• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 216
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jekasus - майстор
Миналата година е построен :-D
А и "Язон" във Варна само такъв ПВВ-МБ1 продават :-D
fox_vt - майстор
thinkpad написа:
Май не разбрахте, че в Наредба Номер3 всеки цвят различен от син и жълтозелен е фаза и всяко подреждане на проводници, където проводници с цветове различен от син и жълтозелен изпълняват ролята на нулев проводник или земя са еднакво грешни.
Лично аз при син, кафяв, черен ще гледам да приравня към текущият стандарт до колкото е възможно. Това си е мое лично разбиране. Проводници в различни цветови конфигурации в една инсталация са недопустими, а ако трябва да се използват нетипични цветове за нула или земя, те трябва да бъдат изрично отбелязани. Лично аз, независимо къде какво правя, винаги отбелязвам фазовият проводник с червена изолационна лента накрая, за да се разграничава ясно.
Какво ще рече грешно :) При този готим трижилен проводник със кафяв черен и сив значи всичко е грешно ли и според теб трябва да са изкорми и да се сложи нов така ли излиза :) И как ще приравниш към текущия стандарт след като нямаш син и жълтозелен?И след като казваш това "а ако трябва да се използват нетипични цветове за нула или земя, те трябва да бъдат изрично отбелязани." как това се свързва с това "Лично аз, независимо къде какво правя, винаги отбелязвам фазовият проводник с червена изолационна лента накрая, за да се разграничава ясно"
thinkpad - майстор
fox_vt написа:
Какво ще рече грешно При този готим трижилен проводник със кафяв черен и сив значи всичко е грешно ли и според теб трябва да са изкорми и да се сложи нов така ли излиза И как ще приравниш към текущия стандарт след като нямаш син и жълтозелен?
Грешно е, защото текущата му употреба и текущият му цветови код не съвпадат с Наредба3, а тя не е пожелателна. Ел.инсталация с произволно свързване на проводници с едно предназначение, но различни цветове и въобще инсталация, където цветовете не отговарят на наредбата и текущият стандарт не е трябвало да бъде въобще приета. Отделно, липсата на жълто-зелен проводник означава липса на заземяване. Заземяването с и по нов, и по стар стандарт и каквото там хванеш е с жълтозелен цвят. Електрическа инсталация без жълтозелен проводник говори, че няма заземяване. Това обаче със свързването на цветове както дойде има голяма вероятност за грешки при свързване в кутиите и да не се окаже, че единият контакт ще има фаза на земята.
За приравняването - казвам какво аз бих направил за себе си, за да ми е лесно. Изолационната лента с червено навсякъде я слагам, където не може да се види цвета на проводника от мостовака(по който имаме фаза)
Тани - модератор
Би ли дал снимка на инсталация която си изпълнил с мостовак с жълтозелено жило? Аз засега не съм попадал на такава. Масово по магазините се продава "незаконен кабел".

А с това червено на фазата, ще объркаш всеки един професионалист. Ха познай, ако съм прекарал трипроводна инсталация с червен, черен и жълтозелен, кое ще е фазата? За да не философстваш в страни от темата, ще уточня, че в същото гофре вървят и още един комплект от син, кафяв и жълтозелен, които са на друг кръг и искам да различавам двете линии, а от друга страна ми е по-лесно да издърпам шесте кабела едновременно, направо от топовете. Това е напълно реална ситуация от практиката, а не хипотетична.
nick71 - специалист
Скоро правих една сграда с ПВА-1 в гофра и изпълнителя беше купил кафяв,черен,и зелен 2,5кв.(явно такъв е имало)
Няма как да му кажа "Отказвам да я правя,защото няма жълто зелен или син" Иначе е хубаво да отговарят цветовете,но не винаги може да се изпълни точно така
nick71 - специалист
MIRO_073 написа:
На кабела да не пише DEMES KABLO :-D

nick71 написа:
Ами ако е двужилен кабел и ако е зелен и кафяв,това е начина да определиш кое ще ти е фазата !!!
Ако е двужилен няма зелен. Има си стандарти. :-D
Говорех за ПВА-1...............
MIRO_073 - майстор
И как ПВ-А1 може да бъде двужилен :? Ясно бъркаш понятията

А това
На кабела да не пише DEMES KABLO :-D
не се отнася за твоя пост, а за поста със снимките на мостовака с двата сини.
jekasus - майстор
thinkpad написа:
на снимката не се вижда добре дали е синьо или сиво.
Прикачен файл:
DSC_1463.jpg
DSC_1463.jpg (38.41 KиБ) Видяна 1857 пъти
Тани написа:
Би ли дал снимка на инсталация която си изпълнил с мостовак с жълтозелено жило? Аз засега не съм попадал на такава. Масово по магазините се продава "незаконен кабел".
Повече са със кафяв, син и ж/з(поне при нас), всички чуденки и обърквания съм срещал само със черен, кафяв и сив.
dobcho_vn - специалист
А аз ви се чудя, колко ли е трудно да поставяте по едно парче изолирбанд във съответния цвят и така да помогнете на тези след вас?
Лично аз правя така-слагам парче синьо, жълто-зелено и черно парче изолирбанд върху съответното жило, за да знае този след мен туй L ли е, N ли е или PE проводник.И така се ликвидират всякакви чуденки по цвета на жилата да се гадае.Е знам, че е не стандартно.
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 216

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: