Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mironcho - специалист
Има един момент, който никой не спомена (може и аз да съм пропуснал при четенето). Обикновените контакти "шуко" са до 16А, така че за токови кръгове от 2 до 5 предпазителите би трябвало да не са по-големи от 16А без значение какви кабели са пуснати. Ако климатика е на твърда връзка може предпазителя да се подбере според пусковия ток, въпреки че това едва ли е необходимо. За печката и плота свързването с твърда връзка е повече от препоръчително поради същите причини.
За ТК 6 и 7 са отговорили отдавна.
thinkpad - майстор
mironcho написа:
Обикновените контакти "шуко" са до 16А....
Предпазител 16А не изключва при 16А.
fox_vt - майстор
Ти па ся те готварски печки включват по 4+ кв в шуко за АП се притесняваш :-D А и мостовак в мазилка носи повече ток от предписаното,с колко точно в таблиците пише.
Стиви - специалист
thinkpad написа:
mironcho написа:
Обикновените контакти "шуко" са до 16А....
Предпазител 16А не изключва при 16А.
Така де, може да не изключи на 40А доста време, а може да изключи почти веднага още на 14А :wink: И това по стандарт!
zdraveca - специалист
За LED схемата, мисля че кабелите са ненужно дебели въпреки 12в, което не пречи щом си го направил вече. Аз лично бих сложил 180 вата траф, за всеки случей.
chano3891 - специалист
Добро утро на всички. Голямо е растоянието от трафа до контролера и от контролера до лентите ще имаш загуба на напрежение, а ако искаш да е така вземи по мощен траф.
Стиви - специалист
Загубите на напрежение, няма как да се компенсират с по-мощен траф. Дори е точно обратно - с падане на напрежението, пада и консумираната мощност.
Кабелите обаче са подходящи. Ако бяха обикновени лунички с електронен траф, можеше да се очакват проблеми, заради високата честота. Тук обаче имаме прав ток и проблеми не се очакват заради дължината на кабела.

Мощността на трафа е малко на ръба, но RGB лентите рядко работят на пълната си мощност .
Задължително трябва да се завиши мощността, ако охлаждането му е затруднено.
Gladiator_BG - специалист
Благодаря ...
Трафа е 150W на MeanWell капсулован за външен монтаж и контролера е вързан директно за излизащите кабели от трафа (около 30см) ... разделих лентата на два кръга (две парчета) ... и от всеки кръг пуснах по един кабел ШВПС 4х1mm2, като дължината и на двата кабела е по 7м

накратко => траф 150W -> 30см кабел 2х2,5мм2 -> контролер -> кабел 4х1мм2 (2 броя по 7м) -> LED Лента (два кръга по 72W)
цялата тая килибристика се прави за да може да се облсужват трафа и контролера ако се наложи. Има една ревизия в стената и съм ги сложил в нея, а лентата е на тавана

Преди да запоя лед лентата измерих колко е волтажа и мисля че няма пад на напрежение ... показа 12,3V - колкото на изхода на трафа

Интересен ми се стори факта че трафа е 150W а на етикета пише 12V 10A ... от Omega Light ме увериха че този траф е 150W и ще ми свърши перфектна работа за целта за която го купувам
Mean Well - LPV-150-12
Реално точния метраж на лентата който ще използвам е 9,40м което ще рече че двата кръга ще са по 4,7м или ~68W на кръг
Последна промяна от Gladiator_BG на ср яну 14, 2015 11:08 pm, променено общо 1 път.
fox_vt - майстор
Пада на напрежение се мери когато лентата е закачена :wink:
Gladiator_BG - специалист
fox_vt написа:
Пада на напрежение се мери когато лентата е закачена :wink:
направих няколко замервания ... но все пак искам да попитам как се мери RGB ... когато свети в бял цвят,замерването спрамо R, G и B кабела ми дава 10,85V
когато е само на син цвят примерно спрамо синята жица ми дава 11,6V
когато е зелен спрямо зелената даде нещо от сорта на 8,25
червен спрямо червената 8,85

Тема "колко вата издържа 1мм2 меден проводник?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: