Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
Искам да подема тази тема наново, за да питам с какво са толкова скъпи бойлерните табла, след като има едно копче 16А(като в бойлера ми, което струва около 1.5лв) и парче пластмаса, че да се продават на цени от по 20лв, а от друга страна Гюнсан да имат ключове за бойлер за монтаж в конзола на цена около 3.90лв?
Също така, някой активно използва ли посочените по-рано тук клеми Wago и до колко им има доверие? Тези 222 с лостчето при 4 квадрата проводник и наместването им, същият направо може да се измуши. Чудя се дали където има възможност да не слагам винтови клеми от типа на Лустер-клема. Тези еднократните Пуш-клик ми направиха по-добро впечатление.
п.п Контактът Мелоплам от мненията по-рано всъщност има цака. Тя е по-силно да се повдигне отдолу с плоска отвертка, за да излезе частта със самите контактни пластини. Не че е много удобно, но толкова.
Стиви - специалист
Ако беше спазил препоръките на производителя(виж най-дясната кутия), нямаше да задаваш глупави въпроси!

:mrgreen: Изображение

Смени си кабелите с многожични или ползвай подходящи клеми.
Относно ключовете за бойлер - каквото плащаш, това получаваш.

Ето ти нормална цена за ключ за бойлер в стандартна конзолна кутия

http://markita.net/bojlerno-tablo-unika ... -krem.html

За мен са скъпи за ампеража си и ползвам за по-удачно от тези с метална конзолна кутия:

http://markita.net/klyuch-za-bojler-45a ... grand.html

http://www.stoichkovi.bg/products/produ ... ils/105158

не че няма и за 5 лв:

http://markita.net/bojlerno-tablo-skrit ... zhovo.html
thinkpad - майстор
Абе 25лв за копче от 1.5лв в пластмасова кутия някак не върви. Gunsan ги имат същите по 4лв. В рамката на контакт всъщност леко променена като я изливали, сложили едно копче. Това на бойлера ми като го сменях го купих за няма 2лв. Недоумявам.
А хубава работа за на производителя препоръките, но изглежда че за 4mm2 мостови работа не ми вършат, за това на тях почнах да им правя спайки и да ги мушкам в лустер. Всъщност тия Wago почти никаква работа не ми вършат, защото много често работя със сечения над 2.5mm2
Стиви - специалист
Е, щом правиш повече промишлени инсталации с мостови кабели 4, 6 и 10 мм , по- добре си ползвай класическата спайка която се препоръчва за тях, както си пише по книгите. Тези клеми са в общия случай за домашни електроинсталации, понеже при тях повече от 2,5 не се ползва, защото е икономически неоправдано!
thinkpad - майстор
Мхм. Вече се замислям дали да не фабрикувам бойлерни табла с конзола за 15 стотинки, парче текстолит, 4 дюбела с винт и един ключ за 1.50лв 16А/250V. С тези цени ще забогатея. Ще ги боядисвам. Кеф ти цвят, кеф ти копче. Евтинийка. Като се развали копчето - вадиш и слагаш друго за 1.50лв.
А със спайките работата е хубава, ама първо не се разглобяват, а пък второ - не винаги има аванси за тях. Иначе на моето табло вкъщи като правих обновяването, удължаването на входният фазов проводник 6мм2 беше задължително спайка + спойка.
Lazy_666 - специалист
zandor написа:
Здравейте, позволявам си да пиша тук от името на производител, защото е май близък приятел.

Произвеждат най-много от т.нар тройка трапец разклонител - качеството също е най-доброто на пазара:
1.най-добра отливка - горещо леена на бакелита (защото има и технология от типа преса на зсгорещен бакелит - например технил)
2.Месингова контактна система.
3.Заземителната скоба е от поцинкована стомана, но е най-дебелата на пазара с най-добра поцинковка, а в основата на цялата контактна система на заземяването ,има свързваща медна пластина!!!
(между другото има и вариант с месингова заземителна скоба но цената е с 15ст на тяло по-висока и никой не ще да ги купува!!!!!)
Защо ви го пиша това, за да се знае, че се произвежда нещо качествено.
Произвеждат се разклинители - верно грознички, но се произвеждат с тези гореспоменатите тела и със истински меден български кабел.
А сег по същество да ви светна за някой особени явления в търговията. Търговците на дребно непрестанно се опитват да убедят фирмата, да поевтини или направо да осе...е качеството на продукцията само и само да има по-ниска цена. Има постоянни словесни изпълнения от типа "е да ама на еди кой си му е с 3ст по евтин разклонителя"!
Т.е драги крайни потребители, на търговците хич не им пук, ако утре цялата контактна система на един разклонител, или контакт се направи от ламарина 0,5мм. Ще ви го продаде и няма да му мигне окото.
Проблема е, че не става, пробвано е, разклонителите прегряват и се запалват.
Между другото за сведение на публиката - масовката китайски бели разклонители с копче са с алуминиев кабел - правете му сметка какво влючвате в тях!
И така, мога много да разказвам как седят нещата действително.
Здравей,

Ще си позволя да дам един съвет за Вашия приятел. А той е: "Пуснете си онлайн магазин".
По този начин отрязвате търгашите и си предлагате качествената стока на цена на която си решите.

В бъдеще, онлайн дяла на продажбите само ще се увеличава.

Успех.
thinkpad - майстор
В духа на "Направи си сам" искам да кажа, че много добро табло за открит монтаж става от ПКОМ Кутия Мелоплам(сивите) и едно копче 20А. Само се отрязва дупка в предният капак на кутията, така че копчето да влезе и готово. Щуцери с гумички си има готови. Става направо ПТОМ(противовлажно табло за открит монтаж). :-D
Бонус - като се развали копчето, може да се подмени само то. Копчето е около 2лв. :wink:
fikata - майстор
едно копче 20А.
копче :? за риза, за балтон, секретно копче,копче с две или три дупки ?
thinkpad - майстор
fikata написа:
копче :? за риза, за балтон, секретно копче,копче с две или три дупки ?
20А двуполюсен ключ за бойлер, от онези където проводникът се закрепва към ключа с винтове, а не с кабелни обувки. :-D Понеже тук имам малко почивка тези дни и имах кутия и такъв ключ и мисля разни щуротии - това е резултата от мързела и мисленето. Хубавото на Мелопламски-те кутии е, че са хем малко дебелички, хем пластмасата е от по-еластичен тип, тоест не се пука и троши толкова лесно, като се опитваш да я пробиваш и режеш.
lubomirlz - специалист
Абе Тинки стига глупости бе, стига си купувал евтини буклуци от кварталната бакалия. Купи поне веднъж нещо доказано например това http://www.elkab-bg.com/page.php?n=128595 което струва 15 лева и ако в близките няколко години имаш проблем с него ти го плащам в десеторен размер и бутилка уиски :-D

Тема "Качество на електроматериалите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: