• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hygro - майстор
bisoft написа:
има някаква мистическа сила в тези 400Hz
:lol: Е, печелиш - срещу този аргумент съм безсилен и млъквам сразен :lol:

Но все пак прочети в електротехниката защо 800VA трансформатор за 400Hz е голям колкото 100VA-ов при 50Hz :wink:
petromaniq - специалист
Как да сравним 800W 400hz c 100W 50hz?!?Работил съм на руски граничен кораб,където пром. токовата система бе изцяло на 220 В 400 Hz.Дизелгенераторите си даваха директно 400 Hz.Жирокомпас,селсините на автопилота,бяха от тези,които са ги вграждали навремето и на самолетите си, а на прожекторите им е все едно дали ще светят на 400 или на 50.Цялата хитрост е до габарити и маса или руски "комромис" към военния стандарт. :)
bisoft - специалист
Правилно petromaniq,
Но работата не е само в "руския" компромис; аз не исках да говоря вече и за енергийните системи на спътниците и то не само руските - всичко е на 400Hz и да искате и да не искате открай време е така ... Явно и при корабите колегата казва, че е същото (не съм запознат, не мога да твърдя ... ).
За прожекторите не е съвсем така, при по-висока честота за съжаление лампите развиват по-голяма температура и горят по-бързо; но там има друга хитрост - импулсен режим на управление и при това не на 100% max.амплитуда; обикновено използват 70% "разкачка" се казва на руски и всичко е ОК - лампите стават "почти вечни" ( е нищо вечно няма де :lol: ) ...
petromaniq - специалист
Или да си припомним N-навивки за 1V на S-сечене в см² за честота F
hygro - майстор
petromaniq написа:
Как да сравним 800W 400hz c 100W 50hz?!?
Ако си внимавал по електротехника - много просто. В израза за трансформираната мощност участва честотата. Това е причината в импулсните захранвания да се използват високи честоти 20-40kHz, че и повече. Габаритите и теглото на трансформатора могат да бъдат далече по-малки, отколкото ако се използваха директно 50 Hz. Погледни малкото феритно нещо в 300W захранващ блок за компютър и го сравни с еквивалентен обикновен трансформатор...
petromaniq - специалист
Колега, просто е като се говори за еднакви мощности...т.е. да си говорим, кое тежи повече 1кг вълна или 1кг желязо :lol:
sasooooooooo - "специалист"
petromaniq написа:
...т.е. да си говорим, кое тежи повече 1кг вълна или 1кг желязо :lol:
Ти се смееш, ама аз един час съм спорил с човек по тоз въпрос и не можа да разбере защо желязото не тежи повече... :lol:
bisoft - специалист
При това положение аз нямам какво повече да кажа тук ; виждам, че тук СТЕ СЕ събрали само професионалисти ?! :lol: :lol: :lol:
Ние простаците, с по 3 висши по радионавигация, космическа техника и управление на електромобили ще си замълчим ... :| :| :|
Успехи в дискусията ...
2v6 - майстор
bisoft написа:
...
но много уреди не могат да бъдат направени да работят на постоянно U ?!
Кои :?:
2v6 - майстор
fikata написа:
2v6 написа:
Променливото напрежение е въпрос на време да отпадне като стандарт.
При правото напрежение (0 Нz) загубите при пренасяне и преобразуване са най-малки.
И кво става с променливите магнитни полета: трансформация-пренос,синхронни,асинхронни машини
:?
При колите има трансформация 12-20000V, захранването е постоянно :idea:
За синхронните и асинхронни машини си има инвертори.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "220 V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: