• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
съб дек 16, 2023 9:10 amТрифон П.Трифонов написа:
Схемата, която съм направил, повтаря схемите на Драго и Хидрата, освен заземяванията.
Не ги смятам за абсолютно необходими, но в никой случай за излишни.

Ще трябва да си направиш кабел "трепач".
Така е - уточнил съм в предния пост.
Онова заземяване дето съм нарисувал не е абсолютно необходимо когато агрегата е занулен.
Но в никакъв случай не е излишно. Особено когато има възможност за това, както в дадения случай.
Не харесвам кабелите "трепачи". Всеки си мисли че е "мъжага" и ще извади първо правилния край.
Практиката показва че често се греши. Дори и от опитни електричари... :-D
Една от целите на мерките за безопасност е да не оставя шанс на потребителя да направи грешка.

Защита от дураков или на ингилизки idiot-proof or foolproof

:partyman:
gogo7777 - майстор
пет дек 15, 2023 6:47 pmhidrazin написа:
.....
Какво ти се върти из акъла? :-D
:partyman:
Аааа нищо. Просто си сверявам часовника. :)
:drinkers:
ivanovbg - майстор
Ето моят вариант. Релета 1, 2 и 3 са с времезакъснение от около 3-4 мин. Не съм ги рисувал. Зависи за колко време загрява генератора,че не е хубаво да стартира под товар. А и да не се гаси тока ако го пуснат краткотрайно, което е често случващо се явление. Отделно да не тормози и хладилника ако не се е разтоварил компресора. Всичко автоматично се занулява и става безопасно все едно си пускаш готварската печка. Агрегата се включва с трижилен кабел с щепсел. Нарисувал съм го така защото може таблото да е в единия край на къщата, а навеса/верандата да е от другата страна.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (23.12 KиБ) Видяна 350 пъти
съб дек 16, 2023 11:07 amivanovbg написа:
... генератора,че не е хубаво да стартира под товар...
Забранено е по инструкция. Изобщо не е "Не е хубаво", макар понякога да се случва по "безобиден" начин.

Хубаво би било да обясниш твърдението си за зануляването на бойлера, че било "добро заземяване", при двупроводна инсталация.

След схемите на Драго и Хидрата..............
ivanovbg - майстор
съб дек 16, 2023 11:17 amТрифон П.Трифонов написа:
съб дек 16, 2023 11:07 amivanovbg написа:
... генератора,че не е хубаво да стартира под товар...
Забранено е по инструкция. Изобщо не е "Не е хубаво", макар понякога да се случва по "безобиден" начин.

Хубаво би било да обясниш твърдението си за зануляването на бойлера, че било "добро заземяване", при двупроводна инсталация.

След схемите на Драго и Хидрата..............
Еми това за бойлера се отнася за старите железни инсталации. Резбите са конусни и си заземява от тръбите. Ся с новите не е съвсем така.
gogo7777 - майстор
Подозирам, че след няколко страници ще захраним през генератор Пентагона.
DundyTheCroc - майстор
съб дек 16, 2023 11:43 amgogo7777 написа:
Както го е забелило темата рязко ще набере скорост :-D
Мисля е време да дръпна въженцето на моя и да видим ток ли ще прави или фойерверки :weedman:
съб дек 16, 2023 11:43 amgogo7777 написа:
Естествено. Вече сме на ниво синхронизация със "Световната енергийна мрежа", а девизът ни е
"Генератори от всички страни, съединявайте се!"

Иванов избягва да отговори и на задачката. Аз твърдя, че подобно заземяване изобщо не е добро и надеждно.

Дънди, преди това погледни ритуално Сейкото!
Някой ден, ако вече не ми пука за машинките, може да опитам синхронизиране на обикновен с инверторен.
DundyTheCroc - майстор
Сейкото се счупи, сега съм на Citizen :roll: Иначе при мен задачата е точно като в заглавието, двупроводна инсталация със занулени контакти, изключение прави кухнята, където е нова трипроводна и трифазно табло в килера, но там няма да се храни с генератор.
ivanovbg - майстор
Трифоне, ти може да твърдиш всичко, но не си фактор. За надеждност може да се говори след замерване от сертифицирана лаборатория. Може да се окаже, че колчето дето си забил отвън да не може да се сертифицира след някоя по дълга суша, а по тръбата да е в всички норми.
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: