• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 216
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fox_vt - майстор
Аз пък бих следвал по разпространената версия най тъмния цвят фаза.Та затова бих заложил на L-черно N- синьо PE- кафяво.
MIRO_073 - майстор
fox_vt написа:
Аз пък бих следвал по разпространената версия най тъмния цвят фаза.Та затова бих заложил на L-черно N- синьо PE- кафяво.
+1
nick71 - специалист
Доколкото си спомням,навремето ни учеха,че когато няма синьо или жълто се избира най тъмният цвят за фаза.
(Но може и да се заблуждавам,такива спомени са ми останали)
MIRO_073 - майстор
nick71 написа:
Доколкото си спомням,навремето ни учеха,че когато няма синьо или жълто се избира най тъмният цвят за фаза.
Синьото или жълтото какво общо имат с фазата? Особено шареното жълто. Нямат.
nick71 - специалист
MIRO_073 написа:
nick71 написа:
Синьото или жълтото какво общо имат с фазата? Особено шареното жълто. Нямат.
Ами ако е двужилен кабел и ако е зелен и кафяв,това е начина да определиш кое ще ти е фазата !!!
sasooooooooo - "специалист"
И при нас най-тъмният цвят е Фаза. Често се случва при различни кабели, в един момент да се събират за Фаза два черни и един кафяв, а за земя два кафяви и жълто-зелен.
И ето такава изненада: две сини жила, като едното е с кафява глазура :-D

Прикачен файл

090324_100131.jpg
090324_100131.jpg (51.17 KиБ) Видяна 2025 пъти

Прикачен файл

090324_100012.jpg
090324_100012.jpg (43 KиБ) Видяна 2025 пъти
MIRO_073 - майстор
На кабела да не пише DEMES KABLO :-D

nick71 написа:
Ами ако е двужилен кабел и ако е зелен и кафяв,това е начина да определиш кое ще ти е фазата !!!
Ако е двужилен няма зелен. Има си стандарти. :-D
thinkpad - майстор
Май не разбрахте, че в Наредба Номер3 всеки цвят различен от син и жълтозелен е фаза и всяко подреждане на проводници, където проводници с цветове различен от син и жълтозелен изпълняват ролята на нулев проводник или земя са еднакво грешни.
Лично аз при син, кафяв, черен ще гледам да приравня към текущият стандарт до колкото е възможно. Това си е мое лично разбиране. Проводници в различни цветови конфигурации в една инсталация са недопустими, а ако трябва да се използват нетипични цветове за нула или земя, те трябва да бъдат изрично отбелязани. Лично аз, независимо къде какво правя, винаги отбелязвам фазовият проводник с червена изолационна лента накрая, за да се разграничава ясно.
jekasus - майстор
Всъщност е светлосив, а не е син.
thinkpad - майстор
jekasus написа:
Всъщност е светлосив, а не е син.
Ясно. Тоя кабел мястото не му е там. но вероятно е строено отдавна и много вероятно - джаста-праста. Навсякъде свързано по еднакъв начин и изолационна лента/шлаух накрая, да се знае кое-кое е и така... Извинявай, че съм те заблудил, на снимката не се вижда добре дали е синьо или сиво.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 216

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: