• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
За пружинните клеми мога да ти кажа, че в Германия се използват от над 15г. Често могат да се видят и на открито да висят от аксиалното улично осветление. Два кабела, закрепени на носещо въже 3х1,5мм2 или 3х2,5мм2 към лампата са околени и огънати като тризъба котва и свързани с пружинни клеми на отрито. Слънце грее дъжд вали, връзката е на открито, но водата не тече нагоре и пружините са изложени само на влажността на въздуга.

Освен това дори и пружината да ръждяса в зоната на контакт има дифузия и там вода не влиза.
mitcd написа:
Кики написа:

Вижте нямам нищо против новите изделия !
Пружинните клеми сигурно са най добрите за надки. Просто още не са се доказали във времето. Например ако има влага, какво ще стане със стоманената пружината. Дали пласмасата ще устиска на времето. На слънце, студ ( не се знае кой къде ще я монтира или ще падне капачката на кутията). Дали пък ще дойде кирлива партида от Китай. Все въпроси....
Всъщност ако усуканата двойка е забранена от закона е добре дошло !
В България над 90% от инсталациите са така направени. Тогава най после ще може да дръпнем финансово и да почне да се цени работа на електричаря !
Кики - специалист
И сега ! много ми е чудно какво ще стори германския колега ако няма в джоба или куфарчето пружинни клеми а пък вече се е качил на вишката и заголил жиците да ги връзва? а сега да помислим какво ще стори в същата ситуация българския му колега. Сложна задача нали. А пък ти нали не си мислиш че тези клеми дето си ги видял в Германия ще отговарят по качество на внесените в България, може но ако се обединят с нас и чак 10 год след това. Лично аз тази връзка бих я запоил и мисля че ще е поне 100 пъти по-надеждна, за изолация изобщо няма да споменавам че има сто варианта най-малко.
valentino76bs - майстор
Искам да попитам по горе колегите който толкова ги хвалят тея клеми да кажат ама честно :) ,дали имат изградена инсталация с тях,щото съм почти сигурен ,че никой не е правил с тези клеми цялостна инсталация на сграда!
hidrazin - майстор
Кики написа:
Hidrazin! - за натиска си прав но за площта на контактната повърхност не, погледни силовите контакти на прекъсвач комутиращ 5А и същите на такъв за 500А а иначе за картинките от твоя линк по-горе са малка екзотика както за нашия пазар така и за нашите условия на работа. ПОчни да обясняваш на някой инвеститор как трябва да му монтираш разклонителни кутий за по 4-7 лв. едната да видим ще постигнеш ли някакъв успех дори и да се скъсаш да му обясняваш колко е правилно. Ако става въпрос за офертно състезание просто си на загуба с изтънчените и правилни методи на работа.
На тези прекъсвачи им премахни контактния натиск и гледай сеир - без значение дали са за 2,5А или за 1250А. Само пусни през тях номиналния им ток. :) Естествено че площта има значение но без натиск отива по дяволите.
Това за 4-7 лева на кутия как да го разбирам? Една клема Ваго 222-413 с три входа за до 4 квадрата проводник струва 40ст на дребно. В една кутия за контакт ще имаш в повечето случаи 3 бр. Оскъпяването е около левче. Имай в предвид че икономисваш и лента. :) Пък за времето - нямам думи. Ако проводниците в кутията са вече оголени трите клеми се слагат за около минута. Пък тоя дето ми ги суче евентуално ще е стигнал до втората връзка а тепърва ще го чака и изолирането с лента и мъките по тъпкането в кутията. Та не разбрах тия 4-7 лева за какво са?
Относно инвеститорите. Имах някъде снимки от миналата година и ако ги открия ще ги сложа. Снимките са именно на разклонителни кутии - първо с усукване и една седмица по-късно с клеми, след като инвеститора си прати човек да ги прегледа. :lol: Бяха строени като за парад - всичките отворени и кабелите извадени за да се виждат клемите и да може да се снимат и пратят снимките на инвеститора. Защото инвеститора си беше наел изпълнител, той пък подизпълнител който от своя страна си беше наел някой дето сигурно не беше и чувал за клеми. Нещата много бързо се промениха. :-D
Дано не излезе като реклама. Затова няма да го вграждам. Който иска да го гледа.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HxooXrk7ezw[/youtube]
:partyman:

Не е реклама! Гарантирам за тебе пред останалите, че не ги произвеждаш и не им държиш патента
Тани
Кики - специалист
Еее човече само преди два поста казваш че площта няма значение, май си на повече бири от мен. Та тези 4-7 лева са цената на онези кутийки от по-предния ти пост, красивите с вградени винтови и пружинни клеми . А онзи инвеститор за когото говориш ( със снимките) най-вероятно не е българин. Айде на здраве! и със здраве че съм каталясал а утре пак е жега. Тези дни ще изпитам двата вида връзки с товарното та да видим коя ще изпуши първа, само дето няма как да имитирам окисните и галванични процеси протичали в продължение на години а те основен фактор.
професионал - специалист
Аз не съм от вашата порода, но това от клипчето направо ме изкефи! :-D Сега да вметна нещо - брат'чеда беше доста годинки жичка в Мадрид, от 3-4г. живее и работи в Париж и казва, че и на двете места, проводниците за всички инсталации са многожилни - не се полагат като при нас мостови,свт, и тн. Интересно ми е дали тази практика би имала успех при нас!? :? :partyman:
Кики - специалист
По-добри са, по-лесно се работи с тях и тогава това от клипчето е задължително, недостатък по-голяма цена.
hidrazin - майстор
Тази практика се използва при нас. Само дето излиза по-скъпичко де. Живот и здраве догодина ще трябва да си пооправя инсталацията на къщата че бая години ме нямаше и си иска подмяна. Там всичко ще е многожилни с клеми и в метално гофре.
А към Кики - има и скъпи кутии ама нищо не пречи в обикновена кутия да си натикаш клеми Ваго за 1 - 1,5 лева. Ако не ти се нрави Вагото ето ти и още един вариант за клеми в разклонителни кутии:
http://eltech3.com/products_list.php?ma ... at=&id=360
Пак няма да можеш да стигнеш не 7 ами 4 лева. както и да е.
За контактната площ си донякъде прав относно моите думи. Малко съм го написал неясно ама не съм и предполагал че някой може да помисли че е достатъчно притискане свръзка на кабел 1 квадрат ще може да понесе 100А товар. :) Естествено че в мястото на контакт площта трябва да е по-голяма от сечението на самия кабел.
Това е допустимо според стандартите на NASA:
Прикачен файл:
спайк НАСА.jpg
спайк НАСА.jpg (57.49 KиБ) Видяна 5101 пъти
Няма нищо общо със снимката дето сложих по-горе. Такова събиране на жиците в сноп и усукване от едната страна го няма никъде освен у нас и май братята. Допустимо е ако са събрани в сноп, отгоре с втулка и калайдисани но без никакво сучене!
Прикачен файл:
ferrule.jpg
ferrule.jpg (108.93 KиБ) Видяна 5101 пъти
gogo7777 - майстор
На какво не отговаря Ваго и какво неясно има в този член? Нали правиш разлика между комутиращи елементи и съединение (постоянна електрическа връзка)?
А ти правиш ли разлика? Наясно ли си с понятието "отслабване на материяла"........Дори да е винтова клемата или пневматична, кво ти гарантира надежността? Остави наредбите и всичко дрър дрън.....То си е изискване от някой си за НЯКЪДЕ СИ. Ти у вас би ли замазал в стената ваго връзка. И въпрос конкретно към теб :-D .........какво се случва с бакъра при контакт с друг метал :?:
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
А ти правиш ли разлика? Наясно ли си с понятието "отслабване на материяла"........Дори да е винтова клемата или пневматична, кво ти гарантира надежността? Остави наредбите и всичко дрър дрън.....То си е изискване от някой си за НЯКЪДЕ СИ. Ти у вас би ли замазал в стената ваго връзка. И въпрос конкретно към теб :-D .........какво се случва с бакъра при контакт с друг метал :?:
По-отрицателен или по-положителен. :-D
Изображение
Кво ми гарантира надеждността? Ами повтаряемостта и това че няма да я усуква бай Иван рано сутринта след тежък запой или малкия Пешо в края на работния ден дето си мисли за гаджето и вечерта. И двамата си мислят: "Абе бива. Ку стане нещо няма да е сега и някой друг шъ го упрай". Много по-малко усилия се искат да заголиш жицата и да я щракнеш в клемата отколкото да я сучеш. И съответно много по-малка вероятност от издънки.
На твое място по бих се притеснявал ако втория метал е цинк или халумин а не калаено-оловен припой. :) При спойката с припой също така трябва да се притесняваш и от намаляване сечението на самия проводник в следствие от разтварянето на бакъра в припоя, който от своя страна има по-лоша електропроводимост.
У нас и където и да е другаде в стената не бих си замазал никаква връзка освен ако не е муфирана или в кутия.
Какво за понятието "отслабване на материяла"? Ако визираш пружините на клемите, в къщата имам 1-2 оцелели контакта от тези:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 40#p525590
За 40-50 години пружините му са си в пълна изправност. Тези на клемите половината да изкарат... А подозирам че ще е повече.
Нещо друго да питаш? :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Удължаване на кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: