• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
a_stoev - майстор
ESPACE написа:
Нямаш шанс с този мотор.
ESPACE написа:
Ами то има клипове дето пробиват дупка точно в ротора на такъв двигател и слагат там магнит. А го слагат щото без него шанса да се самовъзбуди е много малък. :?
Последно няма шанс или става с модификация - добавянето на постоянен магнит в ротора? Щото са две различни неща. Предлагам вариант за възстановяване на остатъчния магнетизъм импулс постоянно напрежение преди развъртане. От къде да се вземе е отделен въпрос.

Дразня се когато някой "рече и отсече". Обоснови се, кажи какво пречи и дай идея за заобикаляне на проблема. Ако нямаш време или не си заинтересован защо се обаждаш? Трай си и недей да тролиш. Ако греша ще се радвам да науча нещо ново като ми покажат грешката ми.
fox_vt - майстор
Добре де даже и ако се пусне напрежение преди развъртане как после ще се самовъзбужда?За индуктиране на ЕДН трябва подвижно магнитно поле което може да идва само от ротора обаче за да се самовъзбужда трябва след като почне да се генерира напрежение в статора да се намагнитва и ротора че да може той пък да индуктира в статора.Като цяло не ми вдъхва доверие още повече че и да има остатъчен магнетизъм той след като е във магнитно мек материал не би имал достатъчно сила за да индуктира каквото и да било предвид въздушната междина от поне 2 мм между ротора и статора.Все пак за ветрогенератори се използват най силните магнити известни досега неодимовите които имат вероятно милиони пъти по голямо магнитно поле от този остатъчен магнетизъм.И все пак това са мой размисли казвате че има в нета доста материал че това работи,та нека някой внесе яснота ако може.
PCL82 - майстор
Ето и един пример за практическа реализация на генератор с монофазна асинхронна машина. Това е ВЕЦ-ът на хижа Македония в Рила, направен през 2009г. Използвана е най-обикновена помпа "Вида" в обратна посока без никави преработки. Към помпата е свързано табло с микроконтролер, който превключва кондензаторната батерия и регулира напрежението. Генераторът дава изходна мощност 900Вт и стабилно напрежение 230В. Когато няма достатъчно вода има наличен и бензинов агрегат. Водният пад е 50м. Предвидено е към тръбите да може да се включи ВЕЦ 4кВт, а този да е за аварийно ползване.

http://ajgidik.com/index.php?option=com ... &Itemid=55
fox_vt - майстор
Еми щом са го направили значи е възможно.Явно имам още доста да уча :?
bmw_320m - помощник
хора от този мотор няма да излезе нищо насочил сам се кам нещо много по мощно но и доста скьпичко ще кача снимка
nikolaytatarov - специалист
Няма ли да ни светнеш с какво ще го въртиш тоз генератор.
hidrazin - майстор
http://www.ecoforce.bg/asinhronni-generatori
Има два варианта за ползване - вързваш го към мрежата и започваш да го въртиш с надсинхронни обороти. Такива генератори се използват при някои ВЕЦ-ове.
За самостоятелно ползване му закачаш сметнати кондензатори и го развърташ. Ако има останал магнетизъм почва да си произвежда. Магнетизма рядко се губи.
Това става след дълго стоене (години) без да е работил или много големи претоварвания. За да не разчитат на остатъчния магнетизъм някои слагат магнит за
първоначално възбуждане. Ина такива генератори както HONDA така и руски. Ето и цитат от уикито:
Генераторният режим при асинхронните машини е съпроводен с тази трудност, че не винаги в магнитопровода на машината, който се прави от магнитно мек материал (с малка коерцетивна сила), е налична нужната остатъчна намагнитеност, че да се самовъзбуди машината под товар. Ето защо е необходимо машината или да се сфазира и присъедини към мрежа, която е вече под напрежение, или да се присъедини към капацитети, заредени в началния момент и осигуряващи необходимата по време на работа реактивна мощност. Аналогична е и работата на асинхронната машина в паралел със синхронен двигател, служещ като компенсатор на фактора на мощността. Поради хлъзгането в асинхронните машини, техният фактор на мощността е винаги по-малък от единица (или от 100%).
Като недостатък може да се отбележи че много не обичат да работят на празен ход - греят, ако не се променя стойността на кондензатора (да се намалява).
С една дума кондензатора играе роля на спирачка. Виждал съм гламав човек дето си е направил голям циркуляр за дърва с двигател с постоянно включен
кондензатор. Познайте какво става като му паднат оборотите при повечко натоварване? :lol: Пада под синхронната скорост и минава в генераторен режим.
Замязва на спънат кон, ремъците се изпъват и подскачат в несвяст, сменя ги през няколко дена и се чуди какво става.
Тези генератори, направени от АД имат доста недостатъци, но и много предимства - много ниска цена, почти никаква поддръжка (нямат четки), и дълъг живот.
Дано съм бил полезен.

А относно това, какво ще излезне - не знаем, защото не знаем и каква е идеята.
:partyman:
bmw_320m - помощник
какво ще кажете за този алтернатор идеята ми е да го варжа кам велоергометара и когато се кача да тренирам да генерира ток и да зарежда акумулатор и да черпя енергия и от там за да кажем някакви отоплителни уреди и други каккво ще кажете

http://zcgenerator.en.alibaba.com/produ ... nator.html
PCL82 - майстор
bmw_320m написа:
какво ще кажете за този алтернатор идеята ми е да го варжа кам велоергометара и когато се кача да тренирам да генерира ток и да зарежда акумулатор и да черпя енергия и от там за да кажем някакви отоплителни уреди и други каккво ще кажете

http://zcgenerator.en.alibaba.com/produ ... nator.html
Хей, ти имаш ли представа колко са 10кВт? На педали на велосипед човек развива средно между 250 и 500Вт мощност. Максималната мощност която човек може да развие, и то за кратко време е до към 4500Вт. Тези данни ги имам от едни лекции по ергономия и охрана на труда. Не е оточнено по какъв начин е извършено измерването, но при всички случаи са далече от 10кВт.
hidrazin - майстор
Супер е. Даже може да даваш ток и на комшиите. Дано си здрав в краката.
:partyman:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Kak da si napravq generator za tok ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: