Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Virtuozo - специалист
Аrtur когато писах за кабелите,не съм имал намерение да те апострофирам а просто да успокоя човека,че новия му бойлер с нищо не е по-опасен от стария а дори напротив-по маломощен е и е пластмасов.Иначе тия 6 квадрата ако си ги подвърже както трябва искам да ти кажа,че шанса да го отрепе тока в банята ще е по малък от шанса да се засечете двамата на някое кръстовище и ти да го пребиеш в ПТП. И хайде за да не излизам аз лошия-Nato най добрия вариант е да си забиеш кол в двора,да му вържеш жълт многожилен проводник 10 квадрата,да вкараш този проводник до бойлера,да извикаш лаборатория да ти измерят земното и да ти издадат документ че е в норма,да си монтираш ДТЗ специална за бойлери с по-висок клас защита-това е най-добрия вариант и ако имаш възможност и средства не се колебай да го направиш-успех.
NATO - помощник
Virtuozo, панирам се, защото:
1. Вече поназнай това-онова.
2. Вече не става въпрос само за мен.
3. Късмета не е безграничен, сиреч ние трябва да направим каквото трябва, пък да става каквото ще.

Относно заземяването. Писах и по-горе, но казвам отново. Стария ми бойлер е с метален заден капак. От казанчето излиза жълто-зелен кабел, който е вързан за метала и от там е възан за клемата "земя". Предходния елтехник просто е направил мост между "нулата" и свободната клема "земя". Това дотук не го коментирам. Новия ми бойлер е изцяло пластмасов. Кабела "земя" (също зелено-жълт) излиза от казанчето (пластмасово) и директно влиза в устър клемата "земя". В упътването за инсталиране има схема със захранващ 3-ен кабел със съответните, L, N и "земя". Казуса е, че аз имам прекарани само L и N.

Междудругото днес звъннах в указания "обслужващ" сервиз и ги помолих да дойдат срещу заплащане естествено, и да огледат положението. Много ми се смяха, но се съгласиха. Ето защо много разчитам на този форум за да знам за какво да настоявам и от какво да не отстъпвам.

Още веднъж Ви благодаря, че се занимавате с казуса ми!
ArturDent - Почти Безобиден
NATO, спокойно, няма място за паника.
Пиша по-страшно зашото съм виждал как чичото на жената, търчи гол от банята. А беше нещо като главен електротехник на едно малко градче. Той си беше правил инсталацията и имаше приказки от типа "той мене тока ме познава".
Това че капака е пластмасов, не бива да те притеснява. Със сигурност жълто-зеления кабел е вързан, от производителя там където трябва. По принцип най-яркия кабел е земята (жълто-зеления), синия е нулата. Но в България, не е сигурно. Можеш да караш с мостчето но нищо не ти гарантира че ако се скапе кабела то това ще е фазата а не нулата.
Идеята е заземяващия кабел, да не се прекъсва никъде, и да не минава през клеми, ключове и т.н.

Сега ще напиша нещо за което някои колеги ще ме уплюят, защото не се прави така, и аз го знам, ама е по-добре от нищо.
Ако инсталацията в жилището ти е с метални тръби - закачи надежно земята за тях. Те са заземени през определена дължина, поне би трябвало.

Off-topic: Навремето в общежитията, моите колеги така ползваха ток. Понеже контактите бяха излкючени - фазата от фасунката на крушката, а нулата (земята) за тръбата на парното. ;-)

Тема "Отново за захранване на проточен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: