Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
zdravkich написа:
Колега боян, съгласен съм с теб. Ядосах се на колегата vavas, защото не може още с 1-вото си мнение да назидаваш . Темата беше за съвсем друго и освен назидателния тон vavas можеше след като толкова е професионалист в областта на електротехниката да даде компетентен отговор и той, а не да напада. Едва ли някой се е родил научен. А това, че българина е майстор и разбира от всичко ми е пределно ясно. Въпросът е наистина от кое колко разбира и как го умее. Темата не е само за мен, в бъдеще може да бъде полезна като съвети и за някой друг съфорумник. Пак повтарям оценявам отговорите и помощта на всички, които са ми дали съвети и отговори на въпросите и проблемите, които съм поставил. Високо ценя професионализма и знанията на всички в този форум. С този ми коментар приключвам спорове кой крив , кой прав - явно всеки е прав за себе си.

Сега по същността на темата , тъй като един колега беше написал за АП макс.допустимо 25А, за контакти в кухня няма ли да е малко , все пак там имам климатик, фурна, плот, абсорбатор, пералня, съдомиялна, хладилник и някои дребни ел.уреда, кото се включват периодично - пасатор, ел.кана, кафе машина. В момента на ел.таблото за контактите АП са 32А.
Колега , имаш право да се възмущаваш от vavas . Последвал си съвета му преди години и ето резултата на снимките! За съжаление след една такава тема всеки средноинтелигентен човек ще си свърже таблото по правилно и ще оразмери предпазителите така , че да вършат работа по- добре отколкото някои самозвани "майстори"!

Относно кухнята - там работата си е за още няколко кръга . Като абсолютен минимум трябва да ги разделиш поне на три кръга както съм ги разделил по цветове! Ако решиш да приведеш инсталацията си в ред ще ти пишем още подробности!
zz_stefanov - майстор
Като гледам боята, като че ли всичко е приключило. Надали съветите на vavas са го докарали до тук. Трябва да се внимава на кого се плаща за работата.
Не знам на кой етап е строежа/ремонта/нанасянето, за да може да се направи нормално раззпределение на кръговете. Ще има къртене и дърпане на нови кабели под гипскартона.
А за нулата, според мен трябва задължътелно да се разкрие и да се види как е навързана. Имах голям проблем с църкащ сноп на нулите (от онея за които майсторите казват - няма мърдане). Реших си проблема, като стегнах снопа с две лентови скоби.
Тани - модератор
zz_stefanov написа:
Като гледам боята, като че ли всичко е приключило. Надали съветите на vavas са го докарали до тук. Трябва да се внимава на кого се плаща за работата.

:wink: Именно това имам предвид!
zdravkich написа:
Ей вие ме разбихте :shock: Значи таблото е в панелка от 80-те, и беше старо подменено с това преди 3-4 години. Не знам кой кабел за какво е и от къде идва. Подмяната на таблото ми я направи познат , който работеше във фирма за ел.услуги /срещу заплащане разбира се/. Значи от ляво на дясно предпазителите вървят така : главен 63А, бойлер 32А, контакти кухня 32А, контакти хол 32А, контакти спалня 32А, осветление 16А. До сега съм нямал проблеми с ел.инсталацията и таблото (надявам се и да нямам).
Не стига че това му е била професията , но на всичко отгоре дори е бил познат - значи е дал всичко от себе си и е смятал че така е правилно!!

Не знам на кой етап е строежа/ремонта/нанасянето, за да може да се направи нормално раззпределение на кръговете. Ще има къртене и дърпане на нови кабели под гипскартона.
А за нулата, според мен трябва задължътелно да се разкрие и да се види как е навързана. Имах голям проблем с църкащ сноп на нулите (от онея за които майсторите казват - няма мърдане). Реших си проблема, като стегнах снопа с две лентови скоби.
А нямаш ки възможност да си вържеш нулата на шина за да си решиш проблемите? Кабелна връзка с усукване е добре да се прави само за малък брой относително тънки кабели , но е абсурдна за толкова много кабели с такова натоварване!
zz_stefanov - майстор
А нямаш ки възможност да си вържеш нулата на шина за да си решиш проблемите? Кабелна връзка с усукване е добре да се прави само за малък брой относително тънки кабели , но е абсурдна за толкова много кабели с такова натоварване!
Тани, малко се объкках в горното, но на въпроса към мен: беше в предния ми апартамент (тристайна панелка) с табло с черните български АП'та, нулите си бяха усукани в сноп който външно изглеждаше добре, но се беше отпуснал с времето. Намаше как да се преаранжира, заради късо изрязаните кабели и беше единствено възможно да се стегне на място. Аз по принцип съм против усукването, жалко че не можех да го снимам - клатеха се кабелите с най малко сечение. Беше преди 10 години и когато потърсих по магазините не намерих нищо читаво за стягане. Включително и магазините за ел. инсталаци нямаше нещо свястно, та прибягнах до лентовите скоби. Сега не е така по магазините.
За жалост съм виждал още такива табла (като една бригада електричари да ги е правила).
Каква ли нула ще се окаже под гипскартона на колегата? :)
Тани - модератор
zz_stefanov написа:
Аз по принцип съм против усукването, жалко че не можех да го снимам - клатеха се кабелите с най малко сечение.
Не се притеснявай , че не си снимал - все още има доста мат'рял за снимки :wink:

viewtopic.php?p=320743#p320743
zdravkich - специалист
@zz_stefanov, апартамента е панелка, и в случая е като при теб къси кабели и невъзможност да се пренареждат кръгове и да се пускат нови кабели. Мисля, че в тези жилища стандартно се подреждат кабелите, може би грешката е като сме сменяли старото с новото табло, е че преди е имало най-вероятно още 2 предпазителя за осветлението и самото осветление е било разделено за отделните стаи./предполагам не твърдя/, а сега са навързани на един предпазител /16А/. А може и поради това че в кутията за ел.таблото е нямало място /не помня защо съм купувал точно за 6 АП така ми е казал майстора или :rolleyes: , стара работа/
@Тани, благодаря за схематичната помощ. Не мога да си го представя обаче , след като за всичките контакти в кухнята е един АП в таблото, как да станат работите. Просто кухнята не е монтирана още и сме пуснали кабел като разклонение от единия контакт /където ще бъдат включени плот, фурна,абсорбатор/ към другата стена /Г-образна е кухнята/ , където ще бъдат подредени съдомиялна, пералня. Климатика е включен в друг контакт, както и хладилника на друг.
За нулите на таблото ме съмнява, че е нямало свободно място в кутията и затова са замотани отзад. Нямам спомен дали са усукани или наредени в клеморед /или там както му се казва на плочката с винтчетата, където се нареждат 0-те в таблото/.
Ако се запази така подредбата на АП в таблото какви амперажи препоръчвате - главен, бойлер, контакти кухня, контакти хол, контакти спалня, осветление.
Благодаря ви предварително. Страхотни сте!!!
PCL82 - майстор
Предпазителите се определят така, че да пазят кабелите и уредите. Има правила за определен вид консуматори колко е максималният предпазител.

Така например за осветление нормално се използвт 6 и 10А, а максимумът е 16А, като 16А се слага ако осветлението е с много луминисцентни лапми например или има контакти на този кръг.

За мощни уреди максимумът е 25А, като изключение са проточните бойлери. При 25А сечението, трябва да е 4мм2. В България е допустимо (но не е добре) да се свързват контакти за 16А с кабели 2,5мм2 към главна линия 4мм2 с 25А предпазител. Това е компромис, защото предпазителят не пази контакта от претоварване.

Препоръчвам следното:
главен 40А, ако захранващият кабел е 6мм2 и 50А, ако е 10мм2
осветление 2 кръга по 6А или 1 кръг от 10А
бойлер 3кВт 16-20А
контакти стаи по 16А за всеки кръг, по изкючение 20А

За кухнята 25А ако запазите наличната инсталация. Това не е малка мощност, но може и да не ви стига, ако включвате всичко и за повече от час.

Тагава съществуват два варианта:
-първи:пускат се нови кръгове от таблото до кухнята:
печка 25А 3х4мм2
климатик 16А 3х2,5мм2
контакти плот 2 кръга по 16А 3х2,5мм2

-компромисен вариант без много къртене:
в апартамантното табло се запазва 32А при 4мм2 и в кухнята се поставя второ табло, веднага на главния кабел от апартаментното табло. В подтаблото се отделят на самостоятелни предпазители печката 25А, работните контакти 16А и т.н.
Колеги като гледам това табло освен ,че липсва нулева шина и АП-тата са обърнати на обратно(вход - изход) и не е сигурно дали ще сработят. Добре е схемата да се подвърже на ново за да се избегнат инциденти
Тани - модератор
angelhunter написа:
Колеги като гледам това табло освен ,че липсва нулева шина и АП-тата са обърнати на обратно(вход - изход) и не е сигурно дали ще сработят. Добре е схемата да се подвърже на ново за да се избегнат инциденти
Няма такова понятие като вход и изход за АП . Доколкото знам има само правило да се включват нагоре и за това има термин - падна ми предпазителя!

zdravkich , аз бих сложил още едно табло в кухнята , както ти е препоръчал PCL82. Така уредите и кабелите ще са наистина защитени! И плота и фурната нали знаеш - на твърди връзки. Да не ги сложиш на контакти :wink:
zil157 - специалист
Започнах да ти чета мозъците и на петия се отказах! Дай някой лев да ти го направят!Това с направи си сам не става,опасно е!Към мода - шеста година и плота и фурната са на контакти при непрекъснато ползване,не знам защо трябвало да ги свържа с "твърди връзки", но все пак кажи,щот'си разбирач.(Ако ще се правиш на началник и почнеш да ми се караш спирам да те чета)!

Тема "Къде е нулата на това ел.табло?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: