Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jordanvass - майстор
2v6 написа:
За големия траф може да пробваш с двуполупериоден изправител - изхода се взима от средната точка и през два диода (или грец) от двете намотки.
Ще се получи изправено пулсиращо напрежение около 40 V.
За да го намалиш до желаното слагаш на входа на трансформатора димер :idea:
Така ще може да върти и два винтоверта :wink:
Изправител с два диода и средна точка е еднополупериоден двуфазов, а не двуполупериоден.
Ако сложиш грец и ползваш средната точка, ще получиш две разнополярни напрежения спрямо средната точка. В никой от случаите няма да получиш нужното ти за винтоверта напрежение от 18-20 волта.
Пренавий си вторичната намотка с по-дебел меден проводник и с по-малко витки, както няколко пъти вече ти казват колегите.
Идеята за димер не е добра по много причини, но ти стига само тази, че ако завъртиш без да искаш до края ще получиш недопустимо високо напрежение за винтоверта и ще го повредиш, а няма как да внимаваш всеки път до къде си завъртял потенциометъра. Освен това да трансформираш фазово регулирана синусоида не си е работа, да не задълбаваме сега в детайли.
estorm - специалист
Zimel --Размери 134 x110x 54 мм макарата. Дебелина на 123 ( вторична) е 1,8мм.

Искам само да знам горе долу каква мощност е трафа. Вече реших да търся човек да ми пренавие вторичната. Но понеже имам и 2 такива за продан поне да знам как да ги пиша. И къде изчезна раздела ' Купувам -Продавам ' не го намирам ??
vvventsi - специалист
estorm написа:
Zimel Размери 134 x110x 54 мм Дебелина на 123 ( вторична) е 1,8мм.

Искам само да знам горе долу каква мощност е трафа. Вече реших да търся човек да ми пренавие вторичната. Но понеже имам и 2 такива за продан поне да знам как да ги пиша. И къде изчезна раздела ' Купувам -Продавам ' не го намирам ??
мощност на трансформатор се разбира по следния начин ,включваш трансформатора измерваш напрежението на празен ход ,да кажем е точно 12V почваш постепенно да го натоварваш ,когато напрежението спадне с 5% от това което е било на празен ход ,примерно от 12V е станало 11.4V умножаваш 11.4 по тока да кажем той е бил 0.7A и получаваш 7.98W значи трафа е с мощност 8W на 12V
Johny - майстор
jordanvass написа:
Изправител с два диода и средна точка е еднополупериоден двуфазов, а не двуполупериоден.
Колега, я си помисли пак. Не си прав!
jordanvass - майстор
Johny написа:
jordanvass написа:
Колега, я си помисли пак. Не си прав!
Е па мислих, мислих... друго не можах да измисля - все същото измислям :-D
Но понеже толкова учтиво ме молиш - поразгърнах си учебниците от преди 25 години -
Николай Стефанов - Токозахранващи устройства, ДИ "Техника", София, 1985

Ето виж сам:
Изображение

Ха сега ти мисли! :wink:
Johny - майстор
Няма какво да го мисля. Погледни схемата и сам кажи. Ако искаш дай да разсъждаваме малко. Еднополупериодна заначи, че едната половинка се реже, но по схемата с два диода и средна точка не е така. А от този учебник си загубил листчето за печатни грешки, дето го слагаха вътре. Ето и друг източник като аргумент: http://www.referati.org/materiali-i-kom ... 6/ref/p116 .
А на този линк човека го е "нарисувал" прекрасно : http://hardwarebg.com/forum/showthread. ... 0%BA%D0%B8 само пгледни по-надолу.
jordanvass - майстор
Johny написа:
Няма какво да го мисля. Погледни схемата и сам кажи. Ако искаш дай да разсъждаваме малко. Еднополупериодна заначи, че едната половинка се реже, но по схемата с два диода и средна точка не е така. А от този учебник си загубил листчето за печатни грешки, дето го слагаха вътре. Ето и друг източник като аргумент: http://www.referati.org/materiali-i-kom ... 6/ref/p116 .
А на този линк човека го е "нарисувал" прекрасно : http://hardwarebg.com/forum/showthread. ... 0%BA%D0%B8 само пгледни по-надолу.
Уважаеми колега, дали един изправител е едно- или двуполупериоден се определя от тока, който тече във вторичната намотка на трансформатора, а не през товара. В случая ние имаме две отделни вторични намотки и във всяка от тях тече по един от полупериодите, а не и двата полупериода, както е при мостовата схема грец, примерно. Това, че в товара си успял да събереш и двата полупериода не прави схемата двуполупериодна. По твоята логика ако разгледаме трифазната схема с по един диод на всяка фаза ще излезне, че схемата е триполупериодна. Е те такова животно няма - полупериодите са два :wink:
И да добавя още нещо - интернет, уважаеми колега, далече не винаги е най-достоверното място за информация. Да противопоставяш информация от нета на учебник за ВУЗ е меко казано несериозно. Бъди здрав.
Johny - майстор
С линковете ти демонстрирах, че така мислят и други хора.
Колкото до другото, надявам се, че няма да кажеш, че пулсациите и ефективната стойност на напрежението при двете схеми ще бъдат различни?! Другото е словесна еквилибристика като например това с посоката на тока - техническата и действителната.
Ако погледнеш с осцилоскоп напреженията в/у товара, ще можеш ли да различиш по коя схема е реализиран изправителя?
estorm - специалист
Последно UP на темата. Развих от вторичната до 20В След грец KBPC 3510 ми даде 18В Не разбирам защо нали трябваше да даде повече. Както и да е пуснах винтоверта. На празен ход не мръднаха тия 18В. Като го натоварих ама яко взеха да падат, но винтоверта върти та се къса. Все едно че е с нова батерия - греца взе да грее и спрях опитите. Трафа дори не затопли.
jordanvass - майстор
estorm написа:
Последно UP на темата. Развих от вторичната до 20В След грец KBPC 3510 ми даде 18В Не разбирам защо нали трябваше да даде повече. Както и да е пуснах винтоверта. На празен ход не мръднаха тия 18В. Като го натоварих ама яко взеха да падат, но винтоверта върти та се къса. Все едно че е с нова батерия - греца взе да грее и спрях опитите. Трафа дори не затопли.
Не ти се вдига напрежението след греца, защото не си го изгладил с кондензатор.
Грецът ти загрява бързо, защото има малък топлинен обем - той е няколко грама само. Ако не си го закрепил на радиатор - направи го, тя затуй е онази дупка в средата. Иначе ще го изгориш от прегряване. А трансформаторът ти ще започне да грее след по-продължителна работа. Толкова килограми железария не се загряват за 1 минута. А колко ще грее вече зависи от много неща, на които ти при това положение няма как да влияеш вече. Бачкай си смело и го наблюдавай, но за по-продължителен период от време.

Тема "Как се разбира коя е първичната на трансформатор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: