• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
:prost:
pavelari - майстор
Относно питането към мен - Юнака отговори като цяло на нещата... По отношение размяната на фаза и нула - устройството няма как да разпознае кое къде е - т.е. ще работи нормално но не точно... Просто някои производители на ДТЗ използват различни контактни системи /от различен материал/ за фаза и нула а това не е за пренебрегване. Чисто на теория а и напрактика двата /четирите/ проводника са работни - т.е. двуполюсната ДТЗ може да се монтира на две фази /380/ волта и пак ще работи - но не бива.
Редно е и е правилно ако ползваме повече от една фаза да монтираме четориполюсна ДТЗ.
Писах по-горе защо трябва отделен заземителен проводник - първо се наложиха трипроводните инсталации а след това ДТз-тата.
Друг парадокс - всички ДТЗ имат полупроводникови елементи във веригата на изключвателната намотка :) което почти е в разрез с наредбите. Никой не произвежда ДТЗ 100% в класическия модел - електромеханичен, но това не е болка за умиране.
ДТЗ се използва като защита от директен допир - т.е. допуска се някой да бръкне в контакта и ДТЗ да го спаси. Директен допир може да настъпи и при включен в контакта консуматор с двойна изолация, при който има пробив. Няма такова понятие като коректно и некоректно сработване. Има сработване, отказ и непреодолима ситуация - като да хванеш фазата и нулата едновременно. :drinkers:
bulhomes2 - майстор
pavelari написа:
...двуполюсната ДТЗ може да се монтира на две фази /380/ волта и пак ще работи...
Нещо не схващам. Нали ДТЗ-то изключва при минимална разлика в токовете на двете линии, минаващи през него. На двете фази от трифазна инсталация може да са закачени различни консуматори и токовете ще бъдат различни. А и дори да са еднакви (да приемем, че сме закачили само 1 трифазен консуматор) - дали ще работи ДТЗ-то само с 2 фази (без нула)
Знам, че допускането ти е теоретично, но се чудя дали нещо грешно съм схванал утройството...
hidrazin - майстор
как най-лесно се размножава N, когато са повече кръгове на една ДТЗ
Аз използвам парчета месингова нулева шина като тази, която купувам на метър и си режа необходимата дължина и ги качвам на изолатори тип буренце.
Изображение
Изображение
Понякога използвам и от тези. Има ги с различни размери, но излиза доста по-скъпо.
Изображение
:partyman:
hidrazin - майстор
но се чудя дали нещо грешно съм схванал утройството...
При трифазната ДТЗ сборът от токовете на трите фази трябва да е равен на този през нулевия проводник.
В. Петров - специалист
hidrazin написа:
При трифазната ДТЗ сборът от токовете на трите фази трябва да е равен на този през нулевия проводник.
Най-общо казано: Алгебричната сума от моментните стойности на токовете трябва да бъде нула ампера. Това е идеалният случай при липса на утечка.
hidrazin - майстор
Благодаря за корекцията. С една дума - първи закон на Кирхов, затворен в кутийка с клеми.
И кутийката следи да се спазва.
bulhomes2 - майстор
Това е ясно. Друго питах. Човека твърди, че ДТЗ-то би работило само с 2 от фазите. Никой не говори за нула.
В. Петров - специалист
bulhomes2 написа:
Това е ясно. Друго питах. Човека твърди, че ДТЗ-то би работило само с 2 от фазите. Никой не говори за нула.
Ще работи, но с намалена изключвателна способност на контактната система. Освен това схемата за тестване на функционалността няма да работи коректно. Да не забравяме че и изолацията между полюсите е разчетена от производителя за определено напрежение.
bulhomes2 - майстор
Копирам от деветия пост по темата от преди 6 години.
Прикачен файл:
Graphic1.jpg
Как ще работи, като винаги ще има разлика в токовете на двете фази (различни консуматори на тях)? Плюс това - да приеме, че някой уред е пробил и утече ток към нула, земно или човек. ДТЗ-то от къде ще разбере като няма информация за връщащия се по нулата ток? Съмнява ме, че някой не е прочел, че говорим за "...двуполюсната ДТЗ може да се монтира на две фази /380/ волта и пак ще работи...", а не четириполюсна ДТЗ.
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: