Миналата година е построен
А и "Язон" във Варна само такъв ПВВ-МБ1 продават

А и "Язон" във Варна само такъв ПВВ-МБ1 продават

thinkpad написа:Май не разбрахте, че в Наредба Номер3 всеки цвят различен от син и жълтозелен е фаза и всяко подреждане на проводници, където проводници с цветове различен от син и жълтозелен изпълняват ролята на нулев проводник или земя са еднакво грешни.Какво ще рече грешно
Лично аз при син, кафяв, черен ще гледам да приравня към текущият стандарт до колкото е възможно. Това си е мое лично разбиране. Проводници в различни цветови конфигурации в една инсталация са недопустими, а ако трябва да се използват нетипични цветове за нула или земя, те трябва да бъдат изрично отбелязани. Лично аз, независимо къде какво правя, винаги отбелязвам фазовият проводник с червена изолационна лента накрая, за да се разграничава ясно.
fox_vt написа: Какво ще рече грешно При този готим трижилен проводник със кафяв черен и сив значи всичко е грешно ли и според теб трябва да са изкорми и да се сложи нов така ли излиза И как ще приравниш към текущия стандарт след като нямаш син и жълтозелен?Грешно е, защото текущата му употреба и текущият му цветови код не съвпадат с Наредба3, а тя не е пожелателна. Ел.инсталация с произволно свързване на проводници с едно предназначение, но различни цветове и въобще инсталация, където цветовете не отговарят на наредбата и текущият стандарт не е трябвало да бъде въобще приета. Отделно, липсата на жълто-зелен проводник означава липса на заземяване. Заземяването с и по нов, и по стар стандарт и каквото там хванеш е с жълтозелен цвят. Електрическа инсталация без жълтозелен проводник говори, че няма заземяване. Това обаче със свързването на цветове както дойде има голяма вероятност за грешки при свързване в кутиите и да не се окаже, че единият контакт ще има фаза на земята.
thinkpad написа:на снимката не се вижда добре дали е синьо или сиво.
Тани написа:Би ли дал снимка на инсталация която си изпълнил с мостовак с жълтозелено жило? Аз засега не съм попадал на такава. Масово по магазините се продава "незаконен кабел".Повече са със кафяв, син и ж/з(поне при нас), всички чуденки и обърквания съм срещал само със черен, кафяв и сив.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: