Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
tonyags написа:
Имам още един въпрос каква е разликата между нормален ключ и бутон за стълбищно осветление? Тоест само за проба мога ли да ползвам нормален ключ вместо бутон? Много благодаря предварително за отговора!
Разликата между нормален ключ и бутон е следната:
Нормалният ключ има две устойчиви състояния на вкл./изкл. При всяко натискане ключа по механичен начин остава в това състояние /включено или изключено/ непрекъснато докато със следващото натискане не го изведеш от това предишно състояние.
При бутона нямаш устойчиво състояние. Той прави контакт докато е натиснат.С отпускането му контакта му се прекъсва.Т.е има пружина за самовъзврат в начално състояние - контакта е отворен.
Механизмът на ползването на импулсно реле с бутон прилича на механизма на химикалката - най примитивно, най образно казано. С натискането на бутона на химикалката можеш да пишеш./или лампата светва/ С повторно натискане на бутона- писеца на химикалката се скрива и не можеш да пишеш/лампата изгасва/ :-D
Само за проба най добре изведи два проводника по схемата към бутона/и/ и чрез краткото им докосване ще имитираш бутон.Първо докосване -светва.Второ докосване -изгасва :shock:
Всеки нов импулс на захранването на релето го извежда от предишното му състояние - включено или изключено. :idea:
tonyags - помощник
Много благодаря за изчерпателния отговор. Аз знам за тази разлика просто имах предвид дали има проблем ако ползвам нормален ключ като стълбищен бутон тоест само за пробата да дам контакт и след това да спра. Още веднъж благодаря!
tonyags - помощник
Здравейте отново
по принцип тази схема която ми я дадохте не проработи. Можели да е една от тези схеми:
Прикачен файл:
telerupteur_unipolaire.png
telerupteur_unipolaire.png (38.85 KиБ) Видяна 1610 пъти
hidrazin - майстор
Ами тази долу в ляво е същата, която ти дадоха. Ако ти е здраво релето няма причини да не работи.
Разбира се и правилно свързване. Най-обикновено импулсно реле.
http://www.elbulgaria.com/c306/p26458/i ... eller.html
:partyman:

Тема "стълбищно осветление-диагностика на проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: