• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Krass - майстор
gogo7777 написа:
По-ниското напрежение увеличава консумацията на енергия.
Въпросът е съвсем друг.
ivanovbg - майстор
С тези нови електромери знаем как би трябвало да е по принцип, но как е де факто това го знаят само ЕРП-тата
gogo7777 - майстор
От няколко дена в страната вървят протести за високите декемврийски сметки. Тиражира се версията, че ниското напрежение (180 V) води до по-високи отчети на електромерите. Предлагам да разнищим темата
Това е въпроса на отворилия темата. Не съм копирал целия пост, защото после се конкретизира точно какво го вълнува питащия. Като се вземат нещата от контекста се изяснява каква е същността на въпроса :-D . Темата премина именно към това изясняване (може и аз да съм допринесъл за това, но не го отчитам за грешка). Аз не съм оспорвал коректноста на електромера, а дадох 100%-ов пример, защо сметката за тока може да е по-висока визирайки ежедневен консуматор. Последствието на по-горния ми пост е целенасочено именно към тези дето са изградили някакъв имидж тук като добри електротехници (вероятно са), а дефакто са не полезни във форума. Мерят си......с гипскартонаджиите и така става една голяма БОЗА.

Ако мойта теза е погрешна съм готов да изтрия всичките си постове в тая тема и да останат само компетентните такива. Няма проблем, не налагам мнението си на никой :-D
Krass - майстор
Там където е ниско напрежението, е било ниско и предния месец. Да не мислите, че нарочно ЕРП-тата са подавали по-ниско напрежение, за да вдиднат сметките. Напрежението се регулира в подстанциите на ЕСО. Има устройства АРН (автоматичен регулатор на напрежение), които са постоянно включени и поддържат средно напрежение 21 или 10,5 kV с малък толеранс.Ако се допусне излизане от тези стойности релейните защити започват да сработват.Там където е 190 V е такова, защото или мрежата е претоварена или извода е прекалено дълъг. Вината затова също е на ЕРП. Та това е. Не търсете под вола теле. По нагоре бях писал, че консумацията за периода 15 декември-15 януари е увеличена с 34% в сравнение предишните 30 дни. И като сложиш по-дългия период за отчитане...
kam34 - специалист
Обаче това стабилно 21kV захранва маса трафопостове където всеки трансформатор си има превключвател за ръчно регулиране +5%,0,-5% които стоят обикновено на средно стъпало и никой не ги бара с години. Някъде където товарите на ниско напрежение се увеличават с времето, като не му пипаш превключвателя ще дойде време когато напрежението ще стане ниско при потребителите.
Krass - майстор
Така е, но това не е станало последния месец.Няма практика да се пипат тези превключватели, защото те компенсират наистина при върхови товари, но какво става когато товарът падне. Напрежението скача и уредите гърмят.
Junak - майстор
gogo7777 написа:
От няколко дена в страната вървят протести за високите декемврийски сметки. Тиражира се версията, че ниското напрежение (180 V) води до по-високи отчети на електромерите. Предлагам да разнищим темата
Това е въпроса на отворилия темата.
Тц. Не си дочел точно."По-ниското напрежение "върти ли" по бързо електромера?" Това е темата.
И отдавна отговорихме на този въпрос. Другото е чесане на клавиатури.
gogo7777 - майстор
Ами да си доправят преносната система според консумацията. А не да присъства това перо в сметката без да доставяш това за което ти се плаща. У наше село при мене е добре много рядко пада под 200 волта, ама на края на селото има махала (20-тина къщи), която непрекъснато е с напрежение 170 волта. Хората се жалват непрекъснато и НИЩО. Нямало пари за траф дори и за мачтов. Е аджеба нямало пари :shock: . А такса пренос и такса доставка, кво ги правим. Даже при тях е още по-зле първо сметката им е по-висока и второ таксите щото са процентно съотношение на изразходваната енергия. В съседното село също е така там са 2 махали на това дередже. Дадох им всичките си 100 и 150-ватови крушки (бях се запасил) да ги подменят с техните 60 ватови, та да могат да си светят като хората поне.
Кой трябва да даде парите за трафове. Изобщо не ме интересува кво имало като мярка при регулирането на високото напрежение. Интересува ме само това което е дошло в контакта. Щом е извън границата на допускане няма плащане. Щели да им спрат тока.......ще го спрат ама друг път (поне докато аз съм в това село) Обикалят ме с уазката още като ме видят. И понеже само това говорите за засичането и периода на засичане, ще ви разкажа защо ме недолюбват електриджиите у наше село.

Преди беше отчитане на тримесечие (сега е ЗАБРАНЕНО). Сметките ми за тримесечие бяха 200/200/300 (цифрите са по спомен). Викам си, инкасатора е объркал нещо и другото тримесечие ще коригира. Следва ново 200/200/300 (изравнителната пак по-голяма). Отивам и пускам една жалба в енергото, като им нося показанията на електромера и последната бележка за ток. Казват ми не се притеснявай ще пишеме известно време на база 50 лева до като се навакса без да пускам жалбата. Добре съгласих се. Последва 50/50/400. Тогава бях командировка в Лукойл и казах на майка ми да не плаща нищо до като не дойда. Последва сметка от 300 лева и пак неплатена. Обажда ми се един ден майка ми и ми казва, че са спрели тока. Ааааааа така ли :evil: . От там се прибирам изкъртвам таблото и си вдигам вътрешния бушон. Откачам електромера и с бележката та у енергото. Записаха нагледно кво показва електромера и тогава им го треснах у земята и стана на сол (бях кипнал от нерви) Написах жалба и си тръгнах. Още същия ден ги гледам идват и слагат нов електромер. Сложиха го и единия ми вика ,че трябва да им дам 9 лева за такса включване и ми дава бележка. Изгледах го и му казвам, че отказвам. Оня се засмя и си заминаха. Таблото си остана изкъртено до ден днешен. Изобщо не ми пречи :-D . Последваха 7 месеца с нулеви сметки. И сега при мене всичко е на ред. Сметките ми варират между 100 и 150 лева.

Юнак, това е заглавието на темата. Айде по-обективно. :-D
Junak - майстор
Еми това е въпроса. А иначе тълкувания много. Условията са толкова много, ще е просто навъзможно да бъдат обхванати. Но това ми е професията и пак ще кажа - Електромера отчита точно толкова енергия, колкото е преминала през него. Няма значение големината на напрежението. При по-ниско напрежение пада и тока и сумата пак е същата. Електромера не лъже. След доста написани глупости питах "За какво служи напреженовата намотка", но хората вярват на тъпия министър.
А за другото, за което си писал, за съжаление си много прав.

Извел бащата глист сина си на ануса, за да му покаже света:
- Ето, сине, това зеленото отдолу е трева, това синьото отгоре е небе, онези неща дето летят из него и пеят са птички, а онова яркото нещо най-отгоре е слънцето.
- Тате, ама то бил много хубав този свят.
- Ами хубав е.
- Тогава защо стоим в тази смрадлива тъмна дупка?
- Ех, какво да правим сине - родина...
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40

Тема "По-ниското напрежение "върти ли" по бързо електромера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: