз и консуматор, ама скоро туй в България няма да го видим.

Беднотияяяяяя.
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: