Да питам , за ел нагревател с мощност 9 киловата -какъв контактор да сложа т.е колко ампера -25 или по голям .Става дума за бойлер 500 литра на Елдоминвест .А сечението на кабела- 4 кв мм добре ли е .
А тройката предпазител преди контактора същия ампераж трябва да бъде .
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
filmatoplo
- майстор
64 мнения в "схеми на свързване на контактор"
filmatoplo
- майстор
Може би забравих да благодаря ,може ли да ми каже някой по моя въпрос нещо-предварително благодаря 
filmatoplo
- майстор
Благодаря , значи ще купя една тройка предпазител 25 ампера и контактор също 25 ампера , бобината мисля да е на 220 волта понеже искам да управлявам оперативна верига чрез диферинциален термостат .
Милен
- майстор
Става, даже е малко големичък. При трифазна мощност 9кВт тока е:
I=P/корен3*Uл = 9/1.73*0.380= 13.6А
Ако сложиш качествен автоматичен 3х16А няма да имаш проблем. Ако е някой по съмнителен - 3х20 или дори както ти казаха 25А.
За контактора няма смисъл от по-голям от 16А трифазен, бойлера няма пускови токове. Ако е промишлен за двигатели тока 16А е в режим АС3, а термичния му ток в режим АС1 (бойлера е такъв консуматор) е обикновено 25А.
Кабел 4х4 е с достатъчен запас. Ако нулата ти се използва за нагревателите и имаш някакво превключване по отделни фази тогава кабел с 5 жила - отделна нула и отделен защитен проводник за корпуса.
I=P/корен3*Uл = 9/1.73*0.380= 13.6А
Ако сложиш качествен автоматичен 3х16А няма да имаш проблем. Ако е някой по съмнителен - 3х20 или дори както ти казаха 25А.
За контактора няма смисъл от по-голям от 16А трифазен, бойлера няма пускови токове. Ако е промишлен за двигатели тока 16А е в режим АС3, а термичния му ток в режим АС1 (бойлера е такъв консуматор) е обикновено 25А.
Кабел 4х4 е с достатъчен запас. Ако нулата ти се използва за нагревателите и имаш някакво превключване по отделни фази тогава кабел с 5 жила - отделна нула и отделен защитен проводник за корпуса.
sandio2007
- напреднал
Съемата с трите контактора ,горе -долу работи/автоматично включване на резерва/,но в конкретният случаи ще има много проблеми: на генератора му е нужно време да запали,да влезе в номинален режим,да стабилизира напрежението и тогава да се вкючат консуматорите.При врвщане на мрежата,трябва да изчака/ввзможност за прещракване на мрежата/около 4 минути и тогава да спре. Ако генераторвт е предвиден за автоматично включване-нещата не са толкова прости!!Ако не е тогава си сложи един 63а трипозиционен преквсвач 1-0-2 и историята е приключена!Иначе можеш да попиташ в магазините ,които продават генератори!ще се убедиш ,че не е толкова просто!
stevebradata
- специалист
хехе ми бирата и ракийката не е ли достатъчен повод да има резервно хехе Smile колкото до схемата тя е надеждна няма да има отказ Smile дизела си има АВР за него не мисля той си е настроен работи си следи си и си захранва базовата станция на глобул мен това дето става в станцията не ме бърка просто когато спре тока той си се включва от 3-4 секунди след спиране на напрежение и подава към базовата напрежение и към мен Smile и чак тук идва ролята на контакторите които точно за да не се засичат напреженията на генератора и на мрежата вършат черната работа Smile единия от тях е само за следене кои кога работи и управлява кои да пропуска Smile и така се гарантира да не се засичат напреженията ако контакторите са читави хехе Smile но на днешно време няма нищо такова ще кара пак 1 година и ще откине Smile но е надеждно както каза trifun схемата работи в БДЖ от много години Smile , А колкото до това когато се възстанови напрежението дизела за това има АВР за интервал около 30 40 секунди може и повече зависи как е настроен според това дали напрежението е стабилно авр следи за това време 3 те фази и след изтичането му се изключва и си остава в режим stand by Smile
vk
- специалист
Eто една картинка,
която показва устройство на контактора вътре

Ето тук една схена за свързване на контактор, нарисувана на ръка.
която показва устройство на контактора вътре

Ето тук една схена за свързване на контактор, нарисувана на ръка.
Тема "схеми на свързване на контактор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература