• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lubomirlz - специалист
Що да не работи :) Има и двуфазни консуматори. Две фази и защитна нула.
Сборът от токовете пак си е 0 :partyman:
Junak - майстор
bulhomes2 написа:
Копирам от деветия пост по темата от преди 6 години.
Прикачен файл:
Graphic1.jpg
Как ще работи, като винаги ще има разлика в токовете на двете фази (различни консуматори на тях)? Плюс това - да приеме, че някой уред е пробил и утече ток към нула, земно или човек. ДТЗ-то от къде ще разбере като няма информация за връщащия се по нулата ток? Съмнява ме, че някой не е прочел, че говорим за "...двуполюсната ДТЗ може да се монтира на две фази /380/ волта и пак ще работи...", а не четириполюсна ДТЗ.
:)
bulhomes2 - майстор
Junak форума е за взаимопомощ и не си ти човека, който ще ми казва дали да пиша в него или не. Като знаеш нещо можеш да обясниш, а не да се правиш на интересен.

ПП. Променил си си поста, докато ти отговоря.
bulhomes2 - майстор
Явно няма да се размине без картинки. Доколкото разбирам pavelari твърди, че при тази схема ДТЗ-то и уредите ще изпълняват функциите си
Прикачен файл:
Graphic1.jpg
Graphic1.jpg (15.99 KиБ) Видяна 4286 пъти
lubomirlz, да приемем, че пералнята е двуфазен консуматор. На ДВУПОЛЮСНАТА ДТЗ как ще вържеш трите кабела - двете фази и нулата?
Прикачен файл:
Graphic2.jpg
Graphic2.jpg (12.31 KиБ) Видяна 4284 пъти
Съгласен съм, че двуполюсна ДТЗ би могла да работи при трифазна инсталация САМО при следното свързване. Не казвам, че е добро, но само този начин виждам.
Прикачен файл:
Graphic3.jpg
Graphic3.jpg (15.91 KиБ) Видяна 4284 пъти
Като не разбирам нещо - не ме е срам да питам. На някой като не му се обяснява - значи ТОЙ няма работа в този форум.
todortv - майстор
Факта, че има ДТЗ определя нулата като работен и опасен потенциал в стандартния случай.Дали работните потенциали са фази или нула или обезопасяващия потенциал е нула или земя зависи от брой полюси на ДТЗ и брой свързващи.
ДТЗ ще сработи при утечка 30мА между нула и земя или фаза и земя при 5/3 извода.

Основната роля на ДТЗ е да пази хората.За защитата на кабелите и проводниците се грижи максималнотоковата част.
Асиметричният товар няма да изключи трифазна ДТЗ с 5 проводника.
Последна промяна от todortv на вт авг 28, 2012 9:20 pm, променено общо 1 път.
В. Петров - специалист
bulhomes2 написа:
Съгласен съм, че двуполюсна ДТЗ би могла да работи при трифазна инсталация САМО при следното свързване. Не казвам, че е добро, но само този начин виждам.
При такова свързване определено ще заработи много бързо. :lol:

А сега сериозно: Двуполюсна ДТЗ може да се използва само за монофазна инсталация.
pavelari - майстор
bulhomes2 написа:
Явно няма да се размине без картинки. Доколкото разбирам pavelari твърди, че при тази схема ДТЗ-то и уредите ще изпълняват функциите си
Прикачен файл:
Graphic1.jpg
lubomirlz, да приемем, че пералнята е двуфазен консуматор. На ДВУПОЛЮСНАТА ДТЗ как ще вържеш трите кабела - двете фази и нулата?
Прикачен файл:
Graphic2.jpg
Прикачен файл:
Graphic3.jpg
Като не разбирам нещо - не ме е срам да питам. На някой като не му се обяснява - значи ТОЙ няма работа в този форум.
На тези картинки има грешка - дтз-то ще пада заради смесване на нулата след дтз с общата нула на всички консуматори. Аз конкретно давах пример за захранване на консуматор изискващ само две фази - например нагревател за 380 волта, който не изисква нула а само трети защитен проводник... а то стана интрига :). Естествено заради написаното от производителя никой не носи отговорност за аварии и инцидендти.
pavelari - майстор
lubomirlz написа:
:partyman: именно
В. Петров - специалист
lubomirlz написа:
Това което си описал всъщност е правилно да се нарича монофазен консуматор, щом като нулата има само защитни функции. Следвайки неясните обяснения на bulhomes2 си мислех че той пита за същото, докато не публикува картинките си. Изглежда че и pavelari се беше объркал. :lol:
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: