• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 54
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
255
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 293

Junak - майстор
В изпълнение на чл. 206 от Наредба № 3 за устройството на електрическите уредби и електропроводни линии, обн., ДВ, бр. 90 от 13.10.2004 г. и ДВ, бр. 91 от 14.10.2004 г. и с оглед на съпоставимост на резултатите от контрола на импеданса на контура "фаза-защитен проводник" в схеми TN с номинално фазно напрежение 220(230) V, ТКА предлага да се използват следните коефициенти на задействане:
1. За електрически уредби, вкл. вериги захранващи подвижни и преносими ел. потребители от клас I на защита срещу поражения от електрически ток, импеданса на контура максималнотокови защити коефициенти на задействане
• за стопяеми предпазители характеристики к=7;
• за стопяеми предпазители характеристики к=10;
2. За вериги, захранващи разпределителни, защитавани от стопяеми предпазители, проводник" да се оценява времетокови характеристики
3. За всички видове вериги, еднополюсни прекъсвачи, да се оценява за прекъсвачи тяхната времетокова характеристика
• за характеристика В: к=5
• за характеристика С: к=10
• за характеристика D: к=20
• за характеристика К: к=14
• за характеристика Z: к=3

Това е от тук:
http://www.nab-bas.bg/upload/bsa/docume ... 6_2007.pdf

Чл. 206. (1) Не се допуска при схема TN времето за автоматично изключване на захранването да превишава стойностите, посочени в таблица. Тези времена се считат за достатъчни за осигуряване на защитата срещу поражения от електрически ток, включително при групови вериги, захранващи подвижни и преносими електропотребители и ръчни електроинструменти от клас I на защита срещу поражения от електрически ток.
Номинално фазно напрежение Максимално време
на мрежата, V за изключване, s
220 (230) 0,4
380 (400) 0,2
над 380 (400) 0,1

(2) За вериги, захранващи разпределителни, групови, етажни и други табла, времето за изключване не превишава 5 s.
(3) Допускат се времена за изключване, превишаващи посочените в табл. 23, но не повече от 5 s, във вериги, захранващи само стационарни електропотребители от електроразпределителни табла, при изпълнение на специални условия.
(4) Допуска се използване на защитни прекъсвачи за токове с нулева последователност.

В наредба 3 е записано, че трябва да се контролира тока на късо съединение. Той трябва да е по-голям от този при който защитата изключва за 0,2s.

Ако имаме автоматичен прекъсвач 25 А с крива на изключване „С”, то тока на изключване е 10 х Iн, т.е. 250 А. Ако изчисления ток на късо съединение е по-голям от 250А значи всичко е в норми

За автоматичен прекъсвач 25 А нормата за Zs се изчислява:
АП25 к=10 -> Zs = 220/(10*25) = 0.88 ом

0,88 ома - Това е макс. допустимия Импеданс Zs на контура “фаза –защитен проводник” при АП25А

Тъй като не обичам безмислените спорове, по препоръка на Тани обясних какво е Импеданс Zs на контура “фаза –защитен проводник” и приключвам коментарите в тази тема.
hidrazin - майстор
И за да не си говорим напразно, ето тук има нагледен пример как се изчислява тока на късо съединение в уредби до 1000V,
както и факторите които му влияят. Който е любопитен, нека прочете.
https://www.google.bg/search?q=%D0%B2%D ... =firefox-a
И само за сведение - такъв кабел 4 квадрата е идален за предпазител към 300А.
Изображение
И аз спирам до тук. Който иска нека да чете. В линка има всичко как се смята за конкретния случай. Който иска може да се пробва и да сметне
за примерна инсталация колко би могъл да е тока на късо съединение при прословутия кабел 4 квадрата с дължина 3 метра.
Ако някой успее да го докара до 6кА, не до 8кА аз черпя.
:partyman:
pavelari - майстор
Junak написа:
Ако имаме автоматичен прекъсвач 25 А с крива на изключване „С”, то тока на изключване е 10 х Iн, т.е. 250 А. Ако изчисления ток на късо съединение е по-голям от 250А значи всичко е в норми

За автоматичен прекъсвач 25 А нормата за Zs се изчислява:
АП25 к=10 -> Zs = 220/(10*25) = 0.88 ом

0,88 ома - Това е макс. допустимия Импеданс Zs на контура “фаза –защитен проводник” при АП25А

Тъй като не обичам безмислените спорове, по препоръка на Тани обясних какво е Импеданс Zs на контура “фаза –защитен проводник” и приключвам коментарите в тази тема.
А защо не коментираш устойчивостта на късо на прекъсвача. Че до безкрайност ли ще изключва този прекъсвач. Вие определено не разбирате материята къси съединения.
Юначе, не тебе кой ти каза, че късото е межу фаза и защитен проводник. Че според някои системи на заземяване може изобщо да не настъпи изключване. Ти дори не допускаш да стане късо между фаза и нула или МЕЖДУФАЗНО късо. Що за хора сте бе - всичко разбиратече, аз нищо не разбирам - и некакви таблици дето са ви мъгла копирате и слагате, като обяснявате както си искате... и аз съм до тук. :drinkers: :rock:
Junak - майстор
Junak написа:
В изпълнение на чл. 206 от Наредба № 3 за устройството на електрическите уредби и електропроводни линии, обн., ДВ, бр. 90 от 13.10.2004 г. и ДВ, бр. 91 от 14.10.2004 г. и с оглед на съпоставимост на резултатите от контрола на импеданса на контура "фаза-защитен проводник" в схеми TN с номинално фазно напрежение 220(230) V, ТКА предлага да се използват следните ...
Чл. 206. (1) Не се допуска при схема TN времето за автоматично изключване на захранването да ...
hidrazin - майстор
Ти дори не допускаш да стане късо между фаза и нула или МЕЖДУФАЗНО късо
Ами в примера си ти си го уточнил:
Дължина на линията 3 м х 2 пр. = 6 м
Съпротивление ( 0.018 х 6 )/4 кв.мм = 0.027 Ом
Ток на късо 220/0.027 = 8148A ~ 8KA
Дал си двупроводна линия. Дори и да приемем, че по двата проводника вървят фази това няма да се случва в България, а някъде в Русия.
Там имат мрежи с междуфазно 220V, като в примера ти.
Пък относно това дали е между фаза и нула или между фаза и защитен... Има едни неща дето им викат ДТЗ и са точно за между фаза и защитен.
Пък ако няма предвидено ДТЗ пак ще го отнесе АП-то, ама не и с 8кА.
pavelari - майстор
някъде в България и то почти насекаде мяжду фаза и нула пак е 220 Волта, а ония неща ДТЗ нямат общо със случая. Колкото до 8-те КА отново си задай въпроса защо се произвеждат прекъсвачи за апаратаментни таба с устойчивост от по 6 до 10КА - ТОВА СЕ НАРИЧА ПОРЯДЪК /не 10 не 100 а няколко хиляди ампера/ - т.е. такъв ток е допустим. И е факт - прекъсвачите се заваряват, но вие едва ли имате опита и разсъдъка да анализирате това явление.
hidrazin - майстор
Ти май хич не умееш да се усещаш а?
Вземи да прочетеш малко:
http://www.stenli-bg.com/tu/III-kurs/KS ... ks_NT7.pdf
Според БДС EN 60 898 АП-то трябва да изключи 3 пъти при максимален ток на късо. Това въобще не означава, че той трябва да работи
при такива токове на късо съединение. Това са максималните му възможности, които никога не трябва да се достигат! Затова му се и вика порядък.
И този порядък е от рода на 2-3, което означава само, че нормалният ток накъсо за един 6кА реално трябва да не надвишава 2-3кА.
защо се произвеждат прекъсвачи за апаратаментни таба с устойчивост от по 6 до 10КА - ТОВА СЕ НАРИЧА ПОРЯДЪК
Е те за това се произвеждат такива. Това, че при теб се е случило да се заварят АП-та говори само за ниско качествени такива, а не за
невероятни токове.
Четене му е майката, а не че някой, някъде нищо ти е казал.
pavelari - майстор
:) при максимален ток точно така... а колко е той - нещата в практиката не се случват така както на теб ти се иска.. дано успееш да прочетеш цялата електротехника и без това другото не ти се отдава - виж как са темите с латекса и тръбите
hidrazin - майстор
Павка, ами какво да ти кажа? Опитвам се да помогна в тези области където мога и съм сигурен. И да. не само в електротехниката.
Така ме завъртя живота, че се научих на много неща. Едно от нещата е чистосърдечно да си признавам грешките. Сега кажи какво искаш да чуеш,
та да мирясаш?
- Нормалният ток на късо в къщите на хората почти винаги е над 6кА.
- Купувайте само АП-та за 10 и дори за 25кА.
- Енергото е сложило на всеки етаж трафомашина и токовите кръгове на абонатите са закачени директно на изводите и.
- Всички токови кръгове са изпълнени от посребрена галванична мед.
- Намотките на трафомашината са от сребро проба 999,9.
- Никъде по токовите кръгове няма контактни съпротивления и връзките са изпълнени чрез заварка или спойка (включително към
лампите на осветителните тела и вътре, в самите в електродомакински и другите консуматори уреди).
- Всички присъединявания на консуматорите към мрежата също са с заварки и спойки. Такива неща като контакти и щепсели с техните
контактни съпротивления няма.
Сега доволен ли си?
Относно латекса и тръбите - да, и там се опитвам да помогна. За разлика от теб, където пробваш само в електротехниката, ама както всички видяха,
не ти се отдава особено. Не знам колко човека трябва да те убеждават?
За мен въпроса е решен и спирам да спамя, защото от няколко поста насам това е само спам за мен.
Моите съболезнования и лека вечер! Горко на колегите ти покрай теб.
и набивам канчетата на специалисти като теб секи ден.
Продължавай все така СЕКИ ден.
pavelari - майстор
Много си праволинеен наистина и обяснявам защо не бива да се купуват само предпазители 10КА и кога е необходимо евентуално, но на завършени професори като теб съм доказал отдавна, че не може да се въздейства...
но,
и ти ще ми паднеш:)

П.П. Ако искаш извикай целата маала да ми обясняване, че нищо не разбирам.. даже ако успеете да обясните това на хората които ми досаждат през 2 минути по телефона ще ви бъда благодарен!
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 54

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: