• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Много по-просто се гради инсталация с разклонителни кутии.
Много по-просто е без кутии, но по-скъпо, по-надеждно, по-ремонтно пригодно. И без грозните капаци. Пък какво им е грозното? Питай някоя жена и ша ти обясни на момента. :-D
:partyman:
Тани - модератор
Красотата е относително понятие и не мисля да влизам в спор с тебе дали са красиви капаците на разклонителните кутии върху боя/мазилка, която струва над 50 лв./м² Може пък и да има хора, които биха оценили красотата на белите кръгове/квадрати по достойнство върху такъв фон, та даже и да ти дадат бакшиш :wink: . Също така скъпо/евтино са относителни понятия и когато става въпрос за оскъпяване на цялата инсталация с 20-30 лв (30-50 м. кабел повече), клиента сам може да прецени дали да даде тези пари, които в общия случай са под 10% от цялата инсталация, за да се отърве от толкова красивите капаци на разклонителни кутии. Въпрос остава обаче, повече кабел ли отива наистина?

Виж повече/по-малко кабел не са относителни понятия и могат да бъдат сравнявани без значение от гледната точка, затова ще те попитам от къде следват изводите ти:
thinkpad написа:
Без разпределителни/разклонителни кутии много кабел отива.
Нека вземем за пример една стандартна стая 3,5х3,5м. с една врата , на която на всяка стена има по 2 контакта, на височина 30см от пода, свързани в един кръг на предпазител 16А .

I Вариант

- спускане на кабела от тавана до височината на контактите - 1х 2,5 =2,5м
- разстояние от контакт до контакт - 3,5х4 =14м
- аванс стърчащ от всяка конзолна кутия 16х0,20 - 3,2м
общо 19,7м кабел
-8 конзолни кутии

II Вариант

- спускане на кабела от тавана до височината на конзолните кутии - 1х 0,5 =0,5м
- спускане на кабела от разклонителните кутии до височината на конзолните кутии - 8х 2 =16м
- разстояние от контакт до контакт - 3,5х4 =14м
- аванс стърчащ от всяка разклонителна кутия 24х0,20 - 4,8м
- аванс стърчащ от всяка конзолна кутия 8х0,20 - 1,6м
общо 37м кабел
-8 конзолни кутии
-8 разклонителни кутии

И каква стана тя? Два пъти повече кабел, два пъти повече кутии два пъти повече труд , два пъти повече копаене на канали, два пъти повече време и МНОГО по-грозно!
jekasus - майстор
hidrazin написа:
но по-скъпо
Дори при "стандартното" полагане кабела е фифти-фифти :-D
thinkpad, да ти казвам и на теб, за скъпите бои и тапети, дето нямат работа разни "капачки". При неангажиращо, евтино боядисване минава, ебем ги :-D Ама до кога? не всеки може да държи валяка :-D
П.П. - докато писах, Тани го каза много точно :-D
hidrazin - майстор
Е, относително скъпо. :-D Пък има и икономия на кутии/точки. Даже и на кабел. Това не трябваше да го казваме. Сваля цената на обекта. :? :-D
Тани - модератор
Е да, но може да се вдигне цената на точка почти двойно и пак да дадеш по-добра оферта от конкурента :wink: Хем ще вземеш два пъти повече пари от обекта, хем за времето, което ще ти е необходимо за варианта с разклонителни кутии, ще си направил и още един обект. В идеалния случай може да печелиш 4 пъти повече със същия труд, за единица време :partyman:
thinkpad - майстор
Тани написа:
Нека вземем за пример една стандартна стая 3,5х3,5м. с една врата , на която на всяка стена има по 2 контакта, на височина 30см от пода, свързани в един кръг на предпазител 16А ...
Ама ти нима вярваш, че можеш да замениш разпределителните кутии с контакти и очакваш винтчетата в контактите, като по-евтините от тях нагарят, разхлабват или превъртат за отрицателно време да ти подсигуряват стабилна електрическа връзка, която няма да ти се запали след няколко години? Такива инсталации, където кабелът ми минава наляво-надясно първо че не са прости за диагностика, второ че не са толкова прости за мислене, трето - вяра им нямам. Какво ще стане, ако някъде по цялата тази сбирщина свръзки имаш лоша връзка? Ще проверявам всеки един по един за лоша връзка? Един контакт като излезе от схемата ще загубя всички? Тая кръгова топология не случайно не е толкова разпространена за сметка на радиалната такава. Виж, вариантът с опъване на отделни проводници към централно разпределително табло ми се вижда доста интересен, но ще отиде колосално количество проводници и този тип инсталация много трудно може да се разшири.
Само не знам кой те излъга, че ще пускам 8 разпределителни кутии за 8 контакта. В зависимост от конкретната схема може да се мине с повече от 2 пъти по-малко такива.
hidrazin написа:
Много по-просто е без кутии, но по-скъпо, по-надеждно, по-ремонтно пригодно. И без грозните капаци. Пък какво им е грозното? Питай някоя жена и ша ти обясни на момента.
По-просто е определено като ти трябва да провериш всеки от дванадесетте контакта в стаята за лоша връзка или опънеш отделен кабел към централно разпределително табло и после къртиш целият път до там, за да си добавиш още един контакт. Колкото по-малко свързващи точки има - по-лесно е да се открие проблемът. А и няма да разчитам на турски контакти от два и пиййсе лева, които масово се слагат да ми служат за разклонителна кутия. Ако пък искам да ползвам повече контакти на максималният допустим ток от 16А е много по-разумно да ги вържа от разпределителни кутии към подходящо оразмерена магистрала.
jekasus написа:
thinkpad, да ти казвам и на теб, за скъпите бои и тапети, дето нямат работа разни "капачки". При неангажиращо, евтино боядисване минава, ебем ги... Ама до кога? не всеки може да държи валяка
Не е проблем да сложиш тапет върху кутията или да я боядисаш. Да я замажеш става вече проблем, ако трябва да се ремонтира впоследствие.
Тани - модератор
Ако помислиш маалко по-мащабно, ще се сетиш за много варианти!

Който иска да свърши нещо, търси решения, който не иска , търси оправдания!

Ето как вчера реших въпроса за свързването на 3 осветителни тела в един ключ, без да ползвам разклонителна кутия.

Прикачен файл:
P1630241.JPG
Прикачен файл:
P1630246.JPG
Прикачен файл:
P1630248.JPG

Всичко това стана за около минута и половина!
Остана ми и кабела от старата инсталация в кутията за резерва.
Надявам се да се сетиш как се свързват и контактите. Особено ако ти е двупроводна инсталацията :wink: Много удобно си изкарвам още едно кабелче за зануляването.
Тани - модератор
thinkpad написа:
По-просто е определено като ти трябва да провериш всеки от дванадесетте контакта в стаята за лоша връзка или опънеш отделен кабел към централно разпределително табло и после къртиш целият път до там, за да си добавиш още един контакт. Колкото по-малко свързващи точки има - по-лесно е да се открие проблемът. А и няма да разчитам на турски контакти от два и пиййсе лева, които масово се слагат да ми служат за разклонителна кутия.
Нека да помислим и по въпросите, които си поставил. Ако имам проблем с контакт/контакти , дали ще ми е по-удобно да махна съответния контакт, които не работи и да погледна клемата зад него или ще ми е по-удобно да разкъртя боядисания с мазилка за 50лв капак на разклонителна кутия или да разкъсам тапета над него, за да разбера, че проблема не е в нея, а в съседната? Повярвай ми клиента/жена ти, много ще ти се зарадва!

Дали ще ми е по-лесно и по-красиво да изкъртиш мазилката/срежеш гипскартона от най-близката разклонителна кутия до височината на контактите, за да добавиш още един контакт или ще е по-лесно направо да пробиеш с боркороната отвора на конзолната кутия на линията на контактите в произволна точка на стаята и да си свържеш контакта към кабелите, които преминават в гофрето по тази линия? Все пак продължавай с въпросите, може пък и наистина да има предимства за които не се сещам, освен за повечето точки , за които ти плащат!
thinkpad написа:
Ако пък искам да ползвам повече контакти на максималният допустим ток от 16А е много по-разумно да ги вържа от разпределителни кутии към подходящо оразмерена магистрала.
Би ли дал някакво примерно решение на този проблем, защото не можах да те разбера, а не ми идва на ум как би могло да стане?
jekasus - майстор
thinkpad написа:
Не е проблем да сложиш тапет върху кутията или да я боядисаш. Да я замажеш става вече проблем, ако трябва да се ремонтира впоследствие.
Да не водим тъпи спорове, дал съм точен пост на PCL82 - viewtopic.php?f=11&t=44099&start=60, за по-прости -трети ред от поста :-D
Предимства са много - евентуално при ремонт не се поврежда крайно покритие на стените - вадиш контакта, ключа, полюлея и оправяш връзките, ама кои ще се издънят, освен Ваго :-D При стария вариант - трябва да разнеш тапета или се поврежда боята покрай кутията :-D
hidrazin написа:
Е, относително скъпо. :-D Пък има и икономия на кутии/точки. Даже и на кабел. Това не трябваше да го казваме. Сваля цената на обекта. :? :-D
:-D
thinkpad - майстор
Тани написа:
Ако помислиш маалко по-мащабно, ще се сетиш за много варианти!...
Всичко това стана за около минута и половина!Остана ми и кабела от старата инсталация в кутията за резерва. Надявам се да се сетиш как се свързват и контактите. Особено ако ти е двупроводна инсталацията... Много удобно си изкарвам още едно кабелче за зануляването.
Нищо гениално не виждам. Има си ключове, към които могат да бъдат монтирани две осветителни тела управлявани едновременно. Където две - там и три. Мога да усуча, споя и изолирам с изолирбанд или да наредя клемички. Проблемът е когато искам 3 отделно управляеми осветителни тела. Но голям проблем ще бъде ако искам 3 контакта, на всеки от който да включа консуматор, който черпи 16A. Тогава номерът с клемичките или ползването на контактите за мостчета не минава. Сумарно се трупа ток от 48Ампера. Освен да ги пусна директно към главният проводник с подходящи сечение на отделен токов кръг или всеки на отделен токов кръг какви са вариантите? Ще ги вържа с лустерчета, за да се подпаля ли?
Това, че си вързал 3 осветителни тела в паралел пред един прекъсвач абсолютно нищо не значи. Тези схеми ги учат в седми клас на ОУ-тата.
Тани написа:
Нека да помислим и по въпросите, които си поставил. Ако имам проблем с контакт/контакти , дали ще ми е по-удобно да махна съответния контакт, които не работи и да погледна клемата зад него или ще ми е по-удобно да разкъртя боядисания с мазилка за 50лв капак на разклонителна кутия, за да разбера, че проблема не е в нея, а в съседната?!
Ако имаш много контакти - това означава да прегледаш всеки от тях, без да знаеш къде е проблемът. При радиалната схема с централна разпределителна кутия проблемът може да е или в края при контакта или в разпределителната кутия. Аварии не се случват всеки ден и разпределителните кутии са там именно за по-лесното отстраняване на проблеми, Мога по всяко време да спра всеки контакт или всеки произволен да излезе от строя, без това да повлияе на другите. По всяко време мога да черпя от всеки по 16 Ампера при подходящо подбрана магистрала и съответните предпазители. По всеки начин добавянето на нови контакти означава къртене. Разпределителни кутии има не повече от две-три по една линия, освен ако не си маниак да правиш за всеки отделен контакт и ключ такава.
Тия тарикатлъци с кръговата схема от контакт в контакт плюс два тънки проводника, вместо един дебел са ги правили около времето на Втората световна война.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: