• 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Като прочетох темата реших и аз да си направа осветление със светодиоди . Схемата която реших да си направа е 30 сини светодиода с 3.1V пробивно напрежение и 18mA ток, последователно свързани. По мой сметки излиза че трябва да сложа 13.6К/6W резистор. Това е към 220V мрежа. Искам да попитам верно ли съм сметнал резистора? :?
Wishmaster-ruse - специалист
Първо няма да е лошо да споменеш под какво напрежение ще ги използваш право или променливо. Има разлика затова питам.
lenko71 - специалист
kohonen, сложи едно трфче, не си играй с огъня. Първо на променливо напрежение диодите видимо трепкат. После ako го изправиш ще отиде към 300V, а резистора как ще пече...
Напрежението е променливо (от захранващата мрежа). Изчисленията ги права за 240 (както е описано в началото). :) За трептенето слагам филтриращ кондензатор. Взел съм си 10 микрофарада на 350V :) Ако съм объркал нещо викйте преди да съм почнал да запоявам :-D :-D
lenko71 - специалист
Нищо няма да филтрираш с този кондензатор, напрежението е ПРОМЕНЛИВО!. Пак ти казвам сложи едно трафче с грец и кондензатор да ти е мирна главата.
sstefanov - майстор
Ако използва грец няма да е променливо.
Ама като не е показал схемата как да я коментираме?
2v6 - майстор
kohonen написа:
Напрежението е променливо (от захранващата мрежа). Изчисленията ги права за 240 (както е описано в началото). :) За трептенето слагам филтриращ кондензатор. Взел съм си 10 микрофарада на 350V :) Ако съм объркал нещо викйте преди да съм почнал да запоявам :-D :-D
Щом искаш да си играеш с високо напрежение може вместо резистор да сложиш кондензатор 220 nF на входа последователно на греца. Поне да не подпалиш нещо с резистора :idea:
Изображение
Ето схемата по която работя Извинявам се за лошото чертане, но още несъм се научил да чертая с тази програма :)
Резистора и кондензатора които имам са: R=13,8K/5W; C=10 микрофарада/350V
mitcd - специалист
Само да питам -това С за какво е ? Ако не е там какво ще стане ???
Изображение
Ето го и резултатът, който постигнах :) . Но резисторите наистина много греят, та се съгласих с мнението на lenko71 и ще ги махна и ще сложа траф. Обаче незнам какъв точно- токов или напреженов и с какви параметри, ако може някой да помоне ще съм много благодарен :)
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: