Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Gek написа:

Теста ти наистина е интересен. Незнам защо обаче задълбавате в точни сметки. На мен лично ми е интересно колко процента в повече електроенергия ще изгори бойлера когато работи нон - стоп.
Правил съм теста : стар бойлер 3kW, 1 етаж, през зимата, през деня нямаше никой вкъщи, от бойлера се черпи вода само за къпане. Бойлера се включва в 10часа на нощна енергия и сам изключва след 1ч 30мин. На другия ден се включва да дозагрее към 18:00часа и изключва сам след 45мин.
Извод: За 20 часа - 50% от заредената енергия е избягала да топли банята.
Лятото вероятно ще е към 20-30% загубата.
Тези проценти са за конкретният случай и зависят от много неща:
Изолация на бойлера, околна температура, консумация на вода през деня към кухнята (особено ако е далеч от банята) и др.
Тани - модератор
Сметките ти са неправилни! 100% от енергията е отишла да топли банята след като бойлера не е ползван! :wink:

За един и същ бойлер процентите ще са мноого различни в зависимост от потреблението!

Ако приемем , че загубите са 1 кW на денонощие то за една седмица( или всякакъв период по дълъг от седмица) загубите ще са :

-50% за един пенсионер , който се къпе всяка неделя
- 5% за четиричленно семейство с нормални навици за къпане
Тани написа:
Сметките ти са неправилни! 100% от енергията е отишла да топли банята след като бойлера не е ползван! :wink:

За един и същ бойлер процентите ще са мноого различни в зависимост от потреблението!

Ако приемем , че загубите са 1 кW на денонощие то за една седмица( или всякакъв период по дълъг от седмица) загубите ще са :

-50% за един пенсионер , който се къпе всяка неделя
- 5% за четиричленно семейство с нормални навици за къпане
Не е точно така май - зарежда за 1:30часа и след 20 часа дозарежда за 45мин. - викаш тука е 100% загуба.
Ами ако зарежда за 1:30часа и след 20 часа дозарежда за 1:30часа - колко процента е загубата - 200% ???

Тоя 1kW, при каква температура на водата и каква на въздуха е даден, че ми се види е в зоната на здрача. - съгласен съм че ги пишат по брошурите, но не вярвам да са истински.
Тани - модератор
Ако поне не си си измил ръцете с тази вода , то загубата си е 100% Това имах предвид! Според мен загубата е разликата между загрятата и ИЗРАЗХОДВАНАТА вода , а не между това каква енергия е необходимо за да се загрее бойлера и колко му трябва да поддържаш температурата!

Примера който дадох беше илюстративен. Смятам , че 1кW е реалната загуба , но спокойно можеш да сметнеш за произволна цифра! Хайде нека са 2кW
Ако приемем , че загубите са 1 кW(2кW) на денонощие то за една седмица( или всякакъв период по дълъг от седмица) загубите ще са :

-50%(75%) за един пенсионер , който се къпе всяка неделя
- 5%(10%) за четиричленно семейство с нормални навици за къпане
Тани написа:
Ако поне не си си измил ръцете с тази вода , то загубата си е 100% Това имах предвид! Според мен загубата е разликата между загрятата и ИЗРАЗХОДВАНАТА вода , а не между това каква енергия е необходимо за да се загрее бойлера и колко му трябва да поддържаш температурата!

Примера който дадох беше илюстративен. Смятам , че 1кW е реалната загуба , но спокойно можеш да сметнеш за произволна цифра! Хайде нека са 2кW
Ако приемем , че загубите са 1 кW(2кW) на денонощие то за една седмица( или всякакъв период по дълъг от седмица) загубите ще са :

-50%(75%) за един пенсионер , който се къпе всяка неделя
- 5%(10%) за четиричленно семейство с нормални навици за къпане
Разбрах какво си имал предвид. Този тест съм го правил по други причини. Водата от бойлера не се ползваше за миене в кухнята, защото разстоянието беше голямо и трябва да минат 5литра от най-горещата вода докато дойде на мивката. Веднага сложих юнга и затова вода от бойлера се черпи само за къпане.
Теста го правих за да видя дали има смисъл да се топли водата на нощна енергия и да се къпеш на другия ден. През зимата обаче се получаваше, че е по-скъпо на нощна и дозагряване на дневна, отколкото само на дневна.
Точно всяка загрята вода, която не се ползва си е чиста загуба. За пенсионера и четиричленното семейство си е точно така. За семейството има смисъл да се инвестира в слънчеви колектори. Пенсионера да си купи юнга и да спира бойлера. :lol:
baretata_7_62 - специалист
Какво стана Венци, до каде стигна с измерванията, как е междиния резултата на полувремето :) 100% постонно включения ще изразходва повече. Ако са 2вама или 3ма загубите, ще са по големи от тези, ако гоползват 4-5 човека. Всичко варира, няма универсален варянт, както казаха по горе този твоя тест си е индивидуален. А ако искаш да измериш с точност, трябва и отделен водомер да му словиш. Щото може да има разлика в консумацията на вода, респективно и на ток :)
vvventsi - специалист
Здравейте отново ,часът на истината настъпи ,теста приключи а ето ги и резултатите ,когато започна теста на 04.07.11г. електромера показваше 1841.04 на 11.07.11г. вече показваше 1880.88 тоест разлика 39.84kWh днес във 17h на 18.07.11г. електромера показва 1901.45 разлика 20.57kWh,тоест за първата седмица от 04.07.11г. до 11.07.11г. когато бойлера беше денонощно включен е изразходил 39.84kWh електроенергия за втората седмица от 11.07.11г. до днес 18.07.11г. когато се включваше вечерно време педи къпане е изразходил 20.57kWh електроенергия ,както се вижда разликата между първата седмица и втората е почти двойна,с бойлера са се къпали двама човека аз и баща ми аз се къпя през ден защото не ходя на работа а баща ми всеки ден след работа ,извода от теста е следния ако бойлера няма да се ползва по добре е да се изключва ,ако през половин един час ако ще се бълника някой в банята по добре е да си стой включен денонощно ,въпрос на личен избор всеки сам решава !
baretata_7_62 - специалист
Много е тази разлика от 19кВ. Явно е харчено малко повече при теста със постоянно включен. Но едно 10кВ вече звучи по нормално, неможеш да се ангажираш с такива точности до стотна от киловата, щото неможеш да си сигурен колко кубика топла вода си израсходвал в единия и в другия тест. Дефакто нещата са прблизителни и колко е допускът се незнае :) Общо взето ако ме питаш мен, варираш между 10 и 19кВ (загуби) на седмица или средно 14кВ :) Или още по средно 60кВ месечно (загуби). Или разликата месечно от постоянно вклщючен и включвания при необходимост бойлер е между 5 и 10лв на месец. Така на грубо смятане :) Зимата може да иде и към 15лв :) зависи на бойлера колко му е студено :)
vvventsi - специалист
едни и същи хора сме са къпали еднакво и двете седмици !Ако си чел по горе ще видиш че съм на писал за първата седмица бойлера за две денонощия е изгорил 11kWh като тогава се е къпал само Баща ми ,втората седмица вторник бойрера изхаби да до загрее водата от понеделник2.8kWh във сряда 3.2kWh в четвъртък 2.6kWh петък 3.3kWh,разликите между отделните дни е дали предния ден съм, се къпал и аз след Татко или не!
Тани - модератор
Ей така заради теста изчакай бойлера да загрее преди да го изключиш и засечи като го включиш на другия ден колко киловата ще навърти преди да достигне зададената температура и да изключи. Преди да го включиш провери дали водата е изстинала напълно или е още топла.
Този бойлер само за къпане ли го ползвате? Не си ли миете поне ръцете с топла вода от него? Съдове не миете ли? Жената преди с 80 литровия бойлер редовно го източваше целия само за миене на съдове :lol:

Тема "консумация на Бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: