Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
NeoBoss - специалист
занапред ще знам да не ги хвърлям, лампата нямам възможност да я гледам как свети защото както казах е вредна и мястото и е на тъмно. докато се мъчих да я настройвам зада светне я гледах 1-2 минути и ме заболя главата - бая е шибано.

но като я включих първо загряват нагревателите 1-2 секунди , след което светва газът в нея, но понякога се наплюдава примигване , демек газът газът спира да свети и и нагревателите отново загряваха, не помня с тоя баласт или с по силния се наблюдаваше такова постоянно премигване на газът в нея. можеби и заради това горят.

мисля че ще има разлика във това да светва нормална компактна лампа и тази , затова не съм правил експерименти с нея. но този уикент ще сложа обикновенна да видя колко време ще изкара.

но проблема е че си нямам и идея вече къде да търся проблема .
zimel - специалист
Колега , и аз да си кажа :
Едно време , когато имаше режим на тока си правехме запалвания на лиминисцентни лампи на 12 волта, та това устройство не го "бъркаше" дали лампата са и здрави жичките, понеже и създаваше директно високо напрежение пр. - 600 волта и лампата светваше .
Нямам впредвид умножител на напрежение на 220 волта + резистор за ограничаване на тока въпреки , че и тя (схемата) върши работа , но при продължителна работа почернява единия край на тръбата поради постоянното напрежение.
С такова устройство съм светвал лампи и на 40 вата, и то представляваше два кондензатора,тример резистор , топфхерн с 3 намотки и един мощен транзистор.
Ако идеята ти харесва, можеш да потърсиш готови схемни решения на този принцип.
NeoBoss - специалист
zimel можеш ли да кажеш как точно се наричат тези устройства , за да си улесня търсенето

8180 това което ми даде ти ако не се лъжа пишеше 5,7,11w можели да е давал 11в на лампата и затова да е горяла , и та трябвада продължа да търся баласт в който да е опоменато че дава 9w както каза колегата ... май това е единственото кажи речи логично обяснение.

щото ако изгоря още една лампа ще ми излезе че щеше да е по добре да купя направо нов филтър ;(
zimel - специалист
NeoBoss написа:
zimel можеш ли да кажеш как точно се наричат тези устройства , за да си улесня търсенето

8180 това което ми даде ти ако не се лъжа пишеше 5,7,11w можели да е давал 11в на лампата и затова да е горяла , и та трябвада продължа да търся баласт в който да е опоменато че дава 9w както каза колегата ... май това е единственото кажи речи логично обяснение.

щото ако изгоря още една лампа ще ми излезе че щеше да е по добре да купя направо нов филтър ;(
............................
Можеш да изпробваш готово у-во от къмпингова лУминисцентна лампа- на 12 волта.
Малко е варварско първо да понижиш напрежението до 12 волта и след това да го качиш на над 600 .
НЕЗНАМ ДАЛИ ЦЯЛАТА РАБОТА НЯМА ДА СЕ СЪБОТИРА ОТ ВГРАДЕНИЯ СТАРТЕР ЗАТОВА ПЪРВОНАЧАЛНО НАМЕРИ НЕЩО ЗА ПРОБА.
KnauFer - специалист
Ники274 написа:
моята беше самоделка,направих си я от живачна лампа : )
Браво !Би ли обяснил как ?! Фен съм на черната светлина - миналата година ,дори ми се появиха "конци в очите" отогава не съм се занимавал с такива лампи ... а имал съм доста :)
Та съвсем случаино имам живачна лампа :) Интересно ми е да науча как си направил УВ светлина ?!
Ники274 - специалист
Светлината не е черна,свети си малко по слабо от нормалното светене на една живачна лампа.Но като я включиш и след 10 секунди почва да се разнася аромата на озон....КОЙТО Е ВРЕДЕН ЗА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ!!!Отделно ултравиолетовото светлина унищожава всеки жив микроорганизъм в стаята : )
Така,че ще те разочаровам с визуалните ефекти,и ако ще я ползваш за удоволствие ,май само ще си навредиш....... ; )
ELEMENTAL - специалист
KnauFer написа:
Ники274 написа:
Та съвсем случаино имам живачна лампа :) Интересно ми е да науча как си направил УВ светлина ?!
Счупваш внимателно външния балон на лампата като внимаваш да не потрошиш и вътрешния (горелката).Лампата си я свързваш по обичайната схема с дросел.Трябва да се отбележи, че на посочената процедура могат да се подлагат само живачни лампи без вграден баласт (при някои живачни лампи последователно на горелката е сложена една "нажежаема жичка" с цел да се елиминира необходимостта от използването на дросел).Иначе, както спомена Ники274, УВ светлината излъчвана от горелките на жив. лампи е силно йонизираща (излъчването е предимно в UVB и UVC областта) за разлика от тази излъчвана от лампите за "черна" светлина (UVA област).
zimel - специалист
Нео.... трябва да имам някъде в мазето такава кънпингова лампа , напиши ми тел. номер на ЛС.
Нещо ми стана интерсно...за съжаление нямам време, но ще ти я подаря да поекспериментираш.
Нали каза, че и ти си от Големото Село?.
8180 - майстор
NeoBoss написа:
Според мен - НЕ. Би трябвало да става за всичко от 5 до 11W.
Опитай да се консултираш при тези - търси Георги Фратев.
http://www.citybuild.bg/company/elsim/22/156
Виж и какво ще ти предложат като дросели и лампи.

Колега ELEMENTAL,
Отдели малко време, моля, ако може да помогнеш на питащия, че нещо странно се получава.
zimel - специалист
Ааа, току що прочетох , че баласта било дросел + стартер.
В такъв слчай според мен , няма причина бактериацидната лампа да не се запали и с маломощен трансфертер за който писах по-горе.
Мисля , че и т.н. енергоспестяващи крушки работят по този начин само ,че напрежението не се понижава до 12 волта , а 220 волтовото директно се изправя , "разклаща" и повишава.

Тема "често ми гори енергоспестяваща луминисцентна лампа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: