• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Ники274 - специалист
kam34 написа:
...Дане говорим к'во мазало ще стане при крива В63 при електромера.Като толкова държи на този предпазител нека го сложи, полза няма да има, няма и да пречи просто главен ключ. същата работа ще му върши и главната ДТЗ.
kam34 недей обърква човека.Не четеш ли какво съм писал,че при нужда слага В крива и си решава проблемните.Предпазител с В крива се слага когато захранващото трасе е дълго... и т.н. и т.н.

За тези 40А където са ти казали хората ,че са ти отпуснали,всичко опира до заявената мощност.Всяка мощност се плаща еднократно в местното енерго.За това са ти дали и цени според всяка мощност,предполагам такава е заявена и такава е платена.
Главния предпазител в твоето табло трябва да е равен или следващия по ред по-малък предпазител,кривата му на изключване трябва да е същата с този в електромерното табло.Главното ДТЗ предвиждаш да е 63А в случай ,че един ден си вдигнеш заявената мощност.
И понеже се чудиш за тези ДТЗ каква полза от тях ....... .... виж когато ги няма какво може да се случи.
paralesa - специалист
kam34 написа:
paralesa написа:
нали това му казах,първо да се разбере с евентуалния доставчик как е най-добре и после...
я ми отговори,като дойде оптика до у дома,от рутера ми до компа оптика ли да прекарам :mrgreen: Той не знае какъв ще е входния сигнал,останалото задължително ще има utp или ftp,а броя им зависи дали телевизията ще е със STB или не...Ако е със STB най-вероятно ще му трябват още utp кабели,а не коаксил.
Мостовак 2.5кв. :wink:
Това как да го разбирам :) МАй не си ми прочел поста...никъде не става въпрос за тоци в него. Ако си объркал STB(SEtopBox-устройство като това на булсат след чинията) със СВТ ,прочети ми пак целия пост :)
А иначе съм съгласен,че ще погребе една камара пари излишно.
Двупроводната инсталация не е препоръчителна,пък и цената за два или три проводника не е кой знае колко различна.
ДТЗ си сложи само на бойлера и толкова.Слагаш я преди бойлера и си свиркаш.
Да и аз вкъщи съм с двупроводна инсталация и без ДТЗ,но това е защото ми е при заварено положение. Сега мисля как да прекарам трипроводна инсталация поне до бойлера и да сложа ДТЗ.
За осветлението пускай двупроводна с 1,5мм кабел. От там ще спестиш. Ако имаш достатъчно токови кръгове,както искаш да го правиш и 2,5мм кабел ти е достатъчен дори за бойлера и печката. Климатиците също ги пускай с 2,5 мм. 4 кв кабел ти е нужен само на печката и бойлера,но като чета с каква мощност ти е бойлера,може и 2,5 както вече писах. Печката също зависи как ще работи и каква е,защото вкъщи примерно е една стара готварска печка,която се пуска на месеца веднъж.Иначе сме с газови котлони и една по-малка печка тип раховец.
Изобщо прочети поста на колегата,който цитирам,там ще откриеш какво ти е нужно
infomar
Ники274 написа:
За тези 40А където са ти казали хората ,че са ти отпуснали,всичко опира до заявената мощност.Всяка мощност се плаща еднократно в местното енерго.За това са ти дали и цени според всяка мощност,предполагам такава е заявена и такава е платена.
Главния предпазител в твоето табло трябва да е равен или следващия по ред по-малък предпазител,кривата му на изключване трябва да е същата с този в електромерното табло.Главното ДТЗ предвиждаш да е 63А в случай ,че един ден си вдигнеш заявената мощност.
И понеже се чудиш за тези ДТЗ каква полза от тях .......
Когато ходих да прехвърлям тока в енергото ми казаха, че на къщата има поставен предпазител 40А и ако искам да увеличат с 6 киловата и да стане 63 А трябва да платя грубо около 750 лв. Затова ще видя как ще се развият нещата с тези 40А и ако не стане работата и консумацията е повече, ще се принудя да увелича мощността. Там ми казаха, че по селата стандартно се поставят 40А на къща, а който иска повече си доплаща за 63А (+23А)
предвидил съм като главни бушони 63 А с тази цел.
Относно бойлерът и ДТЗ си прав и не споря, че е нещо полезно и съм го придвидил. Но докато направя заземяването ще има ли проблем да свържа заземяването към нулевият проводник преди главният предпазител? Разбрах, че няма да има проблем и ДТЗ ще работят.

Не мога да схвана идеята каква е, че на всяка стая контактите да са на отделен предпазител след като общото натоварване на всички контакти във всички стаи едновременно няма да е повече от 2-3 киловата. Съгласен съм, че е много добре всяка стая да е на отделна магистрала, и щом е толкова важно ще тегля кабели за всяка стая до главното табло с 16А предпазители, но много кабели стават.....8 магистрали.....
За климатиците и там ли задължително всеки на отделна магистрала....... Какъв е проблемът два климатика да работят на една магистрала. Ако единият ми прави проблем просто ще го извадя от контакта.... но щом не е редно... ще въздъхна и тях ще направя на отделни магистрали. 4 бр...
Приемам корекциите.
Последна промяна от infomar на пет фев 03, 2012 11:12 pm, променено общо 2 пъти.
paralesa - специалист
Изобщо не ти е нужно толкова много токови кръгове да пускаш.
Ако питаш мен,пускай всяка стая на отделен токов кръг ,един кръг и за бойлера и толкова!
Никакъв не е проблема климатиците във всяка стая да са на токовия кръг на самата стая.
ПРосто явно колегите не разбират ,че си ограничен с бюджета...пък и нали знаеш с чужда пита лесно се прави помен. Те просто ти дават куп идеи,твой е избора как да го направиш. Най-евтино и същевременно достатъчно ефективно ще е така както аз ти го пиша.
kam34 - специалист
Аз съм до тук, не мисля че схващаш и се отказвам да пиша едни и същи неща по няколко пъти.
infomar
kam34 написа:
Аз съм до тук, не мисля че схващаш и се отказвам да пиша едни и същи неща по няколко пъти.
Не съм искал да те засегна с глупостта си. Може би си свикнал да правиш инсталации на хора които искат най-доброто без значение на цената, но за мен има значение, като се прави разбира се разумен компромис цена-сигурност. Явно аз не мога да направя тази преценка както трябва, или трябва много да ми се обяснява :? защото нещата трудно ги приемам само на "вяра". Прекалено много магистрали стават (поне според мен - 18 бр.) за къща в която ще живеят семейство с възрастни родители, но щом трябва ще "орежа" от другаде и ще вложа в кабели.
Явно нямам друг избор.
Ники274 - специалист
дай скица на къщата да се види за какво иде реч
infomar
Изображение

В долната кухня има бойлер, пералня, печка
В горната кухня има печка и хладилник
В стаята до долната кухня в дясно има хладилник, фризер и хидрофор.
Във всяка стая (хол, спалня) идеята е да има възможност в бъдеще за поставяне на климатик, но едновременно ще се ползват само два в цялата къща. изборът къде ще се поставят ще се направи в последствие.
Всичко останало оборудване е стандартно - евентуално компютър, и периферия - един брой в къщата, телевизор в стаите...
Където е маркирано ел. таблото се намират главните входящи проводници.
Изход за външна/дворна магистрала - в дясно долу.
Стените са тухла, дебели около 40 см. Тавани - гредоред, под приземен етаж - цимент/плочки.
Къщата е голяма (10 х 8 м. застроено), сравнително добре запазена в сравнение със съборетините които се предлагат по атрактивни места и разбира се се нуждае от ремонт - подмяна ел. инсталация, водна инсталация, пререждане покрив и други стандартни неща изискуеми за стара къща.

Изображение
kam34 - специалист
infomar написа:
kam34 написа:
Не съм искал да те засегна с глупостта си. Може би си свикнал да правиш инсталации на хора които искат най-доброто без значение на цената, но за мен има значение, като се прави разбира се разумен компромис цена-сигурност. Явно аз не мога да направя тази преценка както трябва, или трябва много да ми се обяснява :? защото нещата трудно ги приемам само на "вяра". Прекалено много магистрали стават (поне според мен - 18 бр.) за къща в която ще живеят семейство с възрастни родители, но щом трябва ще "орежа" от другаде и ще вложа в кабели.
Явно нямам друг избор.
Това което ти предлагам е разумният компромис и е по евтино от това което беше написал ти. Предлагам ти възможно минималните сечения на кабелите при запазена функционалност. Вариант за оптимизиране е да не пускаш отделни изводи за климатици и да си ги включваш където ти е удобно в стаите.
На всеки етаж слагаш отделно табло и всеки етаж го захранваш с отделни кабели от главното табло с електромера. Като гледам скиците горе долу по 10 токови кръга на етаж ако искаш да стане всичко както трябва, ако не ти се дават пари не бараш нищо и си караш така може и още 50г. Все пак говориш 3 страници че ще подменяш инсталацията на къща на два етажа а искаш да стане за без пари, няма как да стане.
Приготви си около хилядарка само за материалите за цялостното прекарване на нова инсталация по съвременните изисквания.
bimbo - напреднал
infomar написа:
За да не правя спам на другите теми извеждам моите проблеми отделно.

Предстои цялостна подмяна ел. инсталацията на стара къща.

За целта идеята ми е следната:
След външното захранване поставя ел. табло с централен бушон 63А автоматичен и ДТЗ 63А/300мА.след него към къщата.

Следват няколко вътрешни кръга:

1. Осветление - един кръг за всички стаи.
Предпазител 16А автоматичен Кабел ПВВМ 2.5 квадрата - леко подсилено, може би 10 ще е по-подходящо?

2. Климатици - един кръг за всички.
25А автоматичен.Кабели 4 квадрата. Всичките поставени на една линия, като предполагаема консумация на всеки около киловат.
При необходимост - поставяне до самият климатик автоматичен предпазител 20 А.

3. Контакти и пералня - един кръг за всички.
Предпазител 25А автоматичен.Кабел ПВВМ ДТЗ 4 квадрата 25А/30мА.

4. Печка - стандартна с два ел котлона + 2 газови и ел фурна.Отделен кръг.
Предпазител 25А. Кабел ПВВМ 4 квадрата.

5. Бойлер - 2-3 кв.Отделен кръг.

Предпазител 25А и ДТЗ 25А/30мА. Кабел ПВВМ 4 квадрата.

Забележки:
Схемата изпълнена за осветление с 2.5 кв. кабел.
ПВВ-МБ1 3x2.5mm2 220/380 V
Изображение

Схемата изпълнена за контакти, климатици, пералня, бойлер и др. с 4кв. кабел.
ПВВ-МБ1 3x4mm2 220/380 V
Изображение

Кабелите положени директно в мазилката без тръби.

В разклонителните кутии връзките да изпълня със захващане с 6 мм. болчета с дължина 1см. с медни шайби между които се притискат с гайка (специална против само развиване) медните проводници завити и допрени един до друг.После изолиране мястото на връзката с високоволтова само вулканизираща се лента PLYMOUTH W963 PLYSAFE/ BISHOP 963 или друга подобна.
Изображение
Поставяне силиконова грес преди изолацията на връзката.
Изображение
Другият вариант с порцеланови съединения или завиване кабелите с клещи.Номерът с болчетата съм го правил вече и 10 год. нямам проблеми.......или ВАГО клейми
Изображение

Проводникът за земя до таблото да е 4кв.от всеки кръг а от таблото към заземяването да е 10 квадрата на разтояние до 15 м.Заземителният проводник от всеки кръг отива в таблото и от там се извежда за земя.

Ако цялото осветление е луминесцентно, това ще окаже ли влияние на централното ДТЗ. Според мене не.
Продават ли се комбинирани ДТЗ и автоматични предпазители? Ако да - то кое е по-добре - комбинирани или по отделно?

Моля за корекции и съвет може ли така да го изпълня. Нямам ел. познания освен от прочетеното в интернет и този форум.

Изображение
колега по голямото сечение не е лошо ама помисли за монтажа на контактите как ще ги събереш тия три жила по 4кв в конзолата зад контакта помисли поне за тях 2,5 кв
или само кръговете да са 4кв а на доло от кутиите 2,5 кв
А пък ако имаш въсможност карай със многожилен 3Х2,5 всичко
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13

Тема "Идея за захранване на стара къща Електрич, TV Тел, интернет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: