• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lisko - майстор
Според мен с ленти е много удобно от гледна точка, че не заслепява, тъй като всеки от източниците е слаб за себе си, а осветява добре (тъй като имаш много източници). На снимката е тавана на мойта трапезария, някъде около 9 метра лента (цената е под 5 долара за 5 метрово парче в ибей). От тия 9 метра, по естетически причини 2 метра продължават по стената към хола и фактически са извън площта на трапезарията (излиза от кадър вляво) а други около 2 метра от дясната страна не са покрити (това вече по-скоро от мързел, който жената подкрепя с "аве добре си е и така"). На снимката блести много здраво, но на око не е така - може да си гледаш в тях без да те заболят очите. Ъгъла на всеки диод е традиционните 140 градуса. Оказа се че е много удобно и за рисуване, щото не ти се получава един ярък блик от рисунката както ако беше силен единичен източник.
Лентите ми са с диоди SMD 3528, 60 диода на метър, не-водоустойчиви (по-евтини са от водоустойчивите) и са бели, не топлобели (това вече въпрос на вкус, ако ще имате само ленти и нищо друго, препоръчвам топлобели. Аз взех тия за да имам повече гъвкавост. На полилея има 3 фасунги, мисля в тях да сложа топлобели диодни крушки тип царевичен кочан. По тоя начин мога да светя по-студено бяло само с лентите, по-топло и по-интимно само с полилея или комбинация за максимална осветеност).
Изображение
vk - специалист
Аз не съм намерил по добро нещо от халогенната лампа, ето като тази:
Всичко друго или свети слабо, или блести, или осветява малък отсек, или изисква адаптери, трансформатори, други захранвания, със съответните им ограничения и немалка цена. Някои трудно се димират, други светят неестествено, трети съдържат живак, четвърти премигват, пети бръмчат, шесто, седмо- все проблеми.
Изображение
radius - майстор
Колко струва тази лампа?
MIRO_073 - майстор
radius написа:
Колко струва тази лампа?

Около 2.2 лв
lecki - специалист
Към автора на темата: Коефициента на заслепяване е очебийно
висок както някой спомена "контраста" и от това напълно естествено е да те боли глава.
Единия вариант е да направиш "абажур" от млечно стъкло примерно 1х1м пред всеки LED прожектор
на към 50см или нещто да разпръсква светлината защото излъчващата повърхност е много малка и много ярка.
Другия вариант е да боядисаш тавана в бяло и да обърнеш прожекторите нагоре.
Но ако и светлината е пулсираща тогава не може да се направи много - евентуално връщане
или замяна ... добавяне кондензатори в захранването ако се захранват от постоянно
напрежение.
За LED лампите е добре да се съчетчват топли и студени за да се смесват светлините им и
да си компенсират до известна степен неравномерноста на спектрите.
stanetzz - специалист
vk написа:
Аз не съм намерил по добро нещо от халогенната лампа, ето като тази:
Изображение
Много пъти съм ги гледал тези лампи, и се чудя, какъв точно им е смисъла, в сравнение с обикновенната лампа с нажежаема жичка? Само заради едното заобикаляне на изискванията на ЕС ли? Не прегряват ли прекалено- все пак, балон, затворен в балон?
И доколкото виждам, енергоспестяването им е незначително, а цената- 3-4 пъти по-висока от обикновенна лампа.
hidrazin - майстор
stanetzz написа:
Много пъти съм ги гледал тези лампи, и се чудя, какъв точно им е смисъла, ....
Ако е направена както трябва енергоспестяването е около 25-30%. Няма никакъв умисъл за заобикаляне на закона. Двойния балон изпълнява няколко функции.
Тези ампули вътре използват халогенния цикъл. Това из позволява да имат поне два пъти по-дълъг живот от обикновените с жичка. За да работи този цикъл обаче е нужна доста по-висока температура. Затова ампулата е от кварцово стъкло. Тя обаче се нагрява до мноооого по-високи температури от обикновената ламба. Става доста опасна при случен допир и при счупване на ампулата. Освен това не трябва да се бара с пръсти и студена. Та този външен балон предпазва както ампулата, така и потребителя.
И друго. Като работи при такива високи температури спектъра и е от близката ултравиолетова до дълбоката инфрачервена област. Измесен е към синьо и ултравиолет за разлика от обикновените. Това пък осигурява много добра цветова температура и равномерен спектър, непостижими за никакви енергоспестяващи и LED ламби. По-добра е и от обикновените с нажежаема жичка. През годините не ги е изместила главно заради цената.
Та бяхме стигнали до спектъра. както казах - излъчва и малко в UV диапазона заради високата температура. Това пък не е добре за очите. Външния балон е от стъкло спиращо UV лъчите.
Много добри ламби.
:partyman:
stanetzz - специалист
Благодаря, много добро обяснение. :prayer:
Ще взема няколко такива за проба.
hidrazin - майстор
stanetzz написа:
... Ще взема няколко такива за проба.
И после да не забравиш да не забравиш да споделиш впечатления.
Между другото като се поразрових из нета се оказа, че голяма част от LED лампите имат много големи пулсации надхвърлящи 80%. И то не само евтиниите а и марковите. Това с умората на очите се са го забелязали не само у нас. Особено чувствителни към него са албиносите. Така че избирайте внимателно LED ламбите в магазина.
:partyman:
MIRO_073 - майстор
А във Франция бях чел, че LED лапите са забранени на този етап поради предпоставка за здравословни проблеми заради моментното качество.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Болят ме очите от светодиодни луни с топлобяла светлина." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: