• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Малеее... какви сте ги надробили тука. :? Всичко е толкова елементарно. Оборотите не един мотор зависят от броя полюси и ЧЕСТОТАТА. При асинхронните праскаме и малко хлъзгане та стават малко по-ниски. Никой не написа елементарната формулка:
Изображение
Е ами един български мотор с номинални обороти 3000 в щатите ще е с номинални обороти 3600.
http://www.ebay.com/itm/1-HP-3600-RPM-T ... 0754241856
Трябва ли да споменавам защо? Мисля че не.
Честотните инвертори в повечето случаи се използват да осигурят висок въртящ момент при ниски обороти за пускане на ел. двигатели под товар. Това на някои места е много необходимо. Разбира се не е проблем да се върти с честота над написана на табелката при отчитане на някои ограничения от конструктивен характер. Пък и много рядко се налага да го връткаш с високи обороти.
Честотата на изходното напрежение на инверторите е с горна граница 400Hz. Не се произвеждат за по-висока честота. Безсмислено е. Затова някои производители се ограничават до например 200Hz или по-ниска.
Ограничението по честота идва от конструкцията на мотора. Ако един матор за 3000 оборота го завъртиш с 400Hz ще трябва да развие 24 000 оборота. Едва ли ще издържи механически. Другото важно нещо е материала за магнитопровода (силициевата ламарина). Само определени марки такава ламарина работят добре при честота 400Hz.
Достатъчно дълго време съм си играл и използвал мотори за 400Hz. :-D
Та в заключение - не можеш да въртиш един мотор с обороти над синхронните. Някои бъркат синхронните обороти с това, дето е написано на табелката на маторя. :)
:partyman:
MIRO_073 - майстор
pansim написа:
MIRO_073 написа:
А КАК да стане това с честотен инвертор,регулатор, преубразовател. Обясни да научим. Абе никои не ще да обясни! Кво става???
С две думи - честотния регулатор е устройство, което променя честотата на захранващото напрежение на двигателя.
Както знаем /или трябва да знаем/ ротор на асинхронния двигател, се върти с честота зависима от честотата на захранването и други нещз...които fikata е описал още предната страница. Като променяме САМО честотата, можем да променим оборотите на ротора. Това е с две думи. За повече - има учебници, а не форуми.
Да така е. Значи във форумите всеки може да пише каквото си иска и да НЕ може да го докаже като го питат. Това изказване е от информационна агенция "една жена каза" :-D
fikata - майстор
hidrazin написа:
Малеее... какви сте ги надробили тука. :? Всичко е толкова елементарно. Оборотите не един мотор зависят от броя полюси и ЧЕСТОТАТА. При асинхронните праскаме и малко хлъзгане та стават малко по-ниски. Никой не написа елементарната формулка:
Изображение
Не четете внимателно,другарю
Възможността за регулиране на оборотите (n) на асинхронния двигател се предопределя от функционалната зависимост между тях и честотата на мрежата (f) и чифтовете полюси (p): n = 60f/p.
[/quote]Sun Feb 02, 2014 4:43 pm
Нормално скоростта на двигателя се назовава по синхронната скорост
като се пренебрегва хлъзгането,което е малка величина.

Т.е на табелката му може да пише 2930 об/мин или 735 об/мин но се знае,че двигателят се води серия 3000 и съответно 750 об/мин
Въпросът беше чрез честотен регулатор може ли скоростта на асинхронен двигател да се увеличи му над тази,за която е предназначен /-3000,1500,1000, 750 об/мин/
Отговорът е : Да,може!
Бегали сте от този час в темата. :cool:
Повтарям един от линковете,специално за тебе в който се разбира какъв е смисъла ,че чрез честотното регулиране скоростта на двигателя може на надвиши синхронната му -тази на въртящото магнитно поле на статора ,която е ТЕОРЕТИЧНА ПРИ МРЕЖОВА ЧЕСТОТА 50 Hz
http://www.tregaltd.com/products.aspx?id=667
Хайде да не си играем на дребно заяждане какво означава ъглова скорост на въртящо магнитно поле на статора при определена мрежова честота и брой чифтове поляси и реална скорост на ротора.
Последна промяна от fikata на пон фев 03, 2014 1:59 pm, променено общо 1 път.
pansim - майстор
Миро 073 - кое не ти хареса в написаното от мен? Или написаното от Hidrazin?
Това че на теб не ти изнася, не означава че не е вярно!
На мен като не вярваш и на Хидразин - вземи прочети нещичко де...
MIRO_073 - майстор
pansim написа:
Миро 073 - кое не ти хареса в написаното от мен? Или написаното от Hidrazin?
Това че на теб не ти изнася, не означава че не е вярно!
На мен като не вярваш и на Хидразин - вземи прочети нещичко де...
Благодаря ти за съвета, ама пак да питам КАК В БЪЛГАРИЯ С ЧЕСТОТЕН РЕГУЛАТОР ЩЕ УВЕЛИЧИМ ОБОРОТИТЕ НА АСИНХРОНЕН МОТОР. На теория разбира се че може докато се разпадне мотора. И като му увеличим напрежението може. То и постоянно токова машина с последователно възбуждане без товар оборотите се увеличават до безкрайност.

Решение: Автора отива в Хамерика и готово :-D
hamechok написа:
здравейте искам да попитам ,мога ли с помоща на честотен регулатор да увелича оборотите на асинхронен двигател повече от предписаните от завода производител.благодаря ви предварително. :?
hidrazin - майстор
fikata написа:
Признавам си без бой камарад. :-D
MIRO_073 написа:
...Решение: Автора отива в Хамерика и готово :-D...
Това какво трябва да означава? Сега последно според теб може или не може с честотен инвертор?
MrMurdjo - майстор
Бе вие не разбрахте ли, че от Витоша по-високо нема :-D
8180 - майстор
Господа, Другари, Камаради, ("Колеги" май не е популярно),
Във функцията си на досадник тук, да спомена:

Имаме въпрос от hamechok - сравнително точен технически, макар не докрай грамотно написан.
Благодарности, към желаещите да помогнат, но Авторът изчезна - или си получи отговорите, или се отчая от компанията.
Затруднявам се да преценя кое точно от двете и най-лесно ми е да извадя катинара, като превенция на зараждащия се канибализъм. :) :down2:
MIRO_073 - майстор
hidrazin написа:
fikata написа:
Признавам си без бой камарад. :-D
MIRO_073 написа:
...Решение: Автора отива в Хамерика и готово :-D...
Това какво трябва да означава? Сега последно според теб може или не може с честотен инвертор?
Според мен не може.
При мощност константа по конструктивни причини ( мотора не може да бъде по мощен от конструираното за определените обороти пример 2.2kW при 1500 об/мин монофазен мотор) При тези 2.2kW имаме определена извършена РАБОТА. С увеличаването на оборотите това означава повишаване на мощността.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15

Тема "въпрос за честотен регулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: