Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
Andri01 написа:
[-X че после: :axe: . Виж обаче има една част от народа ни,на които е позволено/ то е просто традиция при тях,не се казва "кражба"/. Познай кои са-задачка за 1-ви клас :).
Ми не знам, аз започнах да уча от 3-ти клас :-D :partyman:
exvitermini написа:
Еййй, автора та автора... Последната ми сметка (за м. Декември) е 47 лева ток... дали пък мисля как да крада?
Аз се радвам колко честни хора има тук, които никога нищо не са откраднали!
Дай боже повече такива и току виж сме си оправили държавата :). Че иначе не виждам някаква разлика между нас и ония, които са отговора на задачката от 1-ви клас :wink:.
И да, винаги съм казвал, че колкото по-добре автора опише въпроса си и го подкрепи с информация, толкова по-адекватен и полезен отговор може да получи.
elenmet - специалист
jordanvass написа:
... Двете фази са отместени на 120 градуса... Така токовете за двата електромера ще са на 180 градуса. Получава се една разлика от +- 30 градуса, като знакът зависи от взаимното разположение на двете фази - коя е първа и коя втора. Но така или иначе резултантният ъгъл по модул е 30 градуса.
...Мощността за всеки електромер поотделно си я намираме по традиционната формула P=U.U.cos(fi)/R и умножаваме по времето. Малко дълго стана, ама...това е положението.
Едит: Само да добавя, че във формулата за мощността едното напрежение ще е 230, а другото 400V.
Би ли драснал, така за достатъчност, една векторна диаграма. Товарът, вързан м/у двете фази е на линейно напрежение, но в/у напреженовата намотка на всеки електромер има фазно напрежение. Тогава от къде идва участието на Uл (или √3 x Uф) в примера ти за мощността, измерена от всеки електромер?

...:yawinkle: ЕДНА ЗАДАЧКА ОТ ЕНЕГОТО!
jordanvass - майстор
elenmet написа:
Тогава от къде идва участието на Uл (или √3 x Uф) в примера ти за мощността, измерена от всеки електромер?
Елементарно, Уотсън! :wink:
Нали товарът е включен между двете фази, където напрежението е 400 волта? Тогава токът, който протича през него, а и през двата електромера, ще е I = 400/R.
P=U.cos(fi).I=Uф.cos(fi).Uл / R
fikata - майстор
Нали товарът е включен между двете фази, където напрежението е 400 волта
Кой товар ? Този,който е включен между фазата на комшията ти и твоята нула? :-D
jordanvass - майстор
jordanvass написа:
...включеха между двете фази товар...
DMN написа:
...и включа някакъв консуматор между двете фази...
fikata, чети по-внимателно де. :wink:
fikata - майстор
Четох внимателно темата:
Има един казус, който не мога да реша сам. Имаме определен ел. консуматор примерно 1 КВ/ч. Ако вземем фаза от един апартамент, а нула от друг и захраним само този консуматор, как и на кой електромер ще отчете консумираната енергия?
jordanvass
Иначе твоя чат с любимата ти тема за влиянието на висшите хармоници и фактора на мощността при меренето на трифазна активна енергия го прескочих,защото не е по темата.
Благодаря на колегата elenmet за линка му :)
jordanvass - майстор
Ахам. Прочете първия пост от първа страница и направо скочи на последния от трета страница, за да зададеш ни в клин, ни в ръкав въпрос, нали? Без да следиш въобще накъде върви темата и как се развива, която, между другото, не се е отклонила ни на милиметър от заглавието й. А него поне прочете ли? Прочете ли, че заглавието пита какво се случва с измерване при снабдяване ОТ ДВА ЕЛЕКТРОМЕРА? Май и това си прескочил. Сега ако ми кажеш и къде съм споменал за висши хармоници и как прецени, че са ми любима тема, цена няма да имаш! :wink:
hidrazin - майстор
fikata написа:
Благодаря на колегата elenmet за линка му :)
Ако колегата elenmet е същия лентяй за когото си мисля - доста е "навътре" с материала. :-D
:partyman:
elenmet - специалист
hidrazin написа:
Ако колегата elenmet е същия лентяй за когото си мисля - доста е "навътре" с материала. :-D
:partyman:
Хм... :-? ... 8) хвана ме!

Тема "Какво се случва с отчитането при снабдява от два електромера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: