• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dadko - майстор
Ще ти трябва
1. Човек, който разбира от електротехника. Не се обиждай, но самия ти написа, че не знаеш как се борави с фазомер.
2. Терморегулатор. Фланците на бойлерите от този тип обикновено имат затапена тръба, в която влиза Терморегулатора
3. термозащита
4.Нагревател Тези от последната снимка са за неръждаеми водосъдържатели. От порядъка на ~30 лв. Медните както написах- често дават фира.
5. Ново гумено уплътнение (старото вече се е изпекло) ~2лв.
6. Силиконов кабел 4 mm^2.
kozl - майстор
Това не е бойлер, това бомба с нагревател. Къде е предпазния вентил, задължителен за ВСЕКИ обемен бойлер под налягане. Какво ли е изпитал фланеца за да отскубне болт :shock:
Подкрепям горния съвет + сваляш фланеца и с долния ламаринен капак на специалист, да ти изгради електрическата схема като за нов бойлер.
Купуваш и монтираш комбиниран предпазен клапан на входа на студената вода. На клапана има стрелка, която указва посоката на движение на водата през клапана.
mironcho - специалист
Нямаше да пиша ама не се сдържах. Питащия пише, че са сложили реле което изключва - явно термозащита, както са се досетили по-напред.
Питам питащия: Какво ще стане ако заспиш и пропуснеш да спреш бойлер в следващите 3 часа, при положение че:
1. няма регулатор на температура, който да изключи при достигната желана температура (бойлера не трябва да се използва без него)
2. няма клапан, който да освободи налягането (бойлера не трябва да се използва без него)
3. тази "изключваща" защита вземе, че не сработи ?
Ако питащия си е затварял очите, когато по новините говорят за гръмнали бойлери, то нека погледне следващите снимки и да си представи, че той и роднините му са на мястото на хората от тези истории.
Прикачен файл:
main_b.jpg
http://infomreja.bg/news.php?id=1243
main_b.jpg (76.1 KиБ) Видяна 2071 пъти
Прикачен файл:
www.monitor.bg.jpg
копирано от http://www.monitor.bg/article?id=85342
www.monitor.bg.jpg (75.63 KиБ) Видяна 2071 пъти
Прикачен файл:
140815041910_01.jpg
копирано от http://freshnewsbg.com/novini_3014_boiler_v_garanciq_izbyshi_panelka
140815041910_01.jpg (5.92 KиБ) Видяна 2071 пъти
Прикачен файл:
430x278.jpg
копирано от http://news.ibox.bg/news/id_2073380183
430x278.jpg (56.58 KиБ) Видяна 2071 пъти
Прикачен файл:
path_138428.jpg http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1252490
Това надявам се е достатъчно питащия незабавно да извика електротехник!

Моля, ако някой има претенции за авторски права върху снимките, да бъде снизходителен - не са използвани с търговска цел.

... нямам думи какво количество ужаси извади тугъл при търсене "гръмнал бойлер"
piron45 - майстор
Горещо препоръчвам на питащия да не използва бойлера докато не се обнови ел оборудването му и не сложи /или смени/ възвратен клапан. Освен ако не чакаш голяма зестра от бабата и не си решил да я взривиш, докато случайно не си там :roll:
sir_kolew - специалист
благодаря за съветите за възвратния клапан знам да казаха ми Посъветваха ме да стои отворен крана на топлата вода когато работи бойлера и е спрян крана да изтича водата , защитата да съгласен съм затова е вкл за час и се спира да не стават такива фалове дай Боже , затова се чудих дали има смисъл да се прави всичко на ново и накрая и като платя на ел техника да не стане над 150 200 лв. всичко и я го направи както трябва я не знаете в БГ как е всичко затова се притеснявам но както и вие казахте риска от нов пак е нож с 2 остриета малко .... затова се посъветвах с вас дали си заслужава всичко или по добре е да се сложи нов от сорта на около 200 лв. като бюджет Мерси отново на всички отзовали се !
nikolovvd - майстор
Ето че има как да се ползва бойлера и при тези опасни условия.
Просто трябва да се спре водата към бойлера, да се отвори крана на мивката за топлата вода и тогава да се включва. А после ако искаш спи. В най-лошия случай ще се събудиш в сауна.
Ако аз притежавах такъв бойлер, а както се разбра е правен едва ли не по поръчка и от качествени материали, щях да го натъпча с всякаква електроника, по Wi-Fi да ме информира за температурата, включен/изключен, състояние на защитите, налягане на водата, време за достигане на зададената температура и включване или изключване, за да стане най-безопасния бойлер на света. :wink:
Има бойлери с възможности за програмиране като този.
Прикачен файл:
Boiler.png
8180 - майстор
Съгласен с почти всички мнения на Колегите.
От свой опит, няколко думи за "бомбата".
В дилемата на Питащия, тази "бомба" е доста полезна (ако се се изпълнят указанията по-горе).
С днешните бойлери снимките на mironcho са почти невъзможни - обикновено са от СТАРИ бойлери с ЧИТАВИ водосъдържатели, когато последните се правеха от ок.3мм ламарина. Сега такива няма. Може да се прецени по теглото - невъзможно беше сам човек да пренесе/качи стар бойлер.
В един апартамент, след изхвърлянето на стария бойлер, ок. 95г., после смених 7 (СЕДЕМ) "модерни" ЗАРАДИ протекли водосъдържатели със супер-дупер покрития. От 5 год. съм с неръждавейка и позабравих проблема.

И от мен - ЕДНО ЗА за запазване на стария водосъдържател. Началната и следващите инвестиции очаквам да са доста по-ниски за съизмеримо качество с нов. Като единствен минус бих записал, евентуално по-слабата стара термоизолация, спокойствието (временно) и естетиката.

Електриката, ако я пипне разбиращ майстор ще си стане "купешка", макар днес и тя да е консуматив.

Нагревателят - малко е кръстословица за нашия пазар. Не съм сигурен, тези лъскавите дали действително са неръждавейка - сменях някакъв такъв (от сервиза на Елдом) на ок. 2,5 год.
Ако се отиде (или запази) на същия (единичен, безстепенен) нагревател (аз ползвам 2кW), съществуващият превключвател на степените не е необходим, но не е лошо да се предвиди ключ Вкл./Изкл., евентуално с индикация - в капака или извън помещението.

П.П. Не го мярнах в темата. Когато се прави ремонтът, да се огледа изходящата тръба за топлата вода, на предмет цялост и проходимост. В моя неръждаем беше ППР и се разпадна. Замених с неръждавейка - има няколко теми във Форума.

П.П.1. Въпреки горното:
- ВНИМАНИЕ! Бойлерът Е (сега) и може да остане БОМБА! Терморегулаторът, термозащитата и възвратният клапан ни ПАЗЯТ.
- доброто зануляване/заземяване също ни защитават - от токов удар. В случая е малко съмнително БЕЗ РЕВИЗИЯ на цялата инсталация.

Моля, Колегите да приемат горното като обобщение на техните съвети в полза на Питащия, на когото желая успех - да гледа (не да прави!) и да пусне снимки за неговото и наше спокойствие после.

Офтопик:Не съм сигурен дали го писах преди време - канех се. За мен е странно, че нагревателите се продават и монтират електрически изолирани от корпус. Споменатия по-горе нагревател (2 или 3kW) го намерих с "разцъфтял" корпус в "работещ" бойлер без ДТЗ (25А АП), ППР водопровод:? Усъмних се по звука. Моето обяснение е - за да не пада ДТЗ.
al4o - специалист
То да не дава господ ама ако тръгне да качва налягане тия маркучи ще избушат първи.
dadko - майстор
Тъй като въпроса на питащия беше относно електрическата част, а и от снимките не е видно дали някъде по водопроводната система има възвратен клапан...въобще не предположих, че НЯМА такъв.
Това не само, че е недопустимо, ами е някакво безумие...
Един възвратен клапан за бойлер е 6 лв.
При наличието на гъвкави връзки- монтажа е изключително лесен.

Ценатасамо на неръждаемия водосъдържател е 200 лв. в магазина. Може да го продаде и с парите да си купи нов- новиничък бойлер.

Снимки на разцъфтял нагревател от бойлер с неръждаем водосъдържател имам и аз. Като ги открия- ще постна някоя.
nikolovvd - майстор
dadko написа:
... възвратен клапан за бойлер е 6 лв.
Новите бойлери ги продават с монтиран възвратен клапан. Явно след многото взривени, дори и нови бойлери, вече задължават производителите/вносителите да ги монтират още в завода.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

Тема "Спешно питане за бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: