• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
julian1960 - напреднал
пробвай и ще видиш че не пада при положение че имаш добра нула
lubomirlz - специалист
julian1960 написа:
пробвай и ще видиш че не пада при положение че имаш добра нула
Да прав си при добра нула токът през 100 омовия резистор ще е прекалено малък за да задейства ДТЗ.
П.П посипвам си пепел на главата, преди да пишеш е добре да се направят малко елементарни сметки :-D :-D
julian1960 - напреднал
преди малко правих проби и имитирах хлабава нула като я прекарах през реостат 500ома при спротивление 10 ома защитата задейства при включен консуматор.Остава да измислим някоя проста индикация която да му показва от какво е изключила ДТЗ но май ще е сложничко
lubomirlz - специалист
Еми да ще задейства, доста разхлабена нула си симулирал :) И с 0,1 ом да симулираш хлабавата връзка пак ще изключи ( зависи от мощноста на включения консуматор)
При 100 ома резистор и 0,1 ом от хлабавата връзка при товар от 32А (например проточен бойлер,утечките които консуматора си ги има нормално ги игнорираме) тока през резистора ще е 32 мА което ще задейства ДТЗ
Същия случай но при консуматор 3 кW(обикновен бойлер) тока през резистора ще е 13 мA При което си на границата на изключване.
Именно поради тази причина бях толкова категоричен в предишното си мнение, според мен по-добрия вариант е резистор 1 килоом за да няма лъжливи изключвания при по-мощни консуматори :drinkers: :partyman:
julian1960 - напреднал
напълно си прав--а при пробата консуматора ми беше крушка 100вата.Сега мисля по въпроса за индикацията-стигнах донякъде но на теория трябва да го проверя на практика
John - специалист
Следя темата,и ми се набива един въпрос.В обикновенната панелка,инсталацията , захранваща и вътрешна е дву проводна.Ако,си сложиш общо ДТЗ и 3 проводна вътрешна,при липса на изходяща нула от ГТ дали ще изключи/изгори ДТЗ?Въпросът го задавам ,защото в този случай през консуматори и електромери получаваме друга фаза вместо нула .
Идеята е ,дали това няма да послужи за защита/макар и скъпа/?
vvventsi - специалист
John написа:
Следя темата,и ми се набива един въпрос.В обикновенната панелка,инсталацията , захранваща и вътрешна е дву проводна.Ако,си сложиш общо ДТЗ и 3 проводна вътрешна,при липса на изходяща нула от ГТ дали ще изключи/изгори ДТЗ?Въпросът го задавам ,защото в този случай през консуматори и електромери получаваме друга фаза вместо нула .
Идеята е ,дали това няма да послужи за защита/макар и скъпа/?
ще изключи ако хванеш фазата и си стъпал на земята!
John - специалист
Явно,не съм се изразил правилно.В стандартен панелен блок от Главно табло,тръгват фаза и магистрална нула които,отиват в съответното апартаментно табло.Въпросът е: ако, има 3 проводна инсталация с общо ДТЗ/във фалтовото табло/,как ще реагира то, при изчезване на изходящата нула от Главно табло?Проблема е че,в този случай ще получиме друга фаза вместо нула,дали ДТЗ ще даде някаква защита?
vvventsi - специалист
John написа:
Явно,не съм се изразил правилно.В стандартен панелен блок от Главно табло,тръгват фаза и магистрална нула които,отиват в съответното апартаментно табло.Въпросът е: ако, има 3 проводна инсталация с общо ДТЗ/във фалтовото табло/,как ще реагира то, при изчезване на изходящата нула от Главно табло?Проблема е че,в този случай ще получиме друга фаза вместо нула,дали ДТЗ ще даде някаква защита?
НЕ !защото дефектно токовата защита изключва когато има разлика между тока през фазовия и нулевия проводник!
John - специалист
Нещо,не е така.Имаме голяма разлика в случая.Говоря за друга фаза ,получаваме напрежение от 380 в.Доколкото схващам идеята на ДТЗ е електромагнитно реле което,има зададен ток на сработване.Но,захранването на първичната намотка е предвидено 220в а,ние подаваме 380в.Какъв ще е резултата?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Реле което да наблюдава евентуално отпадане на нулата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: