Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
John - специалист
Съдейки по учебника колегата бърка далекопровод СрН и мрежа НН.Поне в България не съм виждал такива,не че не е възможно,за трансфомация са нужни 2 фази ,И при отдалечени абонати става ,говоря за схемата "ел.провод-трнсф.-абонат"виждали сме ги по филмите
lz1wvm - специалист
Съдейки по учебника колегата бърка далекопровод СрН и мрежа НН
Не ги бъркам колега.
Съгласно ПТЕЕ,при въздушни мрежи НН се заземява всеки първи,последен и разклонителен стълб,както и всяко желязно стълбче.Това означава че,се прави спусък от нулата към заземяваща планка или въже на стълба
Ако говориш за НН там няма железни стълбове.Те са на СрН.
Милен - майстор
Има и на ниско напрежение виждал съм стълб със спирално заварена тръба може би ф300 на око и с сноп усукани изолирани проводници. И това не е някаква самоделка а цяла линия излизаща от трафопост. Срещат се масово такива и за улично осветление, за тролейни линии има едни многостени призматични и др. подобни.
lz1wvm - специалист
А въпросния случай 2 проводна трифазна е възможен най вероятно като времено решение при аварийна ситуация и то в някоя промишлена мрежа.
Не е практика в България но в ТКЗС-то далекопровода все още е такъв.И даже го ползват.Тези далекопроводи са лъчеви-демек еднопосочни,както повечето.Но докато трипроводните може да пренасят енергия и в двете посоки(зависи от връзките) то двупроводните не могат. А влаковете и трамваите нямат заземена фаза. :idea:
Пък какво пише в наредбите и законите ти си знаеш.
Милен - майстор
И как върви трена само с фаза по едната жица от горе :? Или може би другата са я пуснали по релсите и е станала заземена :shock:

В ТКЗС то незнам ама в някой колхоз от въпросната книжка може не само два + земя за трифазно, а и с едно + земя за монофазно да работят. :lol: И що реши че тия са еднопосочни, да нямат по някоя диодна схема със средна земна точка по краищата.

Остави ги сега тия антики най интересното ще е ако може да се мине и без жици на ефирно :lol:
alsted - майстор
Не мога да повярвам защо продължавате да пишете, след като никой не оборва моите виждания по въпроса! Определено четете постовете ми през няколко реда.Започвам да добивам усещането, че тук лаиците преобладават над техниците.Разбирам добре, че не приемате новаторството дори то да касае живота ни.Не разбирам защо с цената на всичко някой трябва да бъде оплют само защото си позволява да говори за неща, които всъщност не ни се човърка мозъка. Моля не пишете повече, човека с лаишкия въпрос отдавна се отказа.Аз едва ли ще се октажа освен ако някой наистина компетентен не предложи алтернатива!
Милен - майстор
Алтернативата ще я предложи rulom утре, като врътне ключа на безмисления спор.

Тема "Лаишки въпрос за заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: