• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Ами не е точно реостатен ключ. Вътре има една биметална пластина с контакти. Тока за нагревателя минава през нея и я загрява. като загрее - изключва, после като изстине - включва. С врътката регулира натягането на биметалната пластина. Колкото по-натегната, толкова по-рядко изключва и обратното. Всичко това става примерно по няколко пъти в минута.
Реално работи на принципа включено-изключено. Няма плавно регулиране. Нагревателите са доста инертни и няма проблеми че работи по този начин.
Принципа на работа е същия като на термостатите (регулаторите) в електрическите ютии.
Много просто и надеждно. Загубите в самия ключ са много малки - колкото да загрее биметалната пластина.
:partyman:
todortv - майстор
gogo7777 написа:
Я ме светнете малко за тия ключове. Реостата паралелно на нагревателя ли е свързан (инак много топлина отива в ключа)......
Ключа се казва енергиен регилатор.
Не е реостат, а биметален контакт, свързан последователно на плочата. Като въртиш оста се определя продължителността на работа и паузата, т.е. задаваш желаната температура.

П.П. Писали сме заедно с hidrazin.
gogo7777 - майстор
Ясно....... :-D В един от линковете на Хидрата е написано реостатен, та си помислих, че е нещо ново (за мен де) :-D
ivanovbg - майстор
Контакта на ключа може да е свързан последователно на плочата, но ако и нагревателя на пластината е свързан последователно, тогава няма да стане за котлон от 1200вата защото пише : 13А 230V и май ще се нуждае от 13А ток за да загрее пластината.
Junak - майстор
Изображение

Ето за това става въпрос. Него имах впредвид в четвъртия пост. Лошото е, че се намират трудно...
Има ги за различен ток. Този е за 10А
hidrazin - майстор
ivanovbg написа:
Контакта на ключа може да е свързан последователно на плочата, но ако и нагревателя на пластината е свързан последователно, тогава няма да стане за котлон от 1200вата защото пише : 13А 230V и май ще се нуждае от 13А ток за да загрее пластината.
Бъркаш. Става за почти всички видове печки и плочи. Като за малките, така и за големите плочи са еднакви. Разлика има само ако плочата е с една или две зони. Това 13А не е необходимия ток за загряване на биметалната пластина а максимално допустимия ток през контактите. Не са много домашните готварски печки с плочи от по 3kW. :-D
В интерес на истината не съм разглобявал такъв. Вероятно нагревателя за биметалната пластина е свързан паралелно на изходите за нагревателната плоча, за да може като изключи ключа да се изключва и той и да изстива. Падне ли ми случай определено ще разпарчалосам един такъв.
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на вт май 06, 2014 3:09 pm, променено общо 1 път.
stiv1961 - майстор
Junak написа:
Изображение

Ето за това става въпрос. Него имах впредвид в четвъртия пост. Лошото е, че се намират трудно...
Има ги за различен ток. Този е за 10А
Що, тука го има
http://vikiwat.com/termoregulator-bimet ... 4.7mm.html
и е без пари.
ivanovbg - майстор
Това би станало ако се монтира на плочата :wink:
stiv1961 - майстор
ivanovbg написа:
Да, така е, аз отговарях на Junak ако си търси такъв :)
Junak - майстор
ivanovbg написа:
Не позна. Най отдолу виждаш една тънка жичка, която е от съпротивителен материал. Тя се нагрява от тока, протичащ към котлона. Нагрява биметала. И по нататък е ясно... И може да се постави навсякъде :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Как да направим степени на котлон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: