• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
нед авг 09, 2020 12:05 ampeppone1 написа:
1. Не разбрахте ли че не можете да направите 3-проводна инсталация от 2-проводна? В края на краищата ще получите схемата, която начертах с тази разлика че занулението е извън бойлера и 2. връзки по нулата винаги ще има. 3. До сега, почти не съм срещал бойлер свързан с трипроводен кабел, в 90% от сградите бойлерните табла още са със старите въртящи 5-тактови ключове, 4. а като трети проводник тогава са служели железните водопроводни тръби. Да видиш 3-проводна инсталация в България с ДТЗ е изключителна рядкост и се прави предимно в новопостроените сгради, 5. но извън тях до трафопоста, инсталацията си остава 2-проводна. Казах че темата е важна и затова нарисувах схемата за да не се бъркат и др. начинаещи техници, както мен по-рано. А и не винаги можеш да си позволиш да къртиш при новоизвършен ремонт и да сменяш кабели, щото видите ли друг начин нямало, а и няма й да ти разреши, тъй като клиента моментално ще те изгони, обяснявайки му как твоят метод бил най-добър и разбиването на банята било неизбежно. Този който го е ударил ток в банята обзалагам се не е било от липсата на трети проводник, а в грешното свързване на ключа. Затова казах че в железариите би трябвало да се предлагат и специални еднополюсни ключове, които да не позволяват грешно свързване. Не знам кой кой е съдил, но аз също съм в правото си да съдя водещ български производител заради пожар от запалил се кухненски бойлер.

Все пак споделям това именно във форум "Направи сам", а не в "Някой ми го направи".
Абсолютни глупости и некомпетентност
mironcho - специалист
Не разбрахте ли ...
Все пак споделям това именно във форум "Направи сам", а не в "Някой ми го направи".
Това не е споделяне на мнение, а налагане. Правиш ли разлика и чуваш ли като ти казват, че не си прав? И като си такъв капацитет, какво направи за да приведеш към твоето мнение Наредба 3 а?

Айде малко по-спокойно, вчера се появи, не знаеш кого наставляваш и взе да се изживяваш за крайна инстанция.

Не ми отговори за защитния проводник, явно те бива само по гръмките думи...
:toimonster:
peppone1
нед авг 09, 2020 11:53 amMIRO_073 написа:
1. Не разбрахте ли че не можете да направите 3-проводна инсталация от 2-проводна? В края на краищата ще получите схемата, която начертах с тази разлика че занулението е извън бойлера и 2. връзки по нулата винаги ще има. 3. До сега, почти не съм срещал бойлер свързан с трипроводен кабел, в 90% от сградите бойлерните табла още са със старите въртящи 5-тактови ключове, 4. а като трети проводник тогава са служели железните водопроводни тръби. Да видиш 3-проводна инсталация в България с ДТЗ е изключителна рядкост и се прави предимно в новопостроените сгради, 5. но извън тях до трафопоста, инсталацията си остава 2-проводна. Казах че темата е важна и затова нарисувах схемата за да не се бъркат и др. начинаещи техници, както мен по-рано. А и не винаги можеш да си позволиш да къртиш при новоизвършен ремонт и да сменяш кабели, щото видите ли друг начин нямало, а и няма й да ти разреши, тъй като клиента моментално ще те изгони, обяснявайки му как твоят метод бил най-добър и разбиването на банята било неизбежно. Този който го е ударил ток в банята обзалагам се не е било от липсата на трети проводник, а в грешното свързване на ключа. Затова казах че в железариите би трябвало да се предлагат и специални еднополюсни ключове, които да не позволяват грешно свързване. Не знам кой кой е съдил, но аз също съм в правото си да съдя водещ български производител заради пожар от запалил се кухненски бойлер.

Абсолютни глупости и некомпетентност
Кое са глупости, само това ли успя да напишеш, би ли се аргументирал? Типично българска черта, да се обяснява с недомлъвки, за съжаление много често го срещам, когато се нуждаеш от напътствие, упътващия вместо да ти каже какво да направиш, да почне да те разпитва дали можеш да се справиш сам. Никой няма да ви изяде хляба, бъдете малко по-щедри на приказки, много е досадно да ви вадя думите с ченгел, хората съвсем онемяха, то затова нямаме ни писатели, нито българин нещо да е изобретил или ако го е изобретил то ще е извън Родината ни. И аз мога ей така да кажа че пишеш глупости, другите поне си признават че нямат познания и им е лесно да одраскат темата.

Грешка има в последното: между трафопоста и абонатите проводниците са 4, но аз имах предвид само едната фаза с нулата, която е обединена със заземителя още в трафопоста. Оттук идва и неточното название че цялата инсталация е двупроводна, т.е. че едва ли не трябва да се прекара и трети провод и до трафопоста. Под 2-проводна имам пред вид обединена неутрала и заземление, това исках да кажа, макар и не по-най-красивия начин. Не че просто 3-проводната се състои от 3-проводника, тъй като заземителите между трафопоста и сградата при 3-проводната не са свързани и пак са нужни само 2-провода. И от тук идва проблема с ДТЗ, защото при идеално занулен заземител тя няма да работи, тя не е предвидена за нашия тип инсталации и както казах ще работи само когато съпротивлението между нулата и заземителят е над определена стойност.

Не можеш да направиш 3-проводна от 2-проводна, без да разединиш неутралата от заземлението. Може единствено с разделителен трансформатор, което практически е безумие.
нед авг 09, 2020 6:41 pmmironcho написа:
Не разбрахте ли ...
Това не е споделяне на мнение, а налагане. Правиш ли разлика и чуваш ли като ти казват, че не си прав? И като си такъв капацитет, какво направи за да приведеш към твоето мнение Наредба 3 а?

Айде малко по-спокойно, вчера се появи, не знаеш кого наставляваш и взе да се изживяваш за крайна инстанция.

Не ми отговори за защитния проводник, явно те бива само по гръмките думи...
:toimonster:
Мнението ми се налага, не и без ваша помощ, защото самите вие нямате друго по-добро мнение и не извадихте нито един аргумент. Не знам какво пише в тая наредба, защото не съм я чел, а и не ме интересува. Аз имам глава и мога сам да преценя, кое е правилно и по-добро. А това да откажеш свързване на бойлер, само защото нямало възможност да се подмени кабела, при условие че има втори вариант не по-лош, подобни ултиматуми са подигравка не само към клиента, но и към собствените ти знания и възможности? Защото клиента ще потърси и второ мнение и теб повече няма да те повика и на всичкото отгоре може и да те охули, заради премълчана от теб възможност, знае ли дали не е с цел печалба? Ако и зъболекарите почнат така да ни вадят зъбите, жална ни майка. Винаги ли мислите какво първо да разрушите, без да помислите дали изобщо се налага да се руши? Не вярвам в тази наредба да пише "Къртете и разбивайте"? Ако го нямаше Тесла, Едисон, Галилей и други които експериментират и могат да мислят, сега още щяхме да вярваме че Земята е плоска.

Ако не си обърнал внимание, появил съм се не вчера, а преди 8г. А за защитният кабел не си ме питал не съм ти отговорил или не съм те разбрал, то при тази тишина с полу-въпроси, полу-отговори, думите ми не могат да се заглушат. Вчера се наложи да сваля инструкцията за инсталиране на добавка за електронен подпис и вътре с картинки, нагледно обяснено, какво да се направи, само дето нямаше най-важното -как да добавя сертификатите, което ми загуби часове търсене помощ от други места, а те обяснявали главно по телефона на странни полу-български, полу-английски термини, на народен език какво трябва да направим. Ей такива половинчати инструкции, при условие че си закупил доста скъп продукт от тях ми идват леко в повече, сякаш са ги преписани от някой форум. За съжаление и учебниците ни са така неграмотно написани, задължително кратко и с недомлъвки и после защо децата ни са тъпи.
Последна промяна от peppone1 на нед авг 09, 2020 10:41 pm, променено общо 2 пъти.
Hoвoceлckи - майстор
:idea:
Прикачен файл:
IMG_20200809_221622.jpg
IMG_20200809_221622.jpg (114.76 KиБ) Видяна 1398 пъти
iliya_i - майстор
нед авг 09, 2020 9:05 pmpeppone1 написа:
Ако не си обърнал внимание, появил съм се не вчера, а преди 8г.
Моля, посочи тема, в която си писал преди 8 години. Аз намирам само тези 10 божии заповеди от вчера насам:
search.php?author_id=59019&sr=posts
hidrazin - майстор
Не знам какво пише в тая наредба, защото не съм я чел, а и не ме интересува.
Голяма грешка.
Аз имам глава и мога сам да преценя, кое е правилно и по-добро.
Четейки драсканиците ти е доста съмнително.
Та ти даже си нямаш и на идея какво е това ДТЗ и как работи! :idea:
Абе Петров, има още много да те бие тока докато научиш това-онова...
:partyman:
Кумчо Вълчо - специалист
съб авг 08, 2020 7:33 pmmironcho написа:
От древността (разбирай Елпром-Варна) в упътването за монтаж на бойлер се изисква трипроводна ивсталация, като третия е изцяло защитен. Това го пиша не за да ви дразня, а като извод от дело където осъждат един от двама приятели, защото монтирал бойлер на другия и две години по-късно другия го ударил тока за последно. Тълкуванието било, че монтиралия бойлера е трябвало да изтегли трети проводник или да откаже монтажа. Тази история е с давност около година.
Така, че забравете за свързване на бойлер по двупроводна схема.
Не желая плаша никого, всеки сам си решава, нито да коментирам технически, естетически, тапетни, гипсови и други доводи, защото щом веднъж съдът е решил така - ще повтори със сигурност!
Mironcho, имам един въпрос към теб.
На коя инстанция е постановено това съдебно решение? Ако имаш възможност, дай някакъв вариант да можем да прочетем целия текст на решението.
Казусът е интересен, възпитателен за съжаление и поучителен.
mironcho - специалист
Разказа ми го присъствал на делото. Ако мога ще дам по-подробна информация
Andri01 - майстор
Трети проводник ? От къде да го изтегли? Или по-точно да занули бойлера и да НЕ прекъсва "0"-та!! И как се свързва бойлер при двупроводна система? Или до към 90-та нямаше бойлери,когато по закон излезе 3-проводната система. :) Май си е живо ЕЖК.
mironcho - специалист
Ако думите на бивш директор на Елпром са ЕЖК...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14

Тема "Зануляване на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: