• 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Не толкова икономията на ДТЗ, отколкото новите полипропиленови и други подобни тръби. :roll:
И разбира се "майсторите". То днес всеки плочкаджия, водопроводчик и гипсокартонаджия се пише за ел. техник.
Вързва смело и гледа да вземе накой и друг лев отгоре.
:partyman:
bulhomes2 - майстор
А, че се сетих нещо. ДТЗ дали ще работи коректно и след генератор? Според мен - би трябвало, но да се подсигуря...
Junak - майстор
Ако свързването на бойлерите е както трябва, и без ДТЗ са достатъчно безопасни. Ама третото, занулително жило, масово си го спестяват.
pavelari - майстор
bulhomes2 написа:
А, че се сетих нещо. ДТЗ дали ще работи коректно и след генератор? Според мен - би трябвало, но да се подсигуря...
Понеже искаш да се подсигуриш кажи каква е електроинсталацията на обекта /2 или 3 проводна, съответно 4 или 5/
и как защитния проводник на тази инстаалция се свързва с корпуса на генератора - за да видим какво се случва.
bulhomes2 - майстор
Пространствено описах, ама и приказки по скайпа нещо ми затри творчеството. Та картинката май е ясна. Мен ме притеснява, че нулата не се сменя от шалтера, но един "майстор" каза, че "няма проблеми"... Инсталацията е за къща - ясно е, че при резервното захранване от генератора няма да се ползват трифазни консуматори. Та на трите фази към инсталацията мислех да бъкна по една ДТЗ, но не знам тия двете (на S и Т) дали ще работят правилно?
Прикачен файл:
Graphic1.jpg
Graphic1.jpg (8.01 KиБ) Видяна 3725 пъти
pavelari - майстор
Да така става - на всяка фаза слагаш по една ДТЗ, като независимо, че обединяваш фазите преди ДТЗ, то след ДТЗ всяка си има собствени и нула и фаза.
Демек ако нулата след общата точка на генератора и мрежата влезе във всяка ДТЗ и след това имаш три вторични НУЛИ, всяка от които се комплектова с по една от фазите...
Корпуса на генератора да се върже към общия заземител, а нулата на генератора става "нула" след като се свърже към мрежовата нула - добре ти е казал майстора, но трябва да се пазиш от ситуация, при която некой майстор от енергото ти размени захранващите кабели.
При трифазни мрежи наистина трябва да се избягва прекарването на нулата през какъвто и да е комутационен прибор!! Предполагам, че някъде в посока към електромерното табло нулата и земята са обединени.
bulhomes2 - майстор
Земното си е мое (аз съм си го правил - по проекта) и е до къщата. Таблото е на улицата и там гледах че боднаха 2 кола, но не съм му обръщал много внимание дали нулата са я вързали към тях, че още не съм си пуснал тока.
Здравейте!Понеже съм зле с познанията по Електротехника имам молба към електротехниците за помощ.Прочетох темата,но не схванах дали може.
Искам да се сложи ДТЗ 10А 30mA на фонтанна /шадраванна/ помпа,за да не стане фал като се бърка във водата,а има и риба.Мрежата ми е двупроводна със зануляване ,няма заземяване/има ,но на ел. таблото/.Тоес, с две думи ми трябва схема на свързване,в краен случай схема със заземявяне само на помпата.
Може и на ЛС.Благодаря предварително.
Junak - майстор
Оф, май никой няма да ти пише.

Значи, намираш си една ДТЗ. Трябва да е оразмерена за консумирания ток. Прекъсваш някъде двужилния захранващ кабел. Свързваш фазата и нулата на обозначените места за вход (L и N). Свързваш и изходящите кабели към консуматорите. Към N на входа на ДТЗ-то свързваш третото жило (PE). И системата ти свава трипроводна (L, N и PE). Свързваш PE към занулителните клеми, към корпуса на помпата, към корпусите на лампите и т.н. L и N служат само за захранване. Ако преди това N е била вързана някъде към корпусите - разкачи я оттам.
Може да вържеш и заземяване - към жило (PE) или към корпусите на консуматорите.

Ако не си наясно какво правиш - не се пробвай. Тока трудно прощава.
ArturDent - Почти Безобиден
Помпата трябва да има вградена ДТЗ - провери.
Или да работи с галванично разделяне на ниско напрежение.
Иначе не би трябвало да се продава в EU.
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: